Hlavní navigace

Nahoru nebo dolů? Možná ani jedno (glosa)

29. 6. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ve zprávách o stavu ekonomiky aby se čert vyznal. Čeká nás růst nebo druhý pád? Nikdo to neví, dá se tak spoléhat maximálně na intuici. Nezklame-li vás, můžete vydělat.

Glosa

Ještě nedávno jsme měli jasno. Byla krize, bylo zle a nedobře, s náladou padaly také všechny důležité indexy a makroekonomické ukazatele. Nyní jsme v době pokrizové, kterou si můžeme podle dostupných informací představit jako úzký předěl mezi pomalým růstem a opětovným pádem. Otázkou zůstává, na jakou stranu úzké hrany se přehoupneme.

Prognózy versus otazníky

Oficiální prognózy (ať už od České národní banky, OECD či privátních finančních skupin) předpokládají v příštích letech mírný ekonomický růst v řádech několika málo procent. Přeloženo, ekonomika se vzchopí, lidé a podniky začnou opět utrácet a banky uvolní úvěrové kohoutky. O tom, co se pak stane s úrokovými sazbami nebo cenami nemovitostí jsme vás již v minulém týdnu informovali (prognóza vývoje úrokových sazeb, prognóza vývoje cen nemovitostí). Spolu s ekonomikou porostou. Stejně tak porostou akciové indexy. Budeme-li věrohodným institucím věřit i jejich prognózy, pak je pro nás právě nyní vhodná doba k investování do nemovitostí či akcií.

Na druhé straně je ale především v evropském prostoru, o to více v zóně eura, ve vzduchu spousta otazníků. Bude Řecko jediné? Bude zvýšená chuť regulovat trhy únosná a účinná? Semkne se Evropa kolem společných cílů a dokáže je vůbec najít? Utne plánovaná konsolidace dluhů nastartovaný ekonomický růst? Otázky však vzbuzují i mimoevropští hráči. Pomůže globální ekonomice lehce uvolněný kurz čínské měny? Není čínská ekonomika přehřátá a nehrozí splasknutí bubliny, což by mohlo nastartovat další výraznou globální ekonomickou krizi? Nezapomínejme ani na katastrofu v Mexickém zálivu, která může měnit pravidla hry ropných společností, a tím tlačit dolů celý energetický sektor.

Čemu věříte?

Akciové indexy, které zrcadlí každodenní vývoj, vypovídají v poslední době o velké nervozitě, objemy nákupů jsou minimální, k výkyvům dochází ze dne na den. Nikdo přesně neví, co nás čeká. Sokratovské „Vím, že nic nevím“ si nyní do svých analýz vtesávají i sami ekonomičtí analytici. Jak se pak má rozhodovat investor, tedy konzument zprostředkovaných informací? Zbývá intuice.

Kupovat? Čekat? Neřešit?

Právě nyní je doba pro hráče. Spekulujete na postupný návrat ke stavu z doby před krizí? Kupte akcie. Budou sice nejspíš ještě nějaký ten měsíc lítat nahoru a dolů, za pár let se ale mohou dostat na původní, leckdy dvojnásobnou úroveň. V porovnání s výnosem na vkladovém účtu můžete získat pohádkové zhodnocení. Stejně tak můžete investovat do bytu. Zpráva o stavu české ekonomiky z pera České národní banky vidí jako nejpravděpodobnější návrat jejich cen na úroveň roku 2008 již na konci roku 2012. Nyní jsou o 14 % níž.

dan_z_prijmu

Říká vám intuice, že nás čeká ještě druhé dno? Čekejte. Stačí se podívat na vývoj akcie banky Erste. Před krizí se obchodovala na úrovni 1500 Kč za akcii, v březnu 2009 byla pod hranicí 250 Kč, v posledních týdnech se pohybuje v rozmezí 690 – 750 Kč. Prostor pro spekulaci na jednu i druhou stranu je tak značný.

Je jen na vás čemu věříte. Budete-li nyní investovat, riskujete znehodnocení vlastních prostředků, budete-li vyčkávat, riskujete ztrátu z neuskutečněné investice. Možné je ale i to, že nastíněné drama skončí remízou. Možné je totiž vše, i dlouhodobá stagnace ekonomik, cen i akciových indexů.

K čemu se momentálně přikláníte?

  • Bude pokračovat mírný růst.
    31 %
  • Přijde druhé dno.
    20 %
  • V příštích třech letech se nepohneme z místa.
    24 %
  • Bude to úplně jinak.
    12 %
  • Netroufám si odhadovat.
    13 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).