Hlavní navigace

Pitná voda jako součást portfolia drobných investorů?!

3. 8. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Statistika je neúprosná. Pitná voda se stává vzácností. Poptávka po pitné vodě se za posledních 30 let ztrojnásobila. Celkové množství vody, které je k dispozici, se ale za tu dobu snížilo o 40 procent.

Chmurná čísla tím ale nekončí. Dva z pěti obyvatel naší planety se potýkají s nedostatkem pitné vody. Největší těžkosti s kvalitou a dostupností této „životodárné tekutiny“ mají tradičně v zemích třetího světa – především v Africe. V příštích desetiletích se tento problém ale citelně dotkne i průmyslově nejvyspělejších zemí světa.

Konzumenti pitné vody

Novotný Voda - konzumenti

Zdroj: UNESCO

Nahoru, nahoru, nahoru…

I když cena zůstává ve vyspělých zemích regulována, přesto každým rokem roste. Ve Spojených státech se zvýšila v posledních 25 letech v průměru o 7 % ročně. V Česku, kde byla až do roku 1989 voda dotována státem, je cenový skok rapidnější: z 50 haléřů na dnešních v průměru 50 korun* za metr krychlový. Kvalita vody, její dostupnost a spory ohledně vodních zdrojů se budou nejspíš jenom zhoršovat. K tomu se přidají ještě další proměnné, jako je růst cen chemikálií nebo energií potřebných pro její úpravu a distribuci. Existuje proto jen jeden směr pro ceny pitné vody, a to nahoru.

Spotřeba vody ve světě 1900– 2025 (v miliardách m3 za rok)

Novotný Voda - spotřeba

Zdroj: UNESCO

skoleni_15_4

Cesta k vodě

Vodu však v kurzovním lístku komoditních burz nehledejte. Tak politicky citlivé komoditě si žádná vláda na světě netroufne dát povolení k obchodování. Nabízí se však možnost, jak tento handicap může i drobný investor překonat a zařadit tento typ investice do svého portfolia. „Cestu k vodě“ představují specializované indexové fondy a investiční certifikáty. Jejich výkonnost je většinou navázána na koš společností, které podnikají ve vodohospodárenském průmyslu. Ve „vodním byznysu“ najdeme společnosti, které se starají o distribuci a čistění vody, technologické firmy a třeba také firmy, které nabízejí balenou vodu. Nejznámější indexy těchto společností dlouhodobě překonávají výkonnost akciových trhů a jen loni zhodnotily v průměru o 30 %.

„Vodní investice”

Investiční certifikáty
Název Emitent
WOWAX Index Societe Generale
Total Return Water ABN Amro
S&P Global Water Index Goldman Sachs
Indexové (ETF) a podílové fondy
Název Emitent
Fond vodního bohatství 2 ČSOB
Palisades Water Index-ETF PowerShares
S&P Global Water-ETF Claymore

* vodné a stočné

Kupujete balenou vodu?

  • Ne, vystačím si s vodou z kohoutku.
    61 %
  • Ano, vodě z kohoutku příliš nedůvěřuji.
    22 %
  • Balené kupuji pouze limonády.
    17 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dramaturg a moderátor Investorského magazínu na ČT 24.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).