Hlavní navigace

Podílové fondy se krčí v podzimním koutě

12. 10. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

I nadále se obliba fondů jen krčí v koutě, fondy v tom ovšem nejsou samy. Ani bankám totiž nerostou depozita, takže stále pokračuje i detektivka o tom, kam lidé vlastně dávají své uspořené penízky.

Necelá čtvrtmiliarda fondů je v posledních měsících ovšem průměrná týdenní dávka a pokračuje i plížení při zdi, kdy peníze přicházejí jen do fondů peněžního trhu a zajištěných.

Přesto se zdá, že se obliba fondů přece jen postupně zotavuje, porovnáme-li právě objem peněz uložených na bankovní konta. Ty za tři měsíce, kdy máme statistiku ČNB (červen až srpen), od klientů nedostaly ani korunu. Tedy přesněji – co přibylo na netermínovaných, ubylo na termínovaných. Léto sice nebývá nijak výrazné období spoření, ale v minulých třech letech do bank přišlo alespoň kolem 20 miliard (v roce 2008 dokonce 25 miliard) korun. A letos nic? Záhada slamníků tedy pokračuje.

dan_z_prijmu

Stabilizace fondů peněžního trhu probíhá postupně již od jara pod vedením ISČS Sporoinvest, který již zahojil rány po loňském výprasku a jeho 3,2 % za poslední půlrok pomalu zaceluje i jizvy. Ke svým zářijovým 350 milionům přidal dalších 70 milionů korun. Na podobné stabilní přírůstky si zvyká i KBC ČSOB Multi Cash. ČSOB se také opět chopila své vlajky zajištěných fondů a na jejich 100 milionech se podílí zejména ČSOB Top start 1 s téměř 60 miliony korun: ten se 100% ochranou vložené investice při splatnosti na 2 roky a 10 měsíců přidává šanci výnosu na evropských akciích (podobně konstruovaný fond za obdobné situace v roce 2003 přinesl klientům výnos přes 11 % ročně).

Podílové fondy ve 41. týdnu
Podílové fondy V mil. Kč
Peněžního trhu 155
Dluhopisové  –8
Smíšené  –6
Akciové  –17
Zajištěné 103
Celkem 227

Dluhopisové, smíšenéakciové fondy tentokrát skončily pod čarou ponoru, ale to jen kopíruje náladu na trzích, která sice není nijak pesimistická, ale nejistota převládá. Takže se stále můžeme jen těšit, co s náladou našich potenciálních investorů udělají příští týdny. Zahrají dva faktory – ten první spočívá v tom, že stále víc názorů očekává růst rozvíjejících se trhů (naposled opět Mark Mobius), ten druhý bude ovšem přímo „psychologická bomba“. Den před naším státním svátkem 28. října nás čeká jiné „výročí“: loni totiž trhy propadly na svá lokální minima (S&P pod 850 bodů a náš PX pod 700 bodů). Proto brzy roční výnosy všech fondů jako mávnutím kouzelného proutku „vylétnou“ na úžasná čísla. Uvidíme tedy, zda to spustí alespoň vlnku, když už ne lavinku šuplikantů, ponožkářů a polštářníků, kteří by mohli začít nosit část těchto „přebytečných“ pe­něz.

Podílové fondy ve 41. týdnu

Kolik peněz měsíčně investujete?

  • do 500 Kč
    7 %
  • 501 – 1000 Kč
    16 %
  • 1001 – 2500 Kč
    13 %
  • 2501 Kč a více
    13 %
  • Neinvestuji
    50 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).