Hlavní navigace

Víno je bezpečnější než akcie

4. 9. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Investice do lahodného moku může skutečně přinést větší zisk než nejisté akcie. Ovšem stejně jako obchodování na burze nese riziko. Bez základních znalostí o nákupu vína, jeho skladování a dražbě můžete prodělat.

Investice do umění či vína není totiž pro každého. Pro začátek počítejte zpravidla se stotisícovou, ale spíše ještě vyšší částkou. Jedno přitom zůstává stejné jako u klasického způsobu investování. Jde o dlouhodobou záležitost na tři až pět let, než se vám peníze začnou vracet. Než tedy začnete, zamyslete se a dobře zvažte cíl investice. Ne každé víno je k tomu vhodné, proto bychom měli vědět, do jakých vín investovat.

Jaké jsou možnosti investic do vína? Jak investovat co nejbezpečněji? Řadu potřebných informací najdete v různých publikacích, kdo se ale ve víně skutečně nevyzná, měl by dát na rady znalců, zejména při nákupu. Experti vám také mohou poradit, kde a jak po čase víno nejlépe prodat. Odborníci odhadují, že víno může v průměru vynést 15–25 procent ročně. Zároveň však dodávají, že jde o velmi orientační údaj. Skutečný roční výnos je totiž zpravidla u každého vína jiný. Kdyby šlo o nedostatkové a přitom velice žádané víno, může se vyplatit i investice a pozdější prodej třeba jen několika, ale obvykle spíše desítek lahví. Jestliže jde o běžnější značku vína, s několika kartony nevystačíme. Nejen vinaři vědí, že víno vyžaduje péči. V daném případě jde hlavně o jeho uskladnění. Pokud nemáme vhodný sklep či jiné prostory, něco nás to stojí. Zrání vína je také třeba – v tom správném slova smyslu – pravidelně kontrolovat. Znalosti, peníze a čas jsou základ, doporučuje pro měšec ing.Pavel Krška, ředitel Národního centra vín.

Jak vybírat víno?

Především by se nemělo jednat o víno z aromatických odrůd. Dále je nutno zvážit producenta a oblast původu. V čase roste hodnota jen těch vín, která pocházejí od kvalitních producentů a z vyhlášených oblastí. S postupem času je nutno zvažovat horní hranici zralosti, od které kvalita vína začíná klesat. Právě doba před tímto zlomem je horizontem, kdy lze víno nejvýhodněji prodat. Je třeba pamatovat také na uložení vína, které s sebou nese dodatečné náklady na skladování. Cenu vína ovlivňuje především jeho jakost, ročník, původ, dostupnost na trhu a případně i to, zda víno obdrželo nějaké ocenění. Investovat můžete jak do vín tuzemských, tak do vín zahraničních. Kvalitní víno k archivování nakupujte přímo u vinaře, ve specializovaných vinotékách, u specializovaných obchodníků, na aukcích, na burze a pomocí futures na víno. Co to znamená? Je to jeden z nejběžnějších a v některých zemích i jediný možný způsob investice. Nakupíte ho předtím, než je plněno do lahví, respektive ještě předtím, než je sklizeno. Pro tento způsob se zažil francouzský výraz „en primeur“ nebo anglické spojení „Wine Futures“, čili futures na víno. Zapomeňte na nákup na aukcích, kde ceny bývají pro mnohé sběratele nedosažitelné.

Dom Pérignon vede

Kolekci těch nejlepších a nejvzácnějších šampaňských vín datovaných od počátku 19. století do roku 1996 představila mimořádná aukce, která se konala v New Yorku. Jedinečná vzácná šampaňská vína se na dražbě prodávala za ceny výrazně převyšující původní odhad. Zájemci mohli vybírat z exkluzivních značek Dom Pérignon, Krug, Salon, Louis Roederer, Pol Roger, Bollinger a Pommery. Snovou sbírku dala do dražby jedna osoba. Její vinný sklep obsahoval několik výjimečných lahví Dom Pérignon Vintage: například Dom Pérignon Vintage 1928 (1 láhev magnum odhadovaná na osm tisíc až 12 tisíc dolarů byla prodána za 12 705 dolarů) nebo šampaňské z roku 1961 určené na svatbu prince Charlese a princezny Diany (12 lahví s odhadní cenou 14 tisíc až 18 tisíc dolarů bylo prodáno za 19 360 dolarů). Vrcholem aukce excelentních šampaňských se však stala historicky první veřejná dražba Dom Pérignon Vintage Rosé 1959. Nakonec byl prodán za absolutně rekordní cenu 84 700 dolarů! Dvě drahocenné lahve s odhadní cenou pět tisíc až sedm tisíc dolarů získal za 84 700 dolarů jistý investor do vín. Dom Pérignon pravidelně láme prodejní rekordy, sběratelé za něj na aukcích sektů nabízejí astronomické částky. Už před čtyřmi lety byl Dom Pérignon Vintage 1921 z kolekce Dorise Duka vydražen v newyorské aukční síni Christie's za 24 675 dolarů.

