Hlavní navigace

Předpověď se vyplnila - HDP klesl o 0,7 %. Vyhlídky jsou nejisté (komentář)

8. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hrubý domácí produkt podle dnešních zpřesněných statistik poklesl meziročně o 0,7 % a meziměsíčně o 0,8 %. Revidoval tak předchozí mírně horší výsledek, který úřad zveřejnil již dříve.

Hrubý domácí produkt podle dnešních zpřesněných statistik poklesl meziročně o 0,7 % a meziměsíčně o 0,8 %. Revidoval tak předchozí mírně horší výsledek, který úřad zveřejnil již dříve. Důvody, proč ekonomika tak zklamala, nejsou překvapivé. Na výdajové straně HDP stahují dolů výdaje na konečnou spotřebu (- 2,1 %). Obecná nechuť lidí nakupovat, snaha šetřit a pocit velmi vysokých cen v obchodech způsobují, že výdaje domácností na konečné spotřebě spadly o 2,9 %.  

Výdaje na dlouhodobou spotřebu dokonce klesly o 11,5 %. K tomu se přidaly i omezené výdaje vlády. Současný cíl je udržet rozpočet co nejvíce vyrovnaný, a tak vláda šetří, kde může. Přitom vládní výdaje jsou jednou z důležitých složek ekonomiky. Přesto klesly meziročně v prvním čtvrtletí o 0,2 %. Vyhlídky prozatím nejsou příliš optimistické. Ekonomiku od horších výsledků zachraňuje jen zahraniční obchod, kdy vývoz rostl zatím o 6,5 % před dovozem, který vzrostl o 3,9 %. Prozatím se zdá, že by se situace nemusila zlepšit. 

Podle indexu nákupních manažerů jsou totiž předpovědi negativní, což znamená pravděpodobné prohloubení recese a možný návrat krize. Dosáhnout tak letos „kladnou nulu“ bude nadlidský výkon. Číslo dne: –11,5 % – propad výdajů domácností na dlouhodobou spotřebu Jak ros­te 

Lidí bez práce ubylo, méně než by se slušelo Lidí bez práce je méně. Je to ale jen díky sezóně zemědělských a lesnických prací. Podnikům se zatím příliš nedaří a nabírat ve velkém se nechystají. Ani veřejná správa nenabírá, a tak najít si práci je stále těžké. Nezaměs­tnaných v Česku v květnu opět ubylo. Bez práce je nyní 8,2 % lidí. Široce rozevřené nůžky mezi počtem nezaměstnaných a volnými pracovními místy se pomalu svírají, tempo je ale pomalé. 

V porovnání s dubnem je v Česku o 15 tisíc nezaměstnaných méně. Tempo poklesu nezaměstnanosti je ale pomalejší než v dřívějších měsících a další zlepšení bude jen v řádu desetiny procenta. Za dobrý výsledek tak můžeme považovat, pokud se v sezóně udrží nezaměstnanost na hranici osmi procent. Ekonomika totiž lepším výsledkům příliš nenahrává. V prvním čtvrtletí se propadla o jedno procento a pro firmy to v lepším případě znamená, že nemusí nabírat nové zaměstnance. 

dan_z_prijmu

V horším případě to bohužel znamená propouštění. Zatím největší zásah utrpělo stavebnictví, kde nacházeli ve velké míře uplatnění lidé s nižší kvalifikací, kteří jinak práci hledají těžko. Přestože volných pracovních míst je oficiálně 43 tisíc, najít adekvátní pozici je pro ně obtížné. 

Číslo dne: 4,7 % – růst počtu volných pracovních míst 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).