Hlavní navigace

Pět mýtů o investování do akcií

24. 8. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Češi jsou zvyklí zhodnocovat své prostředky bez rizika. S dalším omezením stavebního spoření možná nastane čas poohlédnout se jinde. Přestaňte se bát akcií, nejsou složité.

Na investování do akcií lze pohlížet buď se strachem z rizika nebo s nadějí v lepší než minimální zhodnocení peněz, které nabízí nerizikové vkladové produkty bank a spořitelen. V Česku, alespoň soudě podle okolí autora tohoto textu, zatím převládá první pohled na věc. Takový přístup ale může škodit českým peněženkám, což paradoxně může ukázat třeba případ nedávno prodělané krize.

Jistě, ten kdo měl před krizí uloženy peníze v akciích ten s příchodem světové recese prodělal. Pražský index PX se na podzim roku 2008 pohyboval kolem hodnoty 1500 bodů, v únoru 2009 byl již o více než polovinu dole – kolem 625 bodů. Hrůza, napadne vás nejspíš při těchto číslech (zvláště, když se podíváte třeba na cestu akcie rakouské bankovní skupiny Erste, která se z maximálních hodnot v polovině roku 2007 kolem 1750 korun za akcii, dostala na hrozivých 200 korun v únoru 2009). Jenomže má to i druhou stránku, která je, stejně jako v pohádce, světlejší.

Ten, kdo v době hlubokého propadu nezpanikařil, zůstal na trhu a nakupoval, mohl ztráty eliminovat a v případě nového vstupu na trh dokonce několikanásobně vydělat. Již v srpnu 2009 se totiž index PX dostal k úrovni 1170 bodů a spolu s ním třeba zmiňovaná akcie Erste vzrostla z únorových 200 korun na zhruba 850. Více než čtyřnásobné zhodnocení během půl roku je skutečně pohádkové.

Samozřejmě se tehdy jednalo o mimořádnou situaci, která se nejspíš jen tak opakovat nebude. Přesto ukazuje, že se na akciovém trhu vyplatí být i v nejisté době, kterou stále prožíváme. Pokud například věříte v příchod druhého dna a další ekonomický propad, tak pesimistické vize můžete mírnit právě výhledem na propad cen akcií, a tedy novou příležitostí pro dobrý nákup. Jestli naopak věříte v pokračující pomalý růst, pak můžete začít pomalu a soustavně investovat do akcií.

Investování má však své zákonitosti. Nemusíte se jich však obávat, nejsou tak složité, jak se vám mohou zdát. Pokusíme se nyní odbourat pět základních mýtů, které mnohdy vytvářejí psychologický blok před světem akcií. Čtěte také: Při investování musíte ovládnout svoje emoce

1) Je to příliš složité

Není. Ovládat obchodování na burze je asi tak stejně složité, jako ovládat bankovní účet. I možnosti, kterými tak můžete činit jsou shodné. Nejsnáze (a nejlevněji) vše zařídíte přes internetovou aplikaci, využít ale můžete i služeb kamenných poboček. Například Fio banka (dřívější Fio, burzovní společnost) má po celé republice více než 50 poboček, s akciemi ale obchodují i některé banky. I přes ostatní brokery ale sjednáte vše jednoduše přes telefon či internet a za využití korespondence.

Když už budete mít zřízený účet pro obchodování, je nakupování jednoduché (samozřejmě pokud budete vědět, co chcete kupovat). Nakupovat nemusíte jen za aktuální cenu dle momentální nabídky. Pokud budete spekulovat s propadem cen, můžete jednoduše nastavit vámi požadovanou cenu a časový interval (třeba půl roku), ve kterém bude vaše nabídka platná. Stejně tak, jestliže chcete prodávat, můžete spekulovat s budoucím růstem ceny. Čtěte také: Fio má bankovní licenci, revoluci nečekejte

2) Je to příliš drahé

Jde o čistě subjektivní pohled na věc, nicméně zde platí zásadní pravidlo – výše poplatků závisí na výši obchodů. Pokud se budeme bavit o malých investorech, kteří pravidelně nakupují jednotky akcií, pak musíme sledovat tu část ceníků, kde se jedná o obchody na pražské burze s označením KOBOS (SPAD sice nabízí výhodnější kurzy, ale jen pro určitá množství – třeba 5000 ks – akcií, ty se prodávají v tzv. Lotech).

U obchodů do 100 000 Kč zaplatíte u většiny brokerů 0,40 % (400 Kč ze 100 000 Kč) z realizovaných obchodů, pokud tedy nakupujete přes internet. Za služby makléře zaplatíte nejvíce (často 1 % z obchodu), protože si platíte i poradenství, které se při využití makléře předpokládá.

Za založení účtu pro obchodování zaplatíte minimální částku (do 150 Kč), stejně tak vedení stojí minimum (např. u společnosti Atlantik zaplatíte pouze poplatek za evidenci cenných papírů v Centrálním depozitáři cenných papírů, který společnost klientům přeúčtovává, a který tvoří 0,1 % ročně z objemu držených cenných papírů).

3) Jde to i bez rizika

Tak snadné to není. Bohužel.

