Hlavní navigace

Zajištěné podílové fondy - co nabízejí?

15. 12. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zajištěné podílové fondy jsou bankami a investičními společnostmi prezentovány jako bezpečná investice, na které nelze prodělat. Ale každého rozumného investora napadne řada otázek. Jde opravdu o bezrizikovou investici? Pro koho jsou vhodné? Opravdu neprodělají? Jaká je nabídka zajištěných fondů?

Zajištěné fondy jsou zvláštním druhem podílových fondů, které jsou zajištěny proti ztrátě, a u některých je zaručeno i určité minimální zhodnocení. Jak je možné, že lze investovat a přitom i při nejhorším vývoji trhu obdržet své peníze zpět? Tuto vlastnost dosahují zajištěné fondy díky struktuře portfolia. Velkou většinu tohoto portfolia tvoří bezpečné cenné papíry, např. dluhopisy, opce nebo swapy, které za dobu trvání fondu vynesou dostatečné množství peněz, aby investoři dostali minimálně vložené peníze nazpět. Druhá, menší část portfolia, je tvořena souborem akcií různých firem, popř. je navázána na některý ze světových akciových indexů. Tato část zajišťuje investorovi výnos nad zajištěných 100 %.

Zajištěné fondy mají tzv. upisovací období, během kterého jsou poptávány investory, a vstupní poplatek je v tomto období nižší, v některých společnostech žádný. Vstupní období je různě dlouhé, obvykle v délce jednoho až tří měsíců. Společnosti ING a Pioneer Investments nabízejí fondy bez upisovacího období, do kterých lze vstoupit a vystoupit kdykoliv. Pro ostatní společnosti platí, že doba trvání fondů je od dvou do deseti let, nejčastěji kolem pěti let, během kterých je možno podíly prodat, avšak bez záruky návratu celé investované částky. Ta je zaručena pouze při prodeji po dni splatnosti fondu. Zajištěné fondy jsou tak vhodné pouze pro dlouhodobé investice.

Opravdu se investorovi vrátí celá investice?

Ačkoliv je garantovaná 100% návratnost vložené investice, neznamená to, že by investor nic netratil. Od této částky je nutné odečíst vstupní, případně výstupní poplatek a také poplatek za správu. Nesmíme také opomenout, že peníze jsou po dobu svého investování znehodnocovány inflací. Ve výsledku pak sice máme zaručenu 100% návratnost, ale rozhodně to neznamená že bychom dostali zpět stejné množství peněz jako v den investování. Nicméně jde o minimální ztrátu, jakou investor může utrpět, v porovnání třeba s investováním do nezajištěných podílových fondů či jiných instrumentů finančního trhu.

Výnosy zajištěných fondů

Některé fondy garantují minimální zaručený výnos, např. 4 %, ale také určují maximální výnos, např. 36 %. Tato čísla vypadají velmi přitažlivě, ale je nutno mít na paměti, že se jedná o výnosy za celé období trvání fondu, což kdyby bylo 5 let, tak by se jednalo o minimální roční zajištěný výnos 0,8 % a maximální roční zhodnocení 7,2 %. Tato čísla už nejsou tak přitažlivá, ale je to jen malá daň za bezpečí, které zajištěné fondy poskytují.

Výnos zajištěných fondů je většinou přímo závislý na vývoji akcií či akciového indexu, takže je předem prakticky neodhadnutelný.

Pro koho jsou zajištěné fondy určeny?

Zajištěné fondy jsou vhodné pro dlouhodobé investice a pro opatrné investory, často proto bývají využívány investory začátečníky. Ze zajištěných fondů není problém si vybrat, jejich množství je tak malé, že investor většinou porovná maximálně deset fondů, které jsou dostupné během jednoho okamžiku.

Hledáte dynamičtější investici?

