Hlavní navigace

Proč české akcie padají rychleji než americké?

20. 10. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Často slýcháme povzdechy investorů, že za krizi, která vznikla v USA, zbytečně pykáme i my, ačkoliv naše banky jsou zdravé, stavební firmy mají relativně dost zakázek a v mnohých firmách se na krizi jen vymlouvají, aby mohli zdůvodnit hromadné propouštění. Ale nové administrativní síly se přijímají a ředitelé si kupují nová auta a vrcholných manažerů se úspory netýkají.

Sečteno a podtrženo – naše developerské firmy nejsou na tom tak špatně jako v USA a západní Evropě a banky už vůbec ne. ČEZ má téměř monopol, Unipetrol je na tom tak dobře, že podporuje svoji matku PKN Orlen, Telefónica má výsostné postavení na českém trhu atd. Proč tedy české akcie padaly prudčeji než americké? Proč se nyní vzpamatovávají hůře než v okolních státech? Není to otázka spravedlnosti nebo nespravedlnosti, ale důvod k zamyšlení, jak fungují akciové trhy. Čtěte více: Co čeká v důsledku globální krize českou ekonomiku?

Svoji vypovídající hodnotu má anketa, v níž měli Češi odpovídat na otázku Co je nejcharakteris­tičtější pro Česko a český národ?. Odpovědi rozhodně nepřekvapily – Švejk, Jára Cimrman, pivo, svíčková a vepřo knedlo zelo. Stejný nádech měly totiž propagační materiály před referendem o vstupu do Evropské unie (EU) a výroky politiků, že je pro nás čest, že se staneme součástí „Velké Evropy“ a měli bychom si toho vážit, že nás ty bohaté a velké země chtějí přijmout mezi sebe. Pokud takto Češi vnímají sami sebe, jak nás má vnímat Evropa a svět?

Proč by odpovědi na anketní otázku: Co je nejcharakteris­tičtější pro Česko a český národ? nemohly být: Pražský hrad, Karlův most, Karlova Univerzita – nejstarší univerzita ve Střední Evropě, historie sahající až do 7. století, významné historické památky, kterými se může málokterý ze států pochlubit, významná literární díla, světové vědecké kapacity atd.? Proč bychom nemohli propagační kampaň před referendem o vstupu do EU nasměrovat, že vstupujeme mezi ostatní evropské státy, kam už dávno patříme a jako hrdý a sebevědomý národ je schopen toho EU mnoho nabídnout a také toho mnoho pro nás vyjednat? Jsme týmoví hráči a týmovou hru budeme vyžadovat i od ostatních států.

Často jsme svědky, kdy sami sebe snižujeme na úroveň banánové republiky. Když nám dojdou argumenty, vymlouváme se na to, že jsme malí a bezvýznamní a za všechno mohou komunisti, kteří nás takto vychovali. Ještě štěstí, že tady ti komunisti byli, alespoň se máme na co vymlouvat. Podobné téma: Jak si stojí komodity během krize a co můžeme od nich čekat?

Pro naše firmy bylo ctí, že je získaly významné společnosti

Zatímco v ostatních zemích si firmy zakládají na svém jméně a ochranné známky mají velmi vysokou hodnotu, Český Telekom se ze dne na den stal součástí Telefónicy O2, Českou spořitelnu měla původně získat japonská Nomura, což tehdejší ministr financí Ivan Pilip označil za něco výjimečného a po velkých tahanicích se nakonec stala součástí rakouské Erste. Po Nomuře nám zbyla pouze arbitráž, kterou jsme prohráli. Komerční banka se stala součástí francouzské SG a Unipetrol získal polský gigant PKN Orlen. Vše probíhalo rychle, ale s oslavnými komentáři. Takto jsme se zbavovali význačných a prosperujících firem a všem nám zůstal pouze dobrý pocit, jak jsme světoví.

Již od roku 1989 nám stačilo ke štěstí, když se do našich prodejen začalo dostávat zboží ze Západu. Bylo nám lhostejné, jakou má kvalitu a že pro západní firmy „bylo ctí“ nám sem dovážet zboží, kterého byl Západ přesycen. My jsme se spokojili s tím, že je zboží ze západu a tudíž kvalitní. Už tehdy začal probíhat „test“, co vše si mohou vůči nám z ostatních zemí dovolit a byli by hloupí, pokud by k nám přistupovali jako k partnerům a ne jako chudým příbuzným, kteří jsou vděční, že dostali zbytky od oběda.

skoleni_15_4

V přírodě i byznysu má vlk lepší pozici než ovce

Není nic jednoduššího, než aby Golden Sachs stanovil cílovou částku Telefóniky O2 na 376 Kč s doporučením „prodat“ a v tu chvíli akcie, které mají hodnotu přes 440 Kč, investoři houfně prodávají, a když v ten den klesnou o 5 %, v tu chvíli fondy GS nakupují. Tím pádem se nákup a prodej dostávají do rovnováhy a akcie Telefóniky se dostanou na původní úroveň. ING stanovilo nesmyslnou cílovou částku u ČEZu 805 Kč, a opět doporučení „prodat“ a samozřejmě akcie padají. Objem obchodů je vysoce nadprůměrný a nemusí být člověk génius, aby ho napadlo, kdo takto podhodnocené akcie nakupuje. Podobné téma: Analytici hlásí lepší časy, uvěří tomu investoři?

Proto radím, pokud jste vlci a ne ovce, každou takovouto zprávu si důkladně analyzujte a pokud zjistíte, že hospodářské výsledky firmy jsou standardní, objemy obchodů nevýrazné, sektor, kterého se akcie týkají, nevykazuje žádné výrazné výkyvy, tak zde uplatňujte zásadu, při doporučení analytiků „prodat“ nakupujte a při doporučení „koupit“ jsou možná akcie na vrcholu, tak prodejte. Ale pozor! Než se tak rozhodnete, zjistěte, v jakém intervalu se hodnoty akcií v poslední době pohybovaly, a zda tato doporučení nemohou mít reálný základ. Při chybných rozhodnutích by vám nepomohly výmluvy, že nemůžete za to, jak vás vychovali komunisti.

Myslíte si, že bylo od státu moudré zbavovat se strategických společností?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vážím si obecně lidí, kteří v životě něco dokázali a něčeho docílili. Nemám rád zjednodušené a černobílé výklady a primitivní vymývání mozků.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).