Jestli vás někdo bude na investování lákat s podobnými argumenty, tak od něj utíkejte. Investice do akcií sebou samozřejmě riziko nese, ovšem dá se mu předcházet a bránit. Největší riziko podstupují ti, kteří chtějí na akciových trzích zbohatnout okamžitě a investují peníze (třeba i za využití tzv. pákového efektu, tedy úvěrem na nákup akcií) dle okamžitých nálad na trhu. Takový člověk musí být perfektně informován, a pokud nespoléhá jen na štěstí , i mít s burzou zkušenosti a znát její zákonitosti.

Pokud uvažujete nad ziskem v delším horizontu (několik let), tak tím už sami od sebe činíte první krok ke zmenšení rizika. Akciový trh je dobré znát a vědět, které informace ho ovlivňují. Ideální k poznávání jeho zákonitostí je postupné nakupování akcií (třeba po stokorunách měsíčně). Takový postup vás přitáhne blíže, budete motivováni sledovat vývoj a při jednotlivých výkyvech budete chtít zjistit, co za nimi stojí. Tím se nejlépe naučíte pracovat s informacemi, které jsou k úspěšnému investování tolik potřebné.

4) Informace jsou těžko dostupné

Může se vám zdát, že informace, které ovlivňují akciové trhy, si nechávají obchodníci pro sebe a vy na ně nemáte šanci narazit. Není tomu tak. Informace jsou všude kolem vás, jen musíte rozlišovat, které ovlivňují vývoj akcií. Ekonomické zprávy mají bezprostřední vliv, stačí se podívat zpět o několik týdnů. Když trhy očekávaly výsledky stres testů evropských bank, nedělo se na nich nic podstatného. Když byly oznámeny pozitivní výsledky, šplhaly indexy mírně vzhůru. To vše se dalo předem předpokládat, a tak člověk mohl korigovat své obchody.

K informacím se snadno dostanete i na našem webu. Vývoj pražského indexu PX můžete sledovat ve speciální sekci Měšce, připravujeme pro vás také investiční zpravodajství. S otevřením účtu pro investování do akcií získáte u brokerů také jimi zpracovávané informace, které jsou mnohdy doprovázené odbornými komentáři a doporučeními. Informace tak nakonec budete muset filtrovat. Čtěte také: Jak (ne)přechytra­čit banku

5) Akcie vám vydělají miliony

Jestliže očekáváte od investice do akcií rychlé zbohatnutí, pak nejspíš budete brzy zklamáni. I když to není nemožné (zvláště pokud budete mít šťastnou ruku třeba na akciových trzích v Asii či Latinské Americe), říkáte si takovým přístupem spíše o bankrot. Miliony na burzách vydělávají většinou zkušení investoři (mohou ale stejně dobře i prodělat), kteří miliony investují.

dan_z_prijmu

Cílem investora z řad běžné populace by mělo být nejčastěji doplnění vlastního peněžního portfolia. Přeloženo – mám dostupnou rezervu na spořicím účtu, stavebním spořením nebo na termínovaném vkladu si šetřím na nedalekou investici (třeba na splacení hypotéky), na penzijním připojištění získávám státní příspěvek a spořím víceméně s jistotou na důchod a s akciemi zkouším své zbylé volné prostředky zhodnotit více než na zmíněných spořicích produktech.

Foto: sxc.hu

Investujete do akcií?

  • Ano, pravidelně přikupuji.
    25 %
  • Ano, spíše jednorázově.
    20 %
  • Ne, je to moc složité.
    13 %
  • Ne, je to moc drahé.
    4 %
  • Nemá to smysl, nejde na tom vydělat.
    11 %
  • Uvažuji o tom.
    27 %

Anketa pro analytiky, aneb porostou?

Otázka č. 1: Očekáváte návrat akciových trhů na úroveň před krizí, případně v jakém časovém horizontu?

Otázka č. 2: Jak se budou akcie vyvíjet v horizontu jednoho, dvou let?

Otázka č. 3: Bude vývoj shodný napříč obory nebo očekáváte odlišný vývoj např. v bankovnictví či energetice?

Milan Vaníček, vedoucí analytického oddělení společnosti Atlantik

1) Pokud hovoříme o českém akciovém trhu (ale potažmo i ostatních vyspělých trzích) tak se domnívám, že ano, ale bude zapotřebí delší časová perioda, což odvíjím od názoru, že nás v nejbližších 2–3 letech nečeká tak výrazný ekonomický růst jako tomu bylo před 2–3 lety. Český trh je ovlivňován globálním děním a to bude dle mého názoru ještě delší období pod nervozitou díky vypořádání se s rozsáhlým zadlužením.

2) Domnívám se, že nás v tomto období očekává pohyb spíše v cyklech či v určitém rozpětí, důvodem je, jak je výše popsáno, nejasnost ohledně ekonomického vývoje. Pokud se podaří zotavit stabilní ekonomický růst, pak se mohou i akciové trhy podívat výše, ale domnívám se, že tento scénář se může realizovat nejdříve v delším časovém horizontu (za hranicí dvou let).

