Hlavní navigace

Může být unce zlata za milión dolarů?

6. 9. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Je zlato skvělou investiční příležitostí, nebo bublinou, která nečekaně splaskne? Bezpečný přístav nebo kasíno? To je, oč u zlata běží.

Zlato překonalo 1900 dolarů a postupně míří k další psychologické metě 2000 dolarů. Sice se mezi investory objevuje dočasná panika a cena zlata je velice volatilní, v dlouhodobém horizontu je však vidět jasný trend růstu. Investoři zkrátka berou zlato jako bezpečný přístav především kvůli nejistotě na finančních trzích.

Stačí se podívat na akciové trhy, které zaznamenávají poklesy nebo stagnaci z důvodu předpovídaného vypuknutí nové hospodářské krize. Na tom dluhopisovém je to často ještě horší – mantra o tom, že dluhopisy jsou tou nejbezpečnější a konzervativní investicí, je zbořena. Noční můra v podobě toho, že některé státy nebudou schopné si nadále půjčovat a hradit své závazky, nabývá stále realističtějších rozměrů. Více: Dluhopisy: současná situace mění konzervativní investici v bezcenný papír

To všechno obrovsky nahrává zlatu. Cena zlata od roku 2008, kdy se pohybovala pod 700 dolarů, narostla téměř trojnásobně.

Pohled do historie

Současný růst ceny této krásné komodity nahrává všem opatrným a pesimistickým investorům, kteří tvrdí, že současné ceny jsou uměle vyvolanou bublinou. Pro zodpovězení této otázky je však nutné trochu se podívat do historie.

Po druhé světové válce byl ustanoven Brettonwoodský systém. Spojené státy garantovaly jiným zemím směnu ve výši 35 dolarů za jednu unci zlata. Problém však byl, že množství zlata rostlo znatelně pomaleji než objem nových vytisknutých peněz. Ani mírná devalvace na 40 dolarů za unci zlata situaci o moc nezlepšila.

Na konci 60 let vznikl neoficiální trh se zlatem, kde byla prodejní cena znatelně vyšší než cena oficiální. Tam mířila i značná část produkce těžebních společností. Skutečná situace tak brzy vyšla najevo. Zlaté rezervy se neustále tenčily a hrozilo, že USA nebudou nadále schopné hradit své závazky. V roce 1971 zrušil prezident Richard M. Nixon zlaté krytí. Cena zlata mohutně explodovala s tím, jak přicházely hospodářské krize. V roce 1980 cena zlata vyrostla až na 850 dolarů, což při současných cenách odpovídá 2100 dolarů.

Z tohoto období si můžeme vzít několik ponaučení. Zlato sloužilo jako obrana proti zlovůli politiků a znehodnocování dolarů. Zlato je tak pojištěním proti nejistotě, kterou vlastně vyvolávají politici a centrální banky.

Investovali byste dnes do zlata?

Další prostor k růstu?

Je velmi pravděpodobné, že historická reálná cena 2100 dolarů bude překonána, lze však očekávat, že bude silnou resistencí. Znamená to však jediné – většina prostoru pro růst cen již byla vyčerpána a je velmi pravděpodobné, že cena půjde stejně rychle obratem dolů, tak jak šla i nahoru.

Pro pochopení současné situace je nutné zmínit důležitou část našeho příběhu. Tou jsou centrální banky. Rotačky na nové peníze pracují naplno. Federální rezervní systém navýšil vlastní bilanci o dluhopisy ve výši 1,5 bilionů dolarů. Ani ECB nezůstává pozadu a odkupuje italské nebo portugalské dluhopisy.

Strašák inflace už postupně děsí ekonomy. Nejzajímavěji se ke zlatu staví známý ekonom a odborný asistent na VŠE Jan Havel. Ten se dokonce se svými studenty vsadil. Kdo určí přesný rok, kdy cena unce zlata dosáhne hranice jednoho milionů dolarů,  ten od něj milion dolarů získá. Čtěte také: Šest průšvihů, o které si koleduje Amerika 

Bublina nebo ne?

Zatímco ve starším článku na serveru Peníze.cz, kdy se zlato pohybovalo na úrovni 1250 dolarů, jsem doporučoval zlato nakupovat, nyní bych byl opatrný.

V současné době pomalu zlato vyčerpalo své možnosti růstu a spíše bych to viděl na transformaci do jisté podoby kasína. Máte zde o něco vyšší pravděpodobnost k výhře, možnosti ztráty jsou vysoké. Současná panika a znatelné poklesy cen tomu nahrávají. K tomu zde existuje několik proměnných, do kterých nevíme, co si máme dosadit.

dan_z_prijmu

Jak se dále budou chovat centrální banky? Budou kvantitativně uvolňovat, nebo zahájí restriktivní měnovou politiku, podobně jak to udělal FED v 80 letech? Vezmou vlády současnou krizi vážně a budou se snažit snižovat deficity či vyrovnat rozpočty, nebo půjdou s prosíkem za centrální bankou o nové, čerstvě natisknuté peníze?

Do hlavy těchto lidí nevidíme, proto každý analytik či ekonom musí být velmi opatrný při vydávání jakýchkoliv doporučení. Zvláště v současné době, kdy cena zlata enormně narostla a nelze tak přesně určit, zdali se jedná o logický růst nebo bublinu.

Jak zlato koupit?

Způsob nákupu zlata Výhody Nevýhody
Fyzický nákup zlata formou cihliček, slitků či mincí Reálná fyzická hodnota Nižší likvidita než v případě certifikátů či akcií, vyšší marže obchodníka, možnosti podvodu ze strany obchodníka.
Certifikáty Vyšší likvidita, marže obchodníka často nižší než v případě fyzického nákupu Zlato není vlastněno fyzicky, závislost na emitentovi certifikátů, často špatně srozumitelné a zákeřné podmínky.
Akcie těžebních společností Vysoká likvidita, možná dividenda Zlato není vlastněno fyzicky, závislost na hospodaření společnosti více než na cenách zlata,  investovat na zahraničním akciovém trhu je pro laika či drobného investora poměrně náročné

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).