Aktuálně nabízené zajištěné fondy

Aktuální nabídka zajištěných fondů není opravdu nijak bohatá. K dnešnímu dni probíhá úpis pouze několika málo fondů, což je dáno zejména krátkou dobou upisovacího období. Mezi instituce nabízející zajištěné fondy patří Komerční banka, Československá obchodní banka, Pioneer Investments, ING nebo Česká spořitelna.

Při výběru zajištěného fondu je třeba se zaměřit na délku trvání investice, jaká je míra zajištění investice, šance na výnos, v jaké měně jsou fondy a jak vysoké jsou vstupní poplatky a poplatky za správu.

V následují tabulce je základní charakteristika aktuálně nabízených zajištěných fondů. Trošku odlišné jsou fondy ING a Pioneer Investments, které nemají upisovací období a je možno do nich vstoupit kdykoliv a stejně tak i vystoupit. Pioneer zajištěný fond a ING fondy s ochranou kapitálu umožňují jak jednorázovou investici, tak i pravidelné investování. Délka investice by každopádně neměla být kratší šesti měsíců, protože díky české legislativě jsou investice delší jak půl roku osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob.

Aktuální nabídka zajištěných podílových fondů
Společnost Název fondu Délka trvání Vstupní poplatky Min. investice Upisovací období Fond vázán na Max. výnos Min. návratnost Poplatek za správu
KB MAX 8 5 let 1,5 – 2% 10 000 Kč 4.12.2006–5.3.2007 30 akcií 45% 100% 1% p.a.
ČSOB Uzamčení růstu 1 5 let a 7 měs. 2% 5 000 Kč 20.11.-20.12.2006 30 akcií 62% 100%
Evropského růstu +1 3 roky a 7 měs. 2% 5 000 Kč 20.11.-20.12.2006 30 akcií 80% 100%
ČS ESPA zaj.fond 21 5 let 0% 5 000 Kč 1.11.-22.12.2006 25 akcií 40% 100%
ESPA zaj.fond 22 5 let 0% 5 000 Kč 1.11.-22.12.2006 ISČS Sporotrend neomezený 105%
ING Continuous Click Fund Eurotop 100  – max. 2,7% 50 EUR  – index FTSE Eurotop 100 90% 0,76% p.a.
Czech Continuous Click Fund Euro  – max. 2,7% 500 Kč  – Dow Jones Euro Stoxx 50 index 90% 1,25% p.a.
Pioneer Zajištěný fond  – 0,8 – 2 % 5 000 Kč  – neomezený 90% max. 1,2% p.a.*

* V současné době 0,6 %.

Cílem tohoto přehledu není určit, který fond je nejlepší. Co vyhledává jeden investor, nemusí být akceptovatelné druhým. Každý si musí vybrat dle svých požadavků a cílů. Za zmínku stojí pouze nulový vstupní poplatek u fondů ČS, stejně jako minimální 105% návratnost fondu ESPA 22. Pro ty, kdo nechtějí výběr uspěchat, pak zůstávají fondy ING a Pioneer Investments.

dan_z_prijmu

Tabulka slouží pouze pro základní orientaci mezi aktuálně nabízenými fondy, pro rozhodnutí o investování do některého z nich je třeba informovat se o více detailních informacích, zejména o způsobu výpočtu výnosů.

Zajištěné fondy lze doporučit váhajícím a opatrným investorům, kteří jsou schopni odložit část svých finančních prostředků a nechat je zhodnocovat v zajištěných fondech bez rizika jejich ztráty. Tyto fondy nezajišťují zázračné výnosy, ale od toho tu ani nejsou, jsou jednou z dalších možností, která se nám nabízí při výběru způsobu zhodnocení našich peněz.

Budete investovat do zajištěných fondů?

  • Ano, před Vánoci.
    11 %
  • Ano, po Vánocích.
    13 %
  • Ne, již jsem investoval/a.
    14 %
  • Ne, znám lepší způsob investice.
    52 %
  • Nechci investovat.
    10 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).