3) Toto je dobrá otázka, protože pokud výše hovoříme o celkovém trhu, který je aproximován jednotlivými indexy, tak jednotlivé tituly mohou dosáhnout svých dřívějších hodnot i bez nutnosti, aby celý trh rostl. To může mít za příčinu různé důvody – akvizice, technologický přínos, segmentace a jiné. Celkově se bude pravděpodobně různorodost v oborech projevovat i na jejich atraktivnosti pro investory.

Pokud však bude celý trh růst, pak se jednotlivé obory budou spíše lišit tempem růstu nežli opačným směrem – pokud by k tomu nebyl vyslovený specifický důvod. 

Martin Krajhanzl, analytik České spořitelny

1) Pokud předkrizovou úrovní myslíte tu z podzimu 2007 (tehdy meziročně rostlo české HDP tempem o 6 až 7 %), od kterých je index PX vzdálený téměř 40 % (tzn. že by index musel vzrůst asi o 66 %), tak takové úrovně pravděpodobně během letošního ani příštího roku index PX nedosáhne. I když se míra nezaměstnanosti a spotřeba vyvíjí díky současnému pozitivnímu vývoji v SRN slibně, neočekáváme v nejbližších letech návrat tempa růstu HDP na předkrizové hodnoty, což má samozřejmě vliv na ocenění firem a tudíž hodnotu indexu PX.

2) Očekáváme, že by v horizontu jednoho až dvou let měly dále posilovat. Problémy ohledně zadlužení států by měly dočasně zvyšovat volatilitu tak, jak tomu bylo letos na jaře. Negativně také budou působit rozpočtové škrty, které v důsledku povedou k nižšímu disponibilnímu příjmu obyvatel a tudíž i nižší spotřebitelské poptávce.

3) Z hospodářského oživení (letos očekáváme růst českého HDP o 1,8 %, 2011 o 1,7 % a 2012 o 2,8 %) by měly především těžit společnosti z cyklických oborů jako například NWR, ČEZ, CME, developeři (Orco a ECM) a banky. Zajímavou alternativou relativně nízkým výnosům dluhopisů budou dividendové tituly – nejvyšší dividendový výnos v současnosti mají akcie Telefónica O2 ČR, Philip Morris ČR, ČEZ a Pegas. Vývoj v jednotlivých oborech bude také záležet na mimořádných opatřeních vlád, což v současnosti nejvíce „hrozí“ bankovnímu sektoru.

David Brzek, makléř Fio banky

V obecné rovině je nutné zdůraznit, že v aktuálních podmínkách vysoké nejistoty jsou dlouhodobější předpovědi podstatně náročnější a jejich vypovídací schopnost oproti minulosti nižší.

1) Český trh se pohyboval na maximálních úrovních v posledním kvartále roku 2007, kdy index PX dosahoval hodnoty zhruba 1940 bodů. V horizontu příštích tří let považuji návrat na tyto úrovně za velmi málo pravděpodobný. V pětiletém horizontu může dojít k postupnému přibližování se k historickému maximu, jeho výraznější překonání je však i v tomto horizontu málo pravděpodobné.

2) Konec letošního roku očekávám na vyšších úrovních, než jsou k vidění aktuálně. Index PX může své dosavadní zisky ještě mírně rozšířit a dosáhnout za rok 2010 zhodnocení zhruba kolem 10 %. V závěru roku předpokládám lepší výkonnost akcií ČEZu a NWR. Pro rok 2011 bude velmi důležité, jak se bude vyvíjet ekonomické oživení po celém světě. V nepravděpodob­nějším scénáři nepředpokládám návrat hlavních světových ekonomik do recese, což by se mělo pozitivně odrazit i na naší ekonomice a potažmo i na domácím akciovém trhu. Zhodnocení pražské burzy by se mohlo pohybovat opět kolem 10 %. Očekávám nadále vyšší volatilitu, než byla v minulosti zvykem.

3) Pražská burza je poměrně malá na to, aby se dalo seriozněji hovořit o vývoji přes jednotlivé sektory.

Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank

1) Řekl bych, že to bude spíše teď vývoj ve stylu WWW – podobně to čekám i v ekonomice – prostě nahoru a dolu.

2) Porostou v roce 2011, 2012 akcie, nebo ne? Odpovídám nevím, lituji. Roční predikce je na křišťálovou kouli.

Lepší otázka: Jaká je pravděpodobnost růstu? Vezměme 184 ročních výsledků amerického akciového indexu S&P 500 od roku 1825 do roku 2008 z databáze univerzit Wharton a Yale. Matematika pak poskytne tři závěry:

  1. Pravděpodobnost, že 2010 napodobí 2008 a akcie budou v drsném minusu přes 30 procent, je 2,2 procenta.
  2. Pro výsledek nula až minus 30 procent je 28,7 %.
  3. Pravděpodobnost, že 2009 bude v zisku, je pak zhruba 70procentní.

Je vám asi jasné, že český trh ten vývoj de facto okopíruje.

3) Věřím bankovnictví, ostatně také pro něj pracuji. Teď momentálně mám ale také rád dividendové akcie z energetiky, ty bych si přikoupil.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).