Nejprve si najděte kupce!

Po letech nadejde doba, kdy je dobré víno prodat. Toto můžeme buď na aukcích nebo u specializovaných obchodníků. V zahraničí patří mezi nejznámější obchodníky s vínem Farr Vintners, kteří prodávají dvojnásobek toho, co aukční síně Christie's a Sotheby's doh­romady, a kde 75 % jejich prodejů tvoří prodeje vína Bordeaux.

Hlavním a největším problémem investice do vína je nízká likvidita, což značně zvyšuje investiční riziko. Kvůli tomu je dobré si předem zajistit odběratele, a tím se vyhnout situaci, kdy před uzráním vína nebudeme mít kupce. Může jím být například majitel luxusní restaurace či hotelu. Mnohá taková gastronomická zařízení vyhledávají určité ročníky, což je dobrá příležitost pro prodej zralého vína. Nespoléhejte jen na jednoho odběratele, ale při plánování investice si vytvořte síť odběratelů. Příkladem organizovaného trhu s vínem je například londýnská burza LIV-EX (The London International Vintners Exchange), kde se obchoduje pouze s kvalitními druhy vína.

Obchod se uskutečňuje na základě futures. Když je víno k dispozici, jsou zásoby prodány v originálním balení. Obchoduje se v lotech o objemu lotu 12×75 cl. Doručení vína proběhne do 14 dnů od sjednání obchodu a platba do 14 dnů po uplynutí měsíce, kdy byl vydán příjmový doklad.

skoleni_15_5

Index burzy LIV-EX 100 zahrnuje 100 kvalitních vinných titulů, které jsou rozlišeny podle odrůd a ročníků. Index se kalkuluje na základě středních měsíčních cen obchodovaných titulů, váhy se stanovují podle ceny, objemu produkce a vzácnosti daného titulu.

Nebojte se českých značek

Pro tuzemská vína mluví nízká počáteční výše investice v porovnání se zahraničními víny. Ve Francii se nakupují vína, která ještě nejsou ani zalahvovaná v podstatě několik let dopředu, aniž by investor tušil jaké bude kvality. Z druhé strany se takto nakupují vína převážně od producentů, kteří dlouhodobě drží kvalitu výroby na vysoké úrovni. I délka investice je u zahraničních vín daleko delší než v Čechách. Tuzemská vína mají obvykle dobu archivace kratší, délka investice je zhruba pět až deset let. V letošním roce jsme hodnotili 63 vín bílých, 35 vín červených a 2 vína šumivá. Nejlepší ohodnocení získal Ryzlink rýnský, Chardonnay, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský, dodává ing.Krška.

Ročníková vína

co to je: prověřená vína z dobrých oblastí a se stoprocentní ověřenou kvalitou, která jsou určena ke skladování. Nejvyšší kvality dosáhnou až po několika letech zrání. Vybírat lze jak z domácích, tak zahraničních vín. Na investici se pořizuje ne jedna, ale několik desítek nebo stovek lahví stejné šarže.

kde nakoupit: u výrobců vín, ve vinotékách, zahraniční vína s pomocí odborníků, kteří se obchodováním s vínem zabývají.

minimální investice: od 100 000 korun kolik můžete vydělat: 10 až 15 procent ročně, výjimečně i desítky procent ročně.

na co dát pozor: aby si víno udrželo svoji kvalitu, vyžaduje skladování ve specializovaných prostorách, což něco stojí. Pokud nejste majitelem vinného sklepa, můžete si pronajmout box v nějaké vinotéce či archivu vín. Na výdělek si budete muset počkat 2 roky až 15 let, a to podle toho, jak dlouho víno zraje, a také se musíte s mířit s tím, že všechny lahve nejspíš neprodáte najednou.

Zkusili byste investovat do vína?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).