Hlavní navigace

Technické formace: kulatý vrchol a kulaté dno

14. 9. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Není nic krásnějšího než úhledná formace na grafu kurzů akcií vedoucí k bezpečnému zisku. Jedním z útvarů, který může dopomoci k výdělku, je „kulatý vrchol a kulaté dno“. Jak tyto technické formace rozeznat a jakým způsobem je dovést ke kýženému úspěchu?

V našem seriálu „Úvod do technické analýzy“ jsme si již řekli o celé řadě nástrojů technické analýzy – ať už nejrůznějších formací, nebo tak zvaných indikátorů. V dnešním díle si povíme opět o jednom z naprosto základních nástrojů technické analýzy – formaci kulatý vrchol a kulaté dno.

Formace kulatý vrchol a kulaté dno patří do kategorie takzvaných „counter-trend“ neboli „proti-trendových“ formací. Pokud formace vznikne, znamená to možné dočasné otočení trendu. Formace kulatý vrchol a kulaté dno nejsou příliš obvyklé a skutečně je na ně třeba „čekat“ někdy i celé týdny a měsíce. Když se však tato formace vyskytne, bývá její úspěšnost poměrně vysoká. To je též důvod, proč je mnoha obchodníky tato formace oblíbená.

Zvládnutí formace vyžaduje trochu citu a cviku. Formace může mít vícero podob a samozřejmě není příliš obvyklé, aby měla vždy skutečně „ideální“ podobu kulatého dna nebo vrcholu. „Lehké nedokonalosti“ jsou tedy přirozenou součástí. A jakže formace vypadá?

Už z názvu je patrné, že formace musí co nejvíce připomínat něco, co by se mohlo nazvat zakulaceným dnem nebo vrcholem. Trh by měl relativně „nenásilně“ vytvořit půlkulaté dno nebo půlkulatý vrchol, které budeme moci v grafu znázornit i pouhým obkreslením formace s pomocí tužky. Samozřejmě tužku většinou potřebovat nebudeme, neboť každý pořádný analytický program má v sobě již zabudovaný nástroj, který umožňuje oblouk pro zvýraznění kulatého dna a kulatého vrcholu zakreslit. Zde tedy můžete vidět, jak formace zakulacený vrchol/zakulacené dno vypadají:

TA - kulaté dno I.

Jak vidíte, nejedná se o nic složitého. S trochou cviku můžete formace již za chvilku sami na grafech rozeznávat.

Jak formaci obchodovat?

Opět neexistuje žádný univerzální způsob. Nejjednodušší a zřejmě i nejobvyklejší způsob je počkat si, až bude formace jasně viditelná, a poté si počkat na úsečku, která by nám jasně indikovala, že je trh rozhodnutý jít „naším“ směrem. To znamená, pokud očekáváme otočení trhu směrem vzhůru, pak vyčkáváme na tzv. bullish úsečku, tedy takovou, jejíž close je výše než open, pokud možno co nejblíže high dne. V případě, že očekáváme otočení trhu směrem dolů, pak vyčkáváme na tzv. bearish úsečku, pro kterou samozřejmě platí opačná analogie. Do pozice pak vstupujeme nákupem nebo prodejem nad/pod úsečkou.

Opět bude nejlepší vše si ukázat na konkrétním příkladu:

skoleni_15_4

TA - kulaté dno II.

Jak vidíte, formace kulaté dno – kulatý vrchol není nic složitého. S trochou citu se dá tato formace skutečně velmi dobře obchodovat. Vyhledávejte formaci spíše v „klidnějších“ trzích a nesnažte se ji obchodovat v trzích, které se právě z nějakého důvodu nacházejí ve vysoce volatilním období.

Autor je vydavatelem a redaktorem serveru Finančník.cz a vicepresidentem České a Slovenské asociace technické analýzy TASOCS.

Využíváte v obchodování "kulaté vrcholy a dna"?

  • Ano, a úspěšně.
    19 %
  • Ano, ale bez úspěchu.
    2 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    37 %
  • Ne, a neuvažuji o tom.
    17 %
  • Neobchoduji.
    25 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je vicepresidentem Česká a Slovenská asociace technické analýzy TASOCS. Publikační činnost:. Obchodování na komoditních trzích (Tomáš Nesnídal, Petr Podhajský)...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).