Hlavní navigace

Trhy lámou rekordy... porostou i dál?

15. 6. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Investování je běh na dlouhou trať. Malé občerstvení a s ním i půlroční rekapitulaci si investoři určitě zaslouží. První pololetí letošního roku zaznamenaly trhy nebývalý růst a zlomily historické rekordy. Jak se budou pohybovat ve druhé polovině roku? Podaří se udržet růst?

Jarní rekordy

Lámání rekordů, to přesně vystihuje první půl rok na akciových trzích. Český index PX se poprvé podíval nad 1800 bodů. Americký Dow Jones se přehoupl přes 13000. Býci jsou od začátku roku ve skvělé kondici. Kromě menší čínské virózy na konci února a poblouznění z vysokých výnosů amerických dluhopisů v uplynulých týdnech válcují medvědy na plné čáře.

Vývoj na akciových trzích od začátku roku

Vývoj na akciových trzích od začátku roku

Zdroj: Bloomberg

Masivní vlna fúzí a akvizic, dobré hospodářské výsledky firem, přebytek globální hotovosti, to byla býčí munice v uplynulých dvou čtvrtletích.

Letní pesimismus?

Do druhé poloviny roku nevstupují investoři s tak „bezmezným“ optimismem, který je provázel zkraje roku. Minulý týden varoval investory před větší korekcí například největší světový obchodník s cennými papíry, americký Morgan Stanley. Investoři také začali realizovat zisky a někteří uvažují o možnosti přestoupit do bezpečných státních dluhopisů, které v USA nabízí více než 5% výnos.

Výnos 10letých amerických státních dluhopisů

Výnos 10letých amerických státních dluhopisů

Zdroj: Yahoo.finance

Druhá polovina tak může vypadat úplně jinak než ta první. Trhům hrozí vyšší kolísavost a ve vzduchu je hrozba inflace. Jinými slovy – drobný investor to bude mít při rozhodování určitě složitější!

Globální růst

Globální ekonomika bude i přes tato rizika pokračovat v expanzi. Vyšší šance na zhodnocení mohou přinést rozvíjející se trhy. Z nich mají dobrou pozici především mladé asijské trhy, které těží ze stále vysokých cen komodit a silného exportu.

Ve Spojených státech stojí za pozornost velké společnosti, které generují velkou část tržeb v zahraničí. Jedná se například o technologický Qualcomm nebo výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble, kterým také pomáhá slabý dolar.

Růst by měl provázet nadále i komoditní trh, který těží z fyzické nerovnováhy mezi silnou poptávkou a omezenou možností produkce.

skoleni_15_4

Sledujte vývoj akcií na akcie.mesec.cz

Sázka na plyn

Zajímavou investicí do druhé poloviny roku může být zemní plyn. Zrovna začínající hurikánová sezóna (červen až listopad) bude podle prognóz „nadprůměrně aktivní“ a to je věc, která může citelně snížit nabídku zemního plynu a tím posunout ceny vzhůru. Dlouhodobý růstový potenciál podporuje budování a postupné spouštění několika desítek elektráren na zemní plyn.

Svou roli v poptávce hraje také růst ekologického využití ve spalovacích motorech automobilů.

Býci jsou od začátku roku ve skvělé kondici. Převálcují medvědy také ve druhé části roku? Jak vypadá předpověď burzovního počasí pro letošní léto? Sledujte Investorský magazín v sobotu ve 13:30 hod. na ČT24.

Jaký je váš názor: Porostou trhy i v druhé polovině roku?

  • Rozhodně ano.
    18 %
  • Spíše ano.
    54 %
  • Spíše ne.
    18 %
  • Rozhodně ne.
    3 %
  • Nevím.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dramaturg a moderátor Investorského magazínu na ČT 24.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).