Hlavní navigace

Nejlepší způsoby, jak investovat do zlata bez nutnosti ho fyzicky vlastnit

26. 2. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Zlaté certifikáty, deriváty a podílové fondy se zaměřením na zlato jsou jedny z možností, jak získat expozici do cenového vývoje tohoto drahého kovu.

Zlato je prvkem hodnoty již po tisíciletí a zůstává hodnotné i v dnešní době s cenou za jednu trojskou unci (= přibližně 31,1 gramů) tohoto drahého kovu pohybující se nad úrovní 1000 USD. Mnoho investorů se snaží držet zlato jako určitý uchovatel hodnoty a zajištění proti inflaci, ale může být velmi obtížné a ve finále také nepraktické držet velké množství zlata v jeho fyzické podobě. Musela by se nepochybně řešit bezpečnostní stránka věci kvůli potenciální krádeži, což by nepochybně mohlo být poměrně nákladné. Naštěstí v současné době již existuje mnoho způsobů, jak můžeme získat expozici do vývoje ceny zlata, a to bez nutnosti ho fyzicky vlastnit. Tyto vybrané způsoby představují další odstavce tohoto článku.

Desetiletý vývoj cen za trojskou unci zlata v USD
Autor: Zdroj: http://www.kitco.com/char­ts/livegold.html

Desetiletý vývoj cen za trojskou unci zlata v USD

Zlaté certifikáty

Spekuluje se o tom, že se jedna z nejranějších forem úvěrového bankovnictví odehrávala přes zlatníky, kteří byli ochotní u sebe uložit zlato členům jejich komunity. Na oplátku za uložení zlata členové komunity obdrželi papírový certifikát, který mohl být v určitém budoucím okamžiku vyměněn zpět za jejich zlato. S vědomím, že v daném okamžiku může být jen malá část těchto certifikátů vyměněna, si mohli zlatníci dovolit vydávat certifikáty na větší množství zlata, než aktuálně drželi ve svých pokladnách. A takto se v podstatě zrodil kreditní systém částečných rezerv.

V dnešní době je stále možné investovat do zlatých certifikátů, které mohou být vyměněny za fyzické zlato. Ačkoliv se již většina státních mincoven soukromě nezabývá zlatem v tomto směru, některé podnikavé soukromé mincovny ano. Příkladem může být Royal Canadian Mint, která však není spojená s kanadskou vládou. Tato mincovna nabízí elektronicky obchodovatelné certifikáty (ETR), které jsou kryté jejich zlatem, a také sběratelské mince vytvořené z draných kovů. Tyto certifikáty se mohou veřejně obchodovat na burze, nebo mohou změnit majitele soukromou cestou, ale i tak stále sledují cenu zlata, která je kryje.

Deriváty na zlato

Zatímco certifikáty jsou kryté zlatem a mohou být za něj vyměněny na požádání, v případě derivátových trhů je zlato použito jako podkladové aktivum a jsou zde kontrakty, které umožňují dodání zlata v určitém budoucím okamžiku. Forwardový kontrakt na zlato dává majiteli kontraktu právo na nákup fyzického zlata v určitém budoucím okamžiku za cenu, která je stanovena předem právě v období podpisu kontraktu. Forwardové kontrakty se obchodují mimoburzovně (OTC = Over-The-Counter) a podmínky mohou být upraveny dle libosti mezi kupujícím a prodávajícím. Lze tedy dohodnout datum ukončení kontraktu, cenu a povahu podkladového zlata (kolik trojských uncí zlata musí být doručeno a na jaké místo).

Futures kontrakty probíhají v podstatě stejným způsobem jako ty forwardové, ale rozdílem je skutečnost, že futures kontrakty se obchodují na burze a podmínky kontraktů jsou tak předem stanovené burzou, což znamená, že je nelze upravovat. Jelikož se forwardy obchodují mimoburzovně, vystavují každou z protistran kreditnímu riziku ve směru, že jedna z nich nedodrží to, co by dodržet dle kontraktu měla. Burzovně obchodované futures toto riziko v podstatě eliminují. Často se stává, že forwardové nebo futures kontrakty nejsou drženy až do konce platnosti, a proto nedochází k doručení fyzického zlata. Namísto toho jsou kontrakty buď uzavřeny (prodány), nebo se převrátí do nového kontraktu s pozdějším dnem konce platnosti.

K získání expozice do zlata se dají použít i kupní opce. Na rozdíl od futures nebo forwardových kontraktů, které dávají kupujícímu povinnost nakoupit zlato někdy v budoucnosti, dávají kupní opce možnost (nikoliv povinnost) zlato nakoupit. Tímto stylem je kupní opce realizována pouze tehdy, pokud je vývoj ceny zlata příznivý. Pokud by tento vývoj příznivý nebyl, opce se ukončí jako bezcenná a propadne. Opční prémie představuje určitou odměnu, kterou získává prodávající opce od kupujícího na počátku právě za možnost, že by opce nebyla ve finále vůbec realizována za předem stanovenou realizační cenu v době do konce platnosti. Pokud by byla aktuální cena zlata vyšší než ta realizační, kupující by byl v zisku a opci by realizoval, i když samozřejmě musíme brát v úvahu také náklady, viz například již zmíněná opční prémie. Pokud by však situace byla opačná, opce by realizovaná nebyla, ale kupující by stejně přišel o již zaplacenou opční prémii prodávajícímu.

Podílové fondy se zaměřením na zlato

Derivátové trhy jsou zajímavým způsobem, jak získat expozici ve zlatě. Stále jsou obecně také nákladově efektivní a poskytují největší míru pákového efektu. Nicméně pro průměrného investora jsou trhy s deriváty poměrně nedostupné. Místo toho by mohl typický investor získat expozici do zlata přes podílové fondy, které nakupují zlato, nebo použít burzovně obchodované fondy (ETF) na zlato, které se obchodují stejně jako akcie na burzách.

Akcie společností těžících zlato

I když se může zdát, že dobrý způsob, jak získat expozici do zlata, je nepřímo přes nákup akcií společností, které jej těží a prodávají (například Barrick Gold nebo Kinross Gold), nemusí se vyloženě jednat o získání expozice do této komodity, kterou bychom očekávali a chtěli. Důvodem je fakt, že většina těchto společností se snaží generovat zisk založený na nákladech na těžbu zlata versus cena, za kterou jsou jej schopné prodat. Nespekulují tak primárně na cenových fluktuacích. Proto většina těchto společností zajišťuje své expozice vůči riziku změny ceny zlata na derivátových trzích a vlastnictví akcií těchto společností tak především dává investorům expozici k jejich provozním ziskovým maržím.

dan_z_prijmu

Závěr článku

Vlastnictví zlata může být uchovatelem hodnoty a zajištěním proti neočekávané inflaci. Držba fyzického zlata ve větším množství je však na jedné straně obtížná a na straně druhé rovněž nákladná. Naštěstí existuje několik způsobů, jak můžeme vlastnit zlato bez nutnosti ho mít fyzicky k dispozici. Zlaté certifikáty, deriváty, podílové nebo burzovně obchodované fondy jsou použitelné strategie získání takové expozice. Akcie společností těžících zlato se na první pohled mohou zdát jako zdánlivě dobrá alternativa, která však nutně nemusí dát investorovi takovou expozici, kterou by původně očekával, protože tyto společnosti obvykle zajišťují vlastní expozice proti cenovým pohybům zlata právě přes trhy s deriváty.

Inspirováno článkem na serveru Investopedia.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).