Hlavní navigace

Opce - maximální zisk s omezeným rizikem

1. 3. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kdo by nechtěl dosáhnout vysokého zisku s minimálním rizikem? Že je to nemožné? Snadné to není, ale nemožné také ne. Pomoci mohou opce a opční kontrakty. Pokud je správně pochopíte a použijete, můžete s předem omezeným rizikem dosahovat mnohonásobných zisků. Přesvědčete se sami.

Opce umožňují kontrolovat podkladové aktivum za zlomek jeho ceny. Tím můžeme využívat extrémního pákového efektu k vydělávání peněz s omezeným rizikem.

Opce mají tu výhodu, že je můžeme použít na obchodování všech fází trhu. Je lhostejné, zda trh stoupá, klesá nebo „jde do strany“, na každou fázi existují různé opční strategie. To vám neumožní ani akcie, ani komodity. Zde musíte buď otevřít long a očekávat růst, nebo short a očekávat pokles. Pokud půjde trh opačným směrem nebo do strany, proděláváte, resp. nevyděláváte.

Už v minulém článku jsme si říkali, že opce se na rozdíl třeba od akcií obchodují v kontraktech. Jeden kontrakt odpovídá např. v USA 100 akcií a v Austrálii 1000 akcií v jednom kontraktu. To znamená, že pokud chceme např. koupit 1 opční kontakt na akcie Microsoft, zaplatíme cenu opce x 100.

Ceny opcí

Minule jsme si říkali, že ceny opcí se vytvářejí především na základě nabídky a poptávky po podkladovém aktivu. Jsou zde i jiné vlivy, nicméně těmi bych se v začátcích příliš nezabýval. Cena opcí je často ten hlavní důvod, proč mohou být opce proti jiným instrumentům o dost zajímavější investicí. Představuje totiž pouze zlomek pořizovací ceny podkladového aktiva. Česky také za málo peněz můžeme udělat mnoho muziky.

Vezměte si třeba příklad akcií Coca-Coly. Pořizovací hodnota 100 akcií této známé společnosti je nyní (únor 2006) okolo 4 200 USD. Za vhodně zvolenou opci na stejnou akcii ovšem můžeme zaplatit pouze 100 USD. Za 100 USD ovládáme akcie v hodnotě 40× vyšší a navíc máme předem určenou velikost maximální ztráty! Pohne-li se akcie očekávaným směrem o pár procent, cena naší opce se může klidně zdvojnásobit či ztrojnásobit.

Cena akcií Coca-Coly se těžko změní za pár týdnů o desítky procent, ovšem u opcí na stejnou akcii to je na denním pořádku. Zásadní vliv na pohyb ceny opce má samozřejmě podkladová akcie a je nutné se trefit do správného vývoje, jinak ztratíte peníze.

Výhodou opcí ovšem je, že existují i strategie, kde se nemusíte až zase tak příliš trefit do razantního pohybu podkladového aktiva. Může vám stačit jen nepatrný pohyb, nebo třeba minimální nebo v určitém rozmezí. Vše lze ošetřit předem a rovnou budete vědět míru maximálního rizika a výnosu.

Vypršení opcí

Různé opční kontrakty mají rozdílné doby vypršení, které jsou dané příslušnou opční burzou. K tomu se používají specifické opční cykly a kalendáře, ovšem těmi se dnes zabývat nebudeme. Důležité je pouze vědět, že opce ve Spojených státech vyprší vždy třetí pátek v měsíci a rozdílné opce mohou mít rozdílné měsíce vypršení.

Třeba výše zmíněná Coca-Cola má nyní datum vypršení opcí 17. března, 21. dubna, 19. května, 18. srpna atd.

Opční strike

Důležitým konceptem v obchodování s opcemi jsou tzv. strike ceny, což jsou předem určené hodnoty opčních kontraktů, ve kterých může být opce uplatněna. Tyto strike ceny jsou opět určeny burzou na základě podkladového aktiva. Samozřejmě máme strike ceny pro Put opce a pro Call opce a jejich bližší rozdělení si řekneme záhy.

Jak datum vypršení, tak opční strike ceny můžeme nalézt volně na internetu. Stačí zajít třeba na Chicago Board of Exchange, což je největší opční burza na světě. Zde můžete také nalézt spousty informací o opcích i obchodování s nimi.

Rozdělení opcí dle strike hodnot

Call opce

At-the-money

Cena akcie je na strike ceně.
(Příklad: Současná cena akcie je $40 a strike cena opce je $40.)

In-the-money

Cena akcie je nad strike cenou.
(Příklad: Strike cena opce je $40 a současná cena akcie je kdekoliv nad $40.)

Out-the-money

Cena akcie je pod strike cenou.
(Příklad: Strike cena opce je $40 a současná cena akcie je kdekoliv pod $40.)

Put opce

At-the-money

Cena akcie je na strike ceně.
(Příklad: Současná cena akcie je $40 a strike cena opce je $40.)

In-the-money

Cena akcie je pod strike cenou.
(Příklad: Strike cena opce je $40 a současná cena akcie je kdekoliv pod $40.)

Out-the-money

Cena akcie je nad strike cenou.
(Příklad: Strike cena opce je $40 a současná cena akcie je kdekoliv nad $40.)

skoleni_15_4

Pro osvojení tohoto jednoduchého konceptu doporučuji prohlédnout stránky CBOE a Yahoo/Finance/Op­tions. Jsme stále na začátku, protože musíme pochopit základní termíny a principy fungování opčních trhů. Příště budeme pokračovat s praktickými příklady využití opcí.

Ludvík Turek, MAA – profesionální trader, zřizovatel a lektor vzdělávací agentury www.czechweal­th.cz, prezident České národní asociace technické analýzy, která v ČR reprezentuje mezinárodní asociaci IFTA.

Rozumíte pojmu "opce"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ludvík Turek, MAA - profesionální trader, zřizovatel a lektor vzdělávací. Agentury www.czechwealth.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).