Hlavní navigace

KLV Consulting: zachrání vás před investičními predátory?

13. 4. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

„Poškodil vás obchodník s cennými papíry? Jedině s námi máte naději získat peníze zpátky!“ Neskrývá se pod rouškou pomoci důmyslný stroj na peníze? Kdo skutečně káže vodu a pije víno?

Obchodování na kapitálových trzích není žádný med. Pokud nemáte žádné zkušenosti, můžete přijít o značnou část svých prostředků. Často vás do toho neustálým přesvědčováním uvrtají makléři. Telefonují i několikrát za den. Kupte si akcie dané společnosti, cena poletí nahoru! K tomu si ještě nastavte páku (vypůjčit si peníze na investování), ať na tom ještě více vyděláte. A skutečnost? Nejenom, že nejspíše klient prodělá veškeré prostředky, ale ještě může být požádán, aby uhradil ztráty z pákových obchodů.

Klient, který přijde vinou makléře o své peníze, se oprávněné cítí naštvaný a obchodníkovo jednání označuje za podvodné. Boj proti obchodníkovi s cennými papíry nebo investičnímu zprostředkovateli se může na první pohled zdát jako boj s větrnými mlýny. A právě zde chce pomáhat společnost KLV Consulting.


ilustrační obrázek

Kupujte ty zatracené akcie!

Její ředitel Pavel Kočalka vysvětluje hlavní důvod působení KLV na trhu: Práce KLV Consulting je založena na upozorňování na nekalé praktiky obchodníků, a ne na jejich provozování. Přesně víme, jaké praktiky obchodníci používali a používají k získání potřebného počtu obchodů (odměn) pro sebe. Jakým způsobem manipulují s klientem, což je založeno na jeho neznalosti a důvěře v odborníka. A proto jsme schopni jim pomoci a pootevřít jim oči. Řešení je pak na obchodnících, ČNB a soudech. Současné negativní zprávy o KLV Consulting jsou je pokusem odvedení od problému, uvedl Kočalka.

Na otázku jaké jsou náklady na řešení jednotlivých příkladů, Kočalka odpovídá: Prvotní analýza, zda došlo k poškození, je zdarma. V případě řešení případu, je zde paušální složka a procentuální odměna na konci.

Jenže Kočalku nemůžou snést zástupci Česká asociace obchodníků s cennými papíry (dále jen ČAOCP), která je reprezentovaná Martinem Kozumplíkem, jenž také působí jako předseda představenstva Cyrrusu. 

KLV v některých případech zastupují klienty obchodníků, jejichž stížnosti byly odmítnuty ČNB jako neodůvodněné, případně vykonstruují odpovědnost obchodníka i tam, kde v žádném případě není. Řada stížností si je velmi podobná, jsou podávány takřka přes kopírák. V konečném důsledku tak KLV poškozené obírají o peníze v případech, které nemají nejmenší šanci na úspěch, uvádí ve shrnutí ČAOCP ohledně tohoto případu. Podle nich je 10 000 Kč běžná částka, může být ale vyšší. Někteří klienti částku zaplatí několikrát, neboť neuspějí se stížnostmi u ČNB a následně jim je doporučen právník právě touto společností, doplňuje.

Kdo vůbec za tím stojí?

Sám Pavel Kočalka je přitom člověk s bohatou minulostí. Pracoval u investičního zprostředkovatele  Proficio Prague s.r.o, který měl přímé vazby na společnost Capital Partners. Ve výpisu Finra má Kočalka v životopise uvedenou nikoliv společnost Proficio, ale právě Capital Partners. Společnost Capital Partners se přitom na zdejším trhu proslavila churningem, neboli tlakem na klienty, aby podnikali co nejvíce obchodů.

Definice churningu:

Churning na akciovém trhu znamená nadměrný nákup a prodej klientových akcií obchodníkem s cílem generovat velké provize. (Wikipedia)


KLV Consulting

Pavel Kočalka, spolumajitel  KLV Consulting

Traduje se, že u Capital Partners pracovali brigádně taktéž studenti střední školy, kteří následně klientům radili, jak investovat své peníze. Podle časopisu Euro (z 10. dubna 2012) dokázala společnost Capital Partners za jediný rok z poplatků vyinkasovat tři čtvrtě miliard korun, což je jen zlomek toho, co měly jiné společnosti. Cílem tak nejspíše nebylo klientovi odborně poradit, ale uskutečnit co nejvíce obchodů, ze kterých posléze plynuly obchodníkovi poplatky. Za značná pochybení dostala společnost Capital Partners pokutu od České národní banky ve výši 20 milionů. Základní jmění společnosti přitom dosahovalo pouhých 40 milionů korun.

Nyní se Kočalka nachází na druhé straně barikády a snaží se poškozeným klientům pomáhat. Může však člověk, který dlouhodobě pracoval ve společnostech, které se netěšily dobré pověsti skutečně prozřít? Sám Kozumplík je k tomu silně skeptický. Je naivní se domnívat, že člověk, který byl po ukončení školy zvyklý podvádět, se změní. Začne jen podvádět sofistikovaněji, říká.

Dalším případem, který Kozumplík poukazuje, je Kočalkův zápis do registru Finra, který je největším nezávislým americkým regulátorem pro cenné papíry: Kočalka byl například během svého pobytu třikrát odsouzen za platbu nekrytým šekem, uvedl.  Zpráva Finra shrnula  Kočalkovo působení slovem „criminal“, viz přiložený obrázek.

Veřejně dostupná zpráva Pavla Kočalky z aplikace www.finra.org/bro­kercheck

Kočalka to vysvětluje takto: Samozřejmě šlo o momentální nezaplacení šeků v hodnotě necelých 5000 Kč. V USA se hojně platí šeky, které jsou splatné někdy až měsíc po vydání. V mém  případě došlo ke stěhování a momentálnímu neproplacení, potom vás hned vyzve soud a vy zaplatíte. Je to jako u nás dlužníci, akorát v Čechách vás zapíšou do centrálního registru a v USA vás okamžitě donutí zaplatit. Je velká škoda, že jste nevyužili FINRA (Pozn. red.: Financial Industry Regulatory Authority  obdoba ČNB – dohledu nad kapitálovým trhem) k poskytnutí dalších informací. Vlastním Series 7 a 24, což je kombinace licencí, které má cca 1000 lidí v Evropě. Ale média zajímá problém se šekem – není se čemu divit na webu sponzorovaném makléřskými firmami, obhajuje se Kočalka. Na otázku, proč se raději neočistil, než aby byl v registrech nazýván kriminálníkem odpověděl: To chcete říct, že všichni, kdo jsou nevlastní vinou zapsáni třeba do Solusu, jsou zloději? 

Kočalka také zakládal v Bulharsku společnost se jménem Global Markets. Měl velké plány, neboť v následujícím mluví o plánované expanzi společnosti a rozšíření aktivit.


Ve videu od stejného uživatele pojmenovaném „Model of work of Global Markets“, vidíme desítky telefonistů tísnících se v malé místnosti, kteří přesvědčují klienta k co nejrychlejšímu uskutečnění obchodu. A když se to nepovede, tak jeden z telefonistů (1:08) odhodí vztekem papír.


ČAOCP se k této společnosti vyjádřila: Global Markets podle dostupných informací najímala za minimální odměnu velké množství telefonistů, jejichž úkolem bylo neustále telefonicky vnucovat veřejnosti „investiční rady“ a investiční příležitost.

Kočalka vysvětluje působení v této společnosti následovně: Global Markets je (nikoliv byl) obchodník s cennými papíry v Bulharsku, kterého jsem založil, z velké většiny vlastnil a byl jsem jejím ředitelem v období od 2008–2012. Spolupráci jsem ukončil z rodinných důvodů (kvůli dceři bylo jí 20 měsíců a chtěl jsem být dobrým otcem, ne cestovatelem). Za mého působení firma neměla žádný problém s centrální bankou. Žádný churning, porušení odborné péče, maržové obchody. Pro srovnání se podívejte na stránky ČNB o našich obchodnících, kdo pije vodu a káže víno,  uvedl Kočalka.

Kolika lidem se pomohlo?

Zpátky ke společnosti KLV. Na otázku kolik případu již vyřešili a zdali se klienti se domohli svých prostředků, odpověděl Kočalka: Všechny případy máme zatím v řešení, některé jsou kompenzovány. Jiné čekají v řadě u soudu na zahájení řízení.

Podle Kozumplíka Pavel Kočalka nezískal pro své klienty údajně ani korunu. Sám dokonce řekl, že zastupování společností KLV snižuje šanci klientů získat prostředky. Platí totiž jedno základní pravidlo: s vyděrači se nevyjednává, řekl Martin Kozumplík s tím, že pokud zde budou spory s klienty zastoupené společnosti KLV, budou se řešit soudně, nikoliv mimosoudně, jak byla dosavadní praxe. Sám také řekl, že obchodníci jsou pod pečlivou kontrolou České národní banky a že neexistují možnosti provádět churning.

Každé čtvrtletí posíláme ČNB detailní výpisy o všech našich obchodech. Česká národní banka má důkladné systémy a programy, se kterými prověřuje, zdali nedocházelo k podezřelým obchodům, řekl Kozumplík. 

Na dobrodince zapomeňte

Je naivní se domnívat, že obchodníci s cennými papíry jsou dobrodinci, kteří jednají jen v zájmu klienta. V některých případech skutečně může dojít k tomu, že daný člověk ve firmě selže a skutečně bude nutit klienta, který nebyl dostatečně o rizicích informován, do nebezpečných obchodů. 

Koneckonců akciový trh je od roku 2007 klesající a lze předpokládat, že klienti, kteří v tento čas vstoupili na trh, tak nejspíše o nemalou  část svých prostředků přišli (pokud jsou dlouhodobí investoři, tak se je to netýká). Podle Kozumplