Hlavní navigace

Trhy čekají na páteční projev Janet Yellen

24. 8. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Americké akciové indexy včera zavřely v zisku. Dow Jones si polepšil o 0,1 %, S&P 500 o 0,2 % a Nasdaq o 0,3 %.

Hlavní události

ČEZ bude možná muset vrátit peníze získané z obnovitelných zdrojů.

Pegas a Fortuna zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření.

Západoevropské akcie by měly dnešní obchodování zahájit poklesem.

Spojené státy dnes publikují údaje o prodejích stávajích domů. V Evropě byla ráno zveřejněna revize německého HDP za druhý kvartál, která potvrdila růst o 0,4 % q/q.

Hospodářské výsledky dnes reportuje Glencore.

Société Générale zvýšila doporučení na držet pro polského těžaře KGHM a naopak snížila na prodat pro švýcarského výrobce hodinek Swatch Group.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové indexy včera zavřely v zisku. Dow Jones si polepšil o 0,1 %, S&P 500 o 0,2 % a Nasdaq o 0,3 %. V rámci 500 největších amerických firem se díky rostoucím cenám komodit nejlépe dařilo těžebním společnostem, jejichž akcie vzrostly o 0,8 %. Naopak síťová odvětví zaznamenala pokles o 0,5 %. Obchodování bylo relativně klidné, což dokládá i volatilita, která se aktuálně nachází poblíž dvouletých minim. Podobná nálada bude na amerických parketech pravděpodobně panovat po celý tento týden, když investoři budou vyčkávat na páteční projev Janet Yellen na pravidelném kongresu v Jackson Hole.

Pohyby asijských akciových indexů v dnešním nočním obchodování nebyly nijak dramatické. Na jedné straně se dařilo především japonským akciím (+0,6 %) díky oslabujícímu jenu, naproti tomu akcie obchodované v Hongkongu klesly o téměř jedno procento pod tíhou developerských společností a bank. Ostatní burzy ve většině případů končí seanci mírným růstem.

ČEZ

Policie ČR se chystá dle deníku E15 zajistit tržby ČEZ z obnovitelných zdrojů energie, a to například včetně malých vodních elektráren. Mělo by se jednat o 606 mil. CZK, které má nyní společnost vrátit. Škodou státu má být rozdíl mezi dotovanou cenou elektřiny pro elekrárny s platnou licencí před rokem 2010 a těch, co jsou v provozu od roku 2011. Dle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže společnost doložila policii dokumenty dokazující, že ČEZ zahájil dodávky elektrické energie ještě v roce 2010.

Nemyslíme si, že by zpráva měla mít výraznější dopad na cenu akcií. I v případě, že by ČEZ o tyto prostředky přišel, jednalo by se o ztrátu 1,1 CZK na akcii. Zprávu hodnotíme neutrálně.

skoleni_15_4

Pegas Nonwovens

Společnost Pegas zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření za druhý kvartál. Kombinace nižších cen polymerů a nepatrně vyšší produkce by měla vést k mírnému meziročnímu nárůstu tržeb. Očekáváme však výrazné zlepšení provozní i celkové ziskovosti, když hlavními faktory by měly být nižší provozní náklady z titulu nižších cen polymerů, nižší náklady z přecenění opčního programu a kurzové zisky oproti loňským ztrátám.

Fortuna

Sázkařská společnost Fortuna zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření za první pololetí. Očekáváme mírný meziroční nárůst zisku díky zvýšené sázkařské aktivitě, kterou podpořil evropský šampionát ve fotbale. Pokud se naše odhady naplní, Fortuna by mohla vylepšit svůj celoroční výhled (pokles EBITDA o 10 až 15 %).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).