Hlavní navigace

Produkční problémy u kávy nemizí. Poroste její cena i nadále raketově?

14. 2. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Cena káva na světových trzích vystřelila od poloviny roku 2010 nahoru o osmdesát procent. Přesto pravděpodobně svého vrcholu ještě nedosáhla. (ANALÝZA)

Shrnutí

V dubnu minulého roku, když se cena kávy typu Arabika pohybovala na úrovni 140 US centů za libru, jsme upozornili na hrozící globální nedostatek, který by mohl vyvolat výrazné zdražení této komodity. Naše obavy se naplnily a v následujících měsících nastal doslova raketový růst ceny této komodity. V současnosti se káva obchoduje na ceně 248 US centů za libru. Za 8 měsíců zdražila o impozantních 80 procent. Otázkou je, zdali se dá předpokládat další zhodnocení podobného rozsahu. Fundamentální informace jsou pro cenu pořád příznivé. Produkce je stále relativně nízká a nestačí pokrývat rostoucí celosvětovou spotřebu. Zásoby v posledních měsících propadly. Kupříkladu na burze Intercontinental Exchange se za poslední rok snížily o více než 50 procent. Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že výhled pro cenu kávu je v současnosti velmi příznivý a existuje další prostor pro její růst. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme zhodnocení ze současné úrovně 248 US centů na 270 US centů za libru.

Graf č. 1: Dlouhodobý vývoj ceny kávy v US centech/libru (Zdroj: CSI, cena upravena o rolování)

Hlavní důvody pro růst ceny kávy:

1. Nedostatečná produkce je dlouhodobý problém – produkce v aktuálním marketingovém roce 2010/11 bude podle údajů International Coffee Organization o přibližně 3,5 miliónů žoků vyšší než spotřeba. Přebytek byl naposledy zaznamenán v roce 2006. Důvodem letošní vysoké nabídky je dobrá úroda v Brazílii. Vyhlídky na další sezonu jsou ale méně optimistické. Brazílie, největší producent kávy na světě, vstoupí do méně výnosného roku dvouletého produkčního cyklu kávovníků. Vláda odhaduje, že úroda zde poklesne ze 48 miliónů na 42 až 45 miliónů žoků. Kvůli tomu se podobně jako v letech 2005, 2007 a 2009 předpokládá výrazný propad globální nabídky kávy.

Graf č. 2: Globální produkce a spotřeba kávy v tisících žoků  (Zdroj: ICO)

2. Spotřeba kávy stabilně roste – recese ve vyspělých zemích ustupuje do pozadí. S tím je spojený i vzestup globální spotřeby kávy na přibližně 131 miliónů žoků. Nárůst byl podle odhadu ICO zaznamenán zejména v Evropě a v Jižní Americe, které jsou známé velmi vysokou spotřebou kávy na osobu. V následujících letech se očekává stabilní zvyšování celosvětové poptávky, přičemž velké naděje se vkládají do rozvíjejících se asijských států. Podle odhadu německé společnosti Neumann Kaffee se v příštích deseti letech dá předpokládat růst celosvětové spotřeby o 2 až 2,5 procenta ročně. V roce 2020 by se mělo spotřebovávat více než 160 miliónů žoků.

3. Zásoby kávy jsou relativně nízké – malá produkce zapříčinila, že zásoby kávy v uplynulých osmi letech výrazně propadly. Za toto období nastalo snížení z téměř 50 milionů na současných 30 milionů žoků. Přibližně polovina je umístěna v EU-27. Kvalitní káva rychle mizí ze skladů. Burza Intercontinental Exchange, na níž se obchoduje Arabika, uvedla, že její certifikované zásoby se momentálně pohybují na úrovni 1,6 milionů žoků, což je nejníže od počátku nového milénia. Před rokem dosahovaly 3,3 milionů žoků a v roce 2008 přesahovaly 4 milióny žoků. Jose Sette z International Coffee Organization uvedl, že „důvodem prudkého růstu ceny kávy jsou právě nízké globální zásoby kávy.“ Nemyslí si, že by trh tlačily vzhůru spekulativní nákupy. 

Graf č. 3: Globální zásoby kávy v tisících žoků (Zdroj: USDA)

4. Náklady na pěstování kávy dlouhodobě rostou – inflace v rozvíjejících se zemích je na vzestupu. V Brazílii pokořila 6 procent, ve Vietnamu překonala 12 procent a v Kolumbii rostou spotřebitelské ceny meziročně o 3 procenta. Prudce zdražily pohonné hmoty, hnojiva a výrazně se zvýšila i cena práce. Kupříkladu v Brazílii stouply průměrné mzdy meziročně o 7 procent. I když současné ceny kávy zabezpečují zemědělcům slušný zisk, tak rostoucí pěstitelské náklady vytváří určité dno, pod které ceny jen stěží poklesnou.

