Hlavní navigace

Na dárky nemusíme peníze vyzvedávat

21. 12. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na rozdíl od roků před krizí, kdy v prosinci lidé vybírali z fondů peněžního trhu peníze na dárky, letos mají zřejmě peněz dost na obojí.

Z 333 milionů za minulý týden totiž právě ty peněžního trhu přivedly do fondů samy téměř 300 milionů korun. Přestože se od léta snaží, zatím se peněžákům podařilo jen 11miliardový odliv ze začátku roku snížit na 8miliardý úbytek. I tento týden přes 30 milionů zamířilo do dluhopisových fondů, ovšem v menším platí totéž jako u peněžních, protože odliv ze začátku roku stále o tři čtvrtě miliardy převažuje. U smíšených ještě kóma pokračuje a můžeme jen spekulovat, zda se z mrtvých vůbec kdy probudí – sice v posledním roce docela slušně vydělaly, ale co je to platné, když při pohledu na tříletou výkonnost stále vidíme ztráty?

Podobnou situaci vidíme i u akciových fondů, což ale není jen naše situace. Například podle propočtu Morningstar získaly americké akciové fondy za letošek zpět průměrně 31 %, když v roce 2008 39 % ztratily. A to si můžeme z opakovat, že po poklesu o 39 % se hodnota dostane ze 100 na 61 (řekněme dolarů) a poté růstem o 31 % jen na rovných 80 dolarů – takže 20 % stále schází. U nás by průměr vyšel ještě trochu hůř, protože americké trhy od svých maxim ztrácejí jen necelých 30 %, zatímco třeba náš PX ještě 43 %. Navíc pád kurzu dolaru těm „světovým“ investorům ubral další díl hodnoty

Peněz mají naše domácnosti asi opravdu dost, protože koncem roku potřebují nejen na dárky, ale také ještě na stavebko (kolem 15 miliard, tolik to bylo loni). Myslíte, že jim zadlužený stát bude ještě dlouho přidávat příspěvek (loni kolem 14 miliard).

skoleni_15_4

Podílové fondy V mil. Kč
Peněžního trhu 292
Dluhopisové 32
Smíšené nula
Akciové 18
Zajištěné –9
Celkem 333

Zajištěné fondy vs. investiční životní pojištění

Možná paradoxně hned na druhém místě odlivů za tento rok budou zajištěné fondy s bezmála 4 miliardami. Přitom vlastně velmi dobře plnily svou úlohu, tedy „ochranu před hurikány“ podobnými té finanční krizi, kterou jsme zažili. Navíc zejména ty se „zaklikávacími“ konstrukcemi něco i vynášejí. Co tedy od nich klienti očekávali? Ne-li zázraky, pak se vracíme k tomu stálému problému: v bankách se fondy prodávají jen jako alternativa k depozitním produktům. Ne jako nástroj dlouhodobého vytváření úspor. A poradci zas v zájmu svých provizí nutí lidem jako nějaký zázrak poplatkově předražené investiční životní pojištění. Tak co bychom vlastně mohli očekávat?

Prakticky ovšem můžeme očekávat, že většina investičních společností přeruší obchodování s podílovými listy otevřených podílových fondů od 29. prosince až do 6. ledna 2010 včetně.

Podílové fondy v 51. týdnu

Kde "kupujete" podílové fondy?

  • V bance.
    35 %
  • U finančního poradce.
    9 %
  • Na poště.
    0 %
  • Jinde.
    7 %
  • Nikde.
    49 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).