Hlavní navigace

Trhy vyhlíží HDP v eurozóně i v USA a zátěžové testy italských bank

29. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dnes čekáme silnější čísla z USA a na druhé straně Atlantiku o něco slabší hospodářské výsledky eurozóny. Navíc EU dnes zveřejní zátěžové testy velkých evropských bank.

Dnes čekáme silnější čísla z USA a na druhé straně Atlantiku o něco slabší hospodářské výsledky eurozóny. Navíc EU dnes zveřejní zátěžové testy velkých evropských bank, které mají potenciál znovu uvést do varu především italský a portugalský bankovní sektor. Celkově by tak z konce týdne mohl těžit spíše americký dolar, který se může pokusit otočit lehkou defenzivu nastartovanou posledním zasedáním Fedu.

Počítáme s tím, že americké HDP za druhý kvartál skončí nad očekáváním trhu a ukáže, že největší světová ekonomika poroste rychleji než o 3 % mezikvartálně anualizovaně (trhy čekají “jen” 2,5 %, ale pozor na revizi minulých dat). Hlavním tahounem růstu by měla být pravděpodobně spotřeba domácností. Podobná situace je i v eurozóně, kde sice v druhém kvartále nijak neoslnil průmysl, trh práce ale nadále vykazoval dobrou dynamiku. I tak podle našich odhadů může výsledek lehce zaostat za očekáváním trhu (0,2 % q/q, 1,4 % y/y).

skoleni_15_4

Rozdíl od očekávání ale nebude veliký, a trhy ve finále nemusí příliš stresovat. Zvlášť když první post-brexitová čísla zatím ukazují, že ekonomiky eurozóny jsou vůči nové politické nejistotě relativně odolné.

Více pozornosti tak nakonec mohou přitáhnout zátěžové testy velkých evropských bank. Letos by z nich neměl vyplynout automatický požadavek na dolití kapitálu. Trhům nicméně nakonec dají vodítko, o jak velkou kapitálovou injekci v následujících měsících budou italské banky hrát – tržní odhady dosahují až 40 miliard eur. Více než celkový objem nakonec pravděpodobně bude důležité, na jaké formě záchrany se Itálie dohodne s EU – tj. jak velké náklady ponesou soukromí investoři. I když se tomu Řím brání, je třeba aby soukromí investoři nesli svůj díl bolesti a italské banky se konsolidovaly – pročistily od slabších článků. Podle OECD má Itálie stále více bankovních poboček než pizzerií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).