Hlavní navigace

Vánoční investice místo dluhů

2. 12. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Nepotřebujete si na vánoční dárky půjčovat? Utratíte za ně méně, než jste předpokládali? Zbylo vám příliš mnoho peněz a nevíte, jak s nimi naložit? Také řešíme obdobné problémy – a proto jsme se zeptali odborníků z oblasti investic: Kam s nimi? Kam investovat před Vánoci?

Možná si říkáte, že před Vánoci myslet na investice je nepatřičné, že nezbývají volné peníze a že většina lidí hledá spíše řešení, kde si půjčit na vánoční dárky, jak poplatit stavební spoření, penzijní připojištění a životní pojištění, aby nepřišli o státní podporu a daňové výhody. Přesto může být právě teď pro výběr investiční strategie pro příští rok vhodná doba.

Milan Tomášek - ČP Invest

Milan Tomášek, Portfoliomanažer, ČP Invest

Je několik možností, jak si před Vánocemi udělat radost. Někdo nakupuje klasické spotřební zboží, obdarovává své kamarády a příbuzné a mnohdy se i zadlužuje. Možnost investic je poměrně nová a málo rozšířená metoda. V současné době je velká nabídka možností jak a kam investovat. Vše záleží na prioritách, investičním horizontu a rizikovém profilu klienta.

Peněžní fondy nabízejí likviditu a stabilní výnosy, které převyšují krátkodobé termínové vklady. Pro střednědobé investory se nabízejí dluhopisové fondy, ačkoliv jejich zlaté časy dvojciferných výnosů jsou již pravděpodobně za námi.

Adrenalinem jsou akciové fondy. Sázka na správné aktivum může potěšit. Bude to v příštím roce podobné jako v roce 2005 a v předchozích letech? Velmi těžká otázka, na kterou nelze jednoznačně odpovědět.

Zopakujme si fakta. Tzv. emerging markets, nemovitosti, ropa a akcie v EU zaznamenaly nadprůměrné zisky. Stojíme před problémem, zda vše bude pokračovat i nadále, či zda se změní podmínky. Dovedu si představit další mírné posilování akcií v asijském regionu, ale i v Evropě. Pro ty, kteří by chtěli investici, která by se v budoucnu třpytila stejně jako vánoční stromeček, doporučuji akcie společností těžící zlato či instrumenty vázané na cenu zlata.

Důvody? Fundamentální faktory hovoří pro jeho další růst – světová těžba rok od roku klesá, přičemž poptávka roste dvojciferným tempem, především z Indie a Číny. Tento nesoulad se bude muset v ceně projevit. A to nemluvím o velkých investorech, kteří by zvýšili alokaci. Jen pro ilustraci. Souhrnná kapitalizace firem těžících zlato je menší než IBM (140 miliard USD), objem aktiv v hedgeových fondech osciluje kolem 2 000 miliard USD a ve světě operuje přes 8000 podílových fondů. Co myslíte, že tito investoři udělají až poroste cena zlata a souvisejících akcií?

Závěrem mohu pouze konstatovat, že potenciál je nepředstavitelný a jedná se o jednu z nejlepších investic, která se nyní nabízí. Její zhodnocení si můžeme společně provést pod příštím vánočním stromečkem.

Radek Neumann - Fio

Radek Neumann, makléř, Fio, burzovní společnost

Akciové tipy pro rok 2006

Při plnění akciového portfolia pro rok 2006 doporučuji nadvážit americké tituly, kde vidím nejvyšší prostor pro růst. Německý trh je dle mého velmi blízko „férového“ ocenění a český trh po letošním růstu bude mít v souvislosti s volbami spíše klesající tendence. Na českém trhu spatřuji perspektivu snad jen v Českém Telecomu a v případě emise nových akcií Erste (na zajímavé ceně) doporučuji nakoupit akcie této banky.

V zámoří je spektrum titulů pro zařazení do portfolia výrazně širší. Za vhodnou investici považuji akcie automobilky Ford (F), která po letošních obtížích má směrem vzhůru co dohánět.

Růstově laděné portfolio obohatí také akcie farmaceutické společnosti CellTherapeutics (CTIC). Tato společnost má podány u FDA žádosti o schválení léku a v záloze další 2 látky v testovacích fázích. Pozitivní verdikt FDA by znamenal raketový růst ceny. Nutno ovšem dodat, že tato společnost patří k velmi rizikovým, protože má aktuálně problémy s financováním. Váha v portfoliu by měla odpovídat rizikovému profilu investora.

