Hlavní navigace

Z redakční schránky: Obchoduji s finančními deriváty, ale nepodnikám. Musím se někde registrovat?

9. 7. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Možností, jak snadno vydělat peníze obchodováním na burze nebo na jiných finančních trzích, stále přibývá a láká mnoho zájemců. Úřady možná vaše příjmy tak snadno nezjistí, ale přesto vzniká otázka, co je potřeba státu odvést.

Dobrý den, chci začít obchodovat s finančními deriváty, konkrétně s komoditami, jako fyzická osoba nepodnikatel. Zajímalo by mě, jestli musím vést účetnictví, zda-li můžu uplatňovat nějaké výdaje, kolik se platí sociální a zdravotní pojištění a zda výše mého kapitálového příjmu ovlivňuje výši platby sociálního a zdravotního pojištění.


Jaké je procentní zdanění těchto příjmů? A musím platit zálohy daně? Musím se registrovat na finančním úřadě, nebo bude stačit, až když podám daňové přiznání za uplynulý rok? Momentálně jsem v evidenci úřadu práce, tak mě velice zajímá, pokud teď začnu obchodovat, jestli musím začít platit sociální a zdravotní pojištění, když ho za mě platí stát. Samozřejmě bych rád zůstal v evidenci úřadu práce, kvůli tomu, že za mě platí pojištění, a také dopředu nevím, jak mi obchodování půjde, tak se nechci unáhlit.


Realizoval bych několik obchodů denně, tzn. měl bych denně zisky i ztráty. Musím evidovat každý obchod, nebo musím evidovat pouze skutečné příjmy, které si nechám převést na svůj účet?


Velice by mi pomohlo, kdybyste mi odpověděli na všechny mé otázky.

Vše, co potřebujete vědět o akciích a podílových fondech. Přehledy, porovnání, analýzy: akcie.mesec.cz

Romana Juříčková:

V případě obchodování s finančními deriváty jako fyzická osoba – nepodnikatel nemáte povinnost přihlásit se k sociálnímu pojištění ani si sám platit zdravotní pojištění, je-li za vás placeno již z jiného titulu – státem, z výdělečné činnosti.

dan_z_prijmu


Kapitálové příjmy jsou příjmy podle § 8 zákona o daních z příjmů, případně podle § 36 zákona o daních z příjmů (podle § 36 podléhají zvláštní sazbě daně, tzv. srážkové dani). Máte-li příjmy plynoucí z tohoto titulu, máte povinnost podávat pouze daňové přiznání za celý kalendářní rok, nevzniká vám ani povinnost registrovat se na finančním úřadě, ani platit zálohy na daň. Sazba daně je tedy buď 15 %, nebo odpovídající sazba srážkové daně podle § 36 zákona o daních z příjmů. U příjmů z kapitálového majetku však pro účely zdanění není možné vykazovat ztrátu, tzn. nedosáhnete-li žádných příjmů a budete ve ztrátě, nemůžete si tuto ztrátu v následujících letech uplatnit jako odčitatelnou položku.


Povinnost vedení účetnictví ani daňové evidence vám jako osobě nepodnikající nevzniká. Nicméně pro účely daňového přiznání je samozřejmě lepší si o svých příjmech a výdajích vést nějakým způsobem záznamy.

Přivyděláváte si na burze nebo na finančních trzích?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).