Hlavní navigace

Názory k článku Velké Británie 1. dubna radikálně zvedne minimální mzdu a nebude to apríl

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 3. 2016 16:23

    Cruiserupce (neregistrovaný)

    Minimum wage je garantovana mzda statem (pravidelne se prakticky kazdy rok zvysuje)

    Living wage je o neco vyssi nez minimum wage, je to mzda za kterou se da poridit tzv. standardni kvalita ziti a neni garantovana statem, nybrz se k ni zavazuji sami firmy (ne vsechny) a nektere urady.

  • 31. 3. 2016 17:17

    uprava (neregistrovaný)

    Aaa ted jsem si vsiml ze je tu zmena .... existuje Living Wage Foundation (to je to dobrovolne co popisuji) ..... a letos prisla vlada s povinou National Living Wage .... ktera je nyni 7.2 a nahrazuje minimum Wage .... kdezto Living Wage Foundation je £9.40 pro Londyn a £8.25 pro zbytek.

  • 31. 3. 2016 16:56

    Michal Rusek (neregistrovaný)

    Ohledně velikosti minimální mzdy panuje snad nejvíc ideologickly zatížených (levice/pravice) předsudků. Pokud např. aplikujeme jinak obecně platnou poučku vhodnou pro vyspělý trh a pro vysokou minimální mzdu na rozvojovou podfinancovanou zemi s vysokým zahraničním kapitálem, tak samozřejmě aplikujeme jindy platnou tezi na ekonomiku, kterou nízká nebo dokonce neexistují minimální mzda poškozuje.

    1) Soupeří spolu rozdílné ekonomiky, např. v Norsku jsou průměrné hodinové náklady 5,7× vyšší než v ČR, přesto zástupce cizích akcionářů s klidem a drzostí sobě vlastní opakuje, jak nás zvýšení mzdy udělá méně konkurenceschop­nými.

    Příklad: Kdyby v Číně nebyla nastavena minimální mzda (dále jen MM) na téměř 50 %, tak by tamní mzdy byly výrazně nižší, než jsou dnes. Průměrná mzda v kantonu Shenzhen je nyní již okolo 18000 Kč jen a pouze proto, že MM zde činí již 8000 Kč.

    Na příkladu Číny je nejlépe vidět, že pokud je v zemi dostatek pracovní síly tak jen a pouze tlak zaměstnaneckých svazů (odborů) na zvýšení mezd donutí vysoceprosperující firmy dát více penez do mezd.

    2) Příklad: Fy Hyundai Nošovice zvýšila meziročně zisky z 6,5 mld. na 8,9 mld. Kč. Tedy o 22 %. Dělnické mzdy jsou přitom ve srovnání s Německem na 1/3 úrovni, vzrostly jen z 28 tisíc na 32 tisíc. Vyšší mzdy u této ukázkově prosperující firmy se pak promítnou do vyšší koupěschopnosti a do vyšších příjmu na platy lékařů a důchodců skrze odvody. A to potřebujeme.

    3) Bohužel je zde silná pátá kolona, která hájí jen a pouze zahraničních akcionářů, takže ČR patří v EU k těm zemím, ze kterých teče nejvyšší kapitál. Hlupákům a ekonomickým nedoukům to však nevadí.

    Shrnuto: Pokud má ČR 3–5× nižší náklady na hodinu práce, než je běžně na Západě, pokud se od Západu dokonce vzdalujeme (!), tak jen a pouze vyšší MM a tlak odborů donutí vysoce prosperující firmy dát více peněz do mezd a do odvodů pro stát. Vždyť nám krachuje zdravotnictví. Jen skrze vyšší mzdy bude mít více peněz.

    Bohužel je zde hodně ekonomických nedouků, kteří to, co se týká Norska, Lucemburska nebo Švýcarska, tedy ekonomik s velmi vysokými mzdami budou zcela slepě aplikovat na nás, na zemi, která se stala právě skrze tyto hloupé ekonomické "analýzy" jen a pouze levnou výrobní kolonií.

    Navíc je s těmito ekonomickými nedouky, kteří dokola opakují nesmsysl o tom, jak vyšší MM škodí, každá diskuse marná a zbytečná. Fakta je nezajímají. A co je na tom nejpodivnější: Nejde o majitele firem, které by vyšší mzdy poškodily, ale často oobyčejné lidi "s holým zadkem", kteří zadarmo a hloupě hájí cizí a nikoliv svůj zájem. Tito lidé nikdy nepochopí, že naši drobní podnikatelé neprosperují hlavně proto, že lidé tady mají málo peněz, protože zahraniční akcionáři mají pohádkové zisky...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).