Jako dlouhodobě perspektivní vidím akcie Medifast (MED). Vzhledem k ceně a zlepšujícím se výsledkům hospodaření se domnívám, že tato dynamická společnost má v portfoliu pro příští rok bezesporu místo, a to i přes letošní výrazný růst. Obě předchozí akcie patří k volatilním titulům, jejich cena se může během 12 investičního horizontu výrazně měnit.

Z technologií doporučuji akcie Oracle (ORCL). Výrobce SW aplikací po letošních akvizicích slibuje cenový růst v souvislosti se synergickými efekty.

Portfolio by bylo vhodné doplnit ještě farmaceutickou společností Pfizer (PFE). Domnívám se, že tento sektor má již své nejhorší období za sebou a ceny akcií Pfizer jsou velmi nízké.

V Německu je jednoznačně portfoliovým typem výrobce pneumatik Continental (CON), stabilně rostoucí společnost se silným fundamentem.

Takto strukturované portfolio by mělo při splnění zmiňovaných očekávání přinést v příštích 12 měsících zisk přes 20 %, záleží samozřejmě na jednotlivých investorech, v jakém poměru akcie do portfolia zařadí. Do růstového portfolia navrhuji CTEL + Erste (dohromady 20 %), Ford (15 %), CTIC (10 %), MED (15 %), ORCL (20 %), PFE (10 %) a Continental (10 %).

skoleni_15_5

U navrženého portfolia doporučuji aktivní správu a využívání výraznějších růstů k realizaci zisků s případným dokoupením pozice po korektivním poklesu.

Petr Šimčák - Pioneer Investments ČR

Petr Šimčák, Pioneer investiční společnost

Před Vánoci jde o sváteční náladu, ale dlouhodobě investice nejsou závislé na svátcích. Proto se strategie v syrovém lednu nebude o moc lišit od strategie ve vánočním prosinci. Líbí se mi takové, které nepředstavují horké tipy na zbohatnutí, ale spíše komplexní a inteligentní investice. A takovou může být fond, který se snaží dosáhnout 2/3 výnosu akciového trhu při 1/3 rizika akciového trhu. Neboli mimořádně atraktivní risk return profile. A tím je Euro Strategic Bond. Jde o aktivní správu dluhopisoveho portfolia napříč veškerým spektrem dluhopisů a dluhopisových derivátů, které vůbec existují. Optimalizováno do eura.

Redakce

Nejprve odpověď na otázku, proč investovat před Vánoci a nečekat do příštího roku. Pokud se část svých investic rozhodnete umístit do akcií, zejména amerických akcií, ať již přímo či prostřednictvím podílového fondu, obecně se nevyplácí čekat hned z několika důvodů.

Blíží se konec roku a vyhodnocení roční úspěšnosti velkých nadnárodních investičních společností a jejich fondů, amerických penzijních fondů a řady dalších investičních institucí, v jejichž zájmu je přinést zisk svým podílníkům, investorům a dalším zainteresovaným lidem. Přestože každý sám o sobě nemůže ovlivnit nijak výrazně celý trh, jejich „synchronizovaná“ vůle po vyšším zhodnocení a „víra“ v růst cen akcií dokáží mnohé…

Dalším důvodem je hned následující měsíc – leden. V lednu zpravidla dochází k novým nákupům akcií ze strany amerických penzijních fondů a investičních společností, které vrhají na trh velké objemy peněz, které potřebují umístit. A jistě si domyslíte sami, co nastane při skupování perspektivních titulů kapitálově silnými institucemi…

Co se samotné investice týče, základ byl již mnohokrát opakován: Nedávat všechny peníze do jedné investice. Je sice příjemné, když trefíte správný tip a všechny vaše peníze vzrostou o xyz %, ale může se nakrásně stát, že ten stejný titul, o němž si myslíte, že vás přivede do společnosti Rotchildů a Trumpů, vás přivede na samý okraj krachu. U podílových fondů není riziko úplného bankrotu tak výrazné jako u jedné akcie, protože i v rámci fondu dochází k diverzifikaci (rozložení) rizika, přesto ani v tomto případě nedoporučujeme využívat pouze jeden fond.

Investovat můžete i jinak – třeba do nemovitostí.

Budete investovat před Vánoci?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).