Hlavní navigace

Slováci řekli “ne”, kde se najdou další zdroje na záchranu eura?

12. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Slovensko nakonec záchranný euroval schválí a propuknutí totální skepse brání i závěrečná zpráva trojky z Řecka.

Takovou pozornost světa Slovensko již dlouho nemělo. Málokdy se dostane malá země ze střední Evropy na titulní stránky světových deníků jako Wall Street Journal nebo Financial Times. Slovensko jako první (a pravděpodobně jediná) členská země eurozóny řekla “ne” rozšíření záchranného fondu EFSF a současně s tím padla vláda Ivety Radičové. K rozhodnutí došlo až včera pozdě večer po uzavření amerických trhů, ale slovenská ne-jistota svazovala globálním investorům ruce v průběhu celého dne.

skoleni_15_4

Negativní efekt slovenského hlasování ale nebyl zdaleka tak velký, jak se z počátku zdálo. Jedním z důvodů je ujišťování politických špiček (Radičová, ministr financí Mikloš), že k ratifikaci reforem EFSF dojde díky podpoře opozice pravděpodobně ještě tento týden. Druhým faktorem, který trochu rozvolnil slovenské napětí, je závěrečná zpráva trojky z Řecka. Ta je sice kritická, ale v zásadě nevylučuje uvolnění poslední tranše pomoci, která by měla Řeky zajistit do konce roku.

I tak je ale pád slovenské vlády jasným varováním pro velké země eurozóny (Německo, Francie), že navyšování fondu EFSF skrze zvyšování záruk členských zemí narazilo na své mantinely. Současné navýšení členské země velice složitě schvalují přibližně tři měsíce a nejsou u konce. Představa, že by po Slovensku někdo v blízké budoucnosti požadoval další navýšení záruk nad dnešních zhruba 7 mld. EUR, je nereálná. Přitom záchranný fond (EFSF) bude potřebovat nové zdroje, pokud ho budou chtít Němci a Francouzi použít také na rekapitalizaci bank (až 200 mld. EUR podle MMF). Na řadu se tak opět dostává ECB, která bude muset pravděpodobně peníze na záchranu a další intervence jednoduše natisknout. Řešení to je sice špatné, ale eurozóna je ve slepé uličce, z které skoro žádné lepší cesty nevedou.

Mobilní aplikace – nepřetržité informace o českých trzích

Měšec.cz vám zdarma nabízí jedinečnou mobilní aplikaci, díky které můžete mít neustálý přehled o stavu svých investic. Najdete v ní kurzy českých i zahraničních akcí, komodit, fondů i forex.

Dostupná na Apple Store.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).