Graf č. 4: Inflace ve Vietnamu a Brazílii v procentech  (Zdroj: Bloomberg)

5. Počasí je nepříznivé – Kolumbie, druhý největší producent Arabiky na světě, upozornila na prudké deště. V prosinci zde spadlo dvojnásobně více srážek oproti 40letému průměru. Nadměrné vlhko by mohlo poškodit úrodu kávy podobně jako v roce 2009. Tehdy propadla velikost úrody o 32 procent na 8 milionů žoků, nejníže od roku 1976. Podle kolumbijské Národní federace pěstitelů kávy momentálně farmáři bojují s historicky největším rozšířením hou­bovitých onemocnění stromů. Sucho z počátku sezony naopak zapříčinilo pokles produkce ve Vietnamu, který je největším pěstitelem kávy typu Robusta na světě. Tamní farmáři upozornili na malé kávové plody. Ty tvoří až 60 procent úrody oproti 45 procentům v předchozí sezoně. Ministerstvo zemědělství už uvedlo, že produkce tu může poklesnout o téměř 15 procent. Hlavní sběr úrody v zemi již skončil a momentálně se čeká na nová oficiální čísla o její velikosti.

6. Institucionální investoři kávě věří – komodity přilákaly v uplynulých dvou letech velký objem nových finančních prostředků. Důvodem je zajímavá výkonnost a schopnost diverzifikovat portfolio mimo tradiční instrumenty, jako jsou akcie nebo dluhopisy. Káva a další komodity ze sektoru potravin jsou mezi velkými institucionálními investory oblíbeny. Údaje CFTC, která sleduje americké derivátové burzy, ukazují, že v současnosti drží investoři v případě kávy čistou long pozici v objemu přibližně 40 000 kontraktů. Zajímavé je, že na této úrovni stagnuje statistika už od srpna minulého roka, a to i navzdory zhodnocení komodity o několik desítek procent. Prostor na další zvýšení nákupní pozice ještě existuje. Komoditní fondy zažívají stabilní přítok peněz a jejich manažeři je musí umístit do perspektivních aktiv. Centrální banky pokračují v uvolněné monetární politice. Levné peníze podporují chuť investorů na rizikovější aktiva. 

Graf č. 5: Čistá nákupní pozice investorů a cena kávy v US centech za libru  (Zdroj: Bloomberg)

Technická analýza

Káva Arabika se od června minulého roku nachází ve výrazném vzestupném trendu. Všechny tři klouzavé průměry, krátkodobý, střednědobý i dlouhodobý směřují vzhůru. Na konci ledna byla proražena rezistence na ceně 245 US centů za libru. Na této úrovni se teď nachází support.

skoleni_15_4

Možná rizika:
1.    Otazníky visí nad brazilskou produkcí. Farmáři zde dosahují kvůli vysokým mezinárodním cenám kávy slušné zisky. Proto nakupují více hnojiv a chemických přípravků. Díky tomu by produkce mohla být relativně vyšší oproti současným předpokladům. 
2.    Cena kávy je v současnosti dost vysoká, což může způsobit krátkodobý pokles poptávky koncových spotřebitelů. Také může nastat substituce dražších odrůd kávy za levnější.

Závěr

Faktory, které by v časovém horizontu 3 až 6 měsíců mohly způsobit růst ceny kávy:

  1. Produkce v posledních letech nestačí pokrývat rostoucí spotřebu. I když by v této sezoně měl být dosažen přebytek, tak už příští rok by globální trh s kávou měl upadnout zpátky do deficitu. 
  2. Globální zásoby v posledních letech výrazně propadly jako důsledek nedostatečné produkce. Výrazně se snížily zásoby kvalitnějších odrůd.  
  3. Náklady na pěstování kávy dlouhodobě rostou. Rozvíjející se státy v současnosti bojují s relativně vysokou inflací. Farmáři musí ceny své produkce přizpůsobit zdražovaní hnojiv, pohonných hmot a vyšší ceně práce.
  4. Zejména v posledních týdnech tlačí cenu kávy vzhůru informace o špatném počasí v Kolumbii a ve Vietnamu. V prvním případě poškozují úrodu silné deště, ve druhém sucho na počátku sezóny zapříčinilo malou velikost plodů. 
  5. Institucionálním investorům se nákup kávy líbí. Do komoditních fondů přitékají nové finanční prostředky. Očekáváme, že velcí investoři budou postupně zvyšovat čistou long pozici v derivátových kontraktech na kávu.

Specifikace kontraktu

  • Futures na kávu typ Arabica (Coffee C), (ICE, New York)
  • Měsíc dodání březen 2011 (případně další měsíce při dlouhodobé investici)
  • Objem kontraktu 37 500 liber
  • Kurz v US centech za libru
  • Hodnota bodu: 1 bod = 375 USD (pohyb kurzu o 1 bod znamená zisk/ztrátu 375 USD)
  • Margin 9810 USD/kontrakt

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro společnost Colosseum, a.s. provádí pravidelné finanční a komoditní analýzy se zaměřením na měnové a dluhopisové deriváty. Podílí se na tvorbě automatických obchodních systémů.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).