Hlavní navigace

Nastává panika na finančních trzích i politická krize

24. 6. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Chuť EU pro výstrahu potrestat Velkou Británii povede podle ekonomů k dalším škodám, které postihnou i ekonomiky EU.

I když finanční trhy s Brexitem spíše nepočítaly, předvolební průzkumy dávaly větší šance setrvání EU ve VB, všichni lídři 3 největších britských politických stran volili pro setrvání VB v EU, přesto voliči v referendu rozhodli, že si přejí Brexit. Po sečtení všech hlasů hlasovalo pro Brexit 51,89% voličů.

1) Nastává panika na finančních trzích, investoři jsou ochotni platit za ochranu před dvacetiprocentním oslabením libry.
2) Dále nastává politická krize ve Velké Británii, která povede k poklesu důvěry, investic a spotřeby.
3) Chuť EU pro výstrahu potrestat VB povede k dalším škodám, které postihnou i ekonomiky EU.

Dopad na ČR

4) Dopad na českou ekonomiku: pokles růstu ekonomiky o jeden procentní bod, oslabení koruny ke 27,2–27,3 CZK/EUR.
5) ČNB pravděpodobně odsune ukončení kurzového závazku o 1 rok.

Průběh zveřejňování výsledků

První výsledky byly známy již před 1 hodinou ranní, když obyvatelé Gibraltaru se zcela jasně vyslovili pro setrvání Británie v EU. To bylo vcelku očekávané vzhledem k tomu, jaké specifické postavení Gibraltar má. Další přicházející výsledky už EU zastáncům začaly kazit úsměv na rtech.

Kolem 1:30 SEC bylo hlasování sečteno v Sunderlandu a výsledek byl vítězství zastánců Brexitu. Komentátoři očekávali, že právě výsledek v tomto městě by mohl korespondovat s výsledkem v celé zemi.

Trhy na tuto nečekanou zprávu reagovaly prudkým propadem libry o 15 centů dolaru. Jednalo se o největší propad libry za 31 let, tedy větší než při globální finanční krizi. Euro odepsalo okamžitě 2,8%. Futures na akciový index FTSE spadly o 8%. Koruna na zprávy o Brexitu reagovala oslabením o 40 až 130 bodů, ale drží se na rozdíl od regionálních kolegyň.

Co se týká regionálního rozdělení, není to pro Británii dobrá zpráva, zvlášť pokud si chce ponechat přízvisko „Velká“. Skotsko (v žádném, ale v žádném okrsku nezvítězili zastánci Brexitu), Irsko a Londýn chtějí v EU zůstat, zatímco Anglie a Wales proti EU.

Reakce politiků

David Cameron, předseda vlády, zatím jen poděkoval svým voličům a vyhnul se komentáři o jeho následujících krocích. V jeho předchozích projevech, ale uvedl, že v případě Brexitu okamžitě aktivovat článek 50, který je součástí základních smluv EU a stanovuje mechanismus vystoupení země z EU.

Prosakují informace, že konzervativní křídlo strany hlasující pro Brexit přemlouvá Davida Camerona, aby nerezignoval. Jinými slovy, my Brexitáři jsme to spáchali, ale ať se v tom ráchá někdo jiný. Vzhledem k nutnosti začít vyjednávat s EU o novém uspořádání, by Cameron byl pro EU snesitelnější partner. To je pravda. Ale pravděpodobnější je, že David Cameron rezignuje a nechá problémy řešit někoho jiného. Vládní krize může trvat i tři měsíce: hledání nového předsedy Konzervativců a sestavování nové vlády.
Alex Salmond, bývalý skotský lídr, řekl, že Skotové mají právo na nové referendum o nezávislosti. Vystoupení Skotska z VB se v tuto chvíli opravdu nedá vyloučit. Podle předběžných informací zhruba 62% Skotů volilo setrvání VB v EU. Takže případný nový nástupce Camerona, nebo Cameron sám, bude muset řešit nejen odchod VB z EU, ale i možný odchod Skotska.

Sinn Fein (největší nacionalistická strana v Severním Irsku se 26 procentním zastoupením v jejich parlamentu) se už nechal slyšet, že „Britská vláda ztratila jakýkoliv mandát, aby reprezentovala ekonomické a politické zájmy lidí v Severním Irsku“
Nigel Farage, jedna z hlavních postav kampaně Brexitu, uvedl, že je to vítězství obyčejných lidí a 23. červen by se měl slavit jako den nezávislosti.

Minimálně první měsíce se tak ponesou ve znamení nejistoty a poklesu důvěry. Pokles důvěry povede ke snížení investic a spotřeby. A tím i ekonomiky.
Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že smlouvy, regulace, vstup VB na trh EU bude minimálně další dva roky stejný jako před Brexitem.

Reakce centrálních bank a vývoj na finančních trzích

Centrální banky (BoE, ECB, Fed a BoJ) jsou navzájem v kontaktu. Za prvé, potřebují nechat trh reagovat, ale reakce nesmí být tažena panikou po likviditě. V tomto případě by vstoupily a likviditu začnou dodávat. Za druhé, potřebuje přijít uklidňující komunikace, která vysvětlí, že v pátek svět neskončil. Naštěstí si centrální banky po Lehmanech uvědomují potřebu rychlé akce.

ČR – koruna oslabuje

Koruna ráno oslabila až na 27,13 CZK/EUR, což je velmi klidná reakce ve srovnání s regionálními kolegyněmi a situací všude jinde. Například polský zlotý oslabil vůči euru o 3,7 procenta, podobně maďarský HUF. Pokud by koruna reagovala stejně, už by teď mohla být na 28 CZK/EUR. Ale není. Důvodem je, že trh hodnotí korunu jako podhodnocenou měnu díky kurzovému závazku, a proto tolik neoslabuje. Koruna navíc hraje roli bezpečného přístavu našeho regionu. Nicméně pokud se hodnocení trhu vůči koruně otočí, tak nejen že koruna prudce oslabí, ale velký problém nastane pro Ministerstvo financí. Nerezidenti byli hlavní nakupující nových státních dluhopisů v letošním roce. Pokud začne výprodej, tak nízké výnosy jsou pasé.

ČR – možnost výprodejů bondů

V případě, že nerezidenti začnou prodávat české dluhopisy, výnosy českých dluhopisů půjdou nahoru a koruna oslabí. Nerezidenti v dubnu 2016 celkově drželi 363 mld. v českých dluhopisech. Od uvedení kurzového závazku v listopadu 2013 zvýšili nerezidenti držbu státních dluhopisů o 190 mld. CZK. Velká část těchto peněz je spekulativní kapitál.

Vzhledem k vývoji na trhu dluhopisů v minulém týdnu, kdy krátkodobě převážily předvolební průzkumy pro Brexit, byly pohyby na českém trhu dluhopisů znatelně menší než v Polsku. Proto čekáme, že výprodeje dluhopisů by měl více zasáhnout Polsko. Vše ale souvisí s hodnocením koruny, respektive vírou zahraničních investorů, že koruna po exitu posílí na 24/25 CZK/EUR.

Euro oslabuje o 3.4% k dolaru, zvyšování sazeb Fedu v červenci nepravděpodobné 
Euro po zveřejnění předběžných výsledků oslabilo o 3,4% k dolaru a dostalo se až pod hranici 1,10. Přiblížení se k paritě může gravitačně dále oslabovat euro.

Americký dolar posiluje vůči euru i libře. V současné chvíli je zvyšování sazeb americkým Fedem na červencovém zasedání nepravděpodobné kvůli nejistotám spojeným s budoucím vývojem na trzích.

skoleni_15_4

Komodity: Ropa dolů o 5%, zlato nahoru opět o 5%

Ropa se od ranních hodin propadla o 6%. Její další propad a vysokou volatilitu nemůžeme vyloučit, ale pořád čekáme cenu ropy na 50$ za barel na konci roku 2016.
Zlato na Brexit reagovalo růstem ceny o zhruba 6%. 

Velká Británie – libra skokově oslabila o 9%

Libra oslabila zhruba o 9% vůči dolaru (chvíli více než o 12 procent). Nedá se vyloučit její další oslabení a obecně počítáme s vysokou volatilitou na trhu. Bank of England dnes ráno oznámila, že je v úzkém kontaktu s bankami ve VB a bude podnikat všechny nezbytné kroky, které povedou k finanční a měnové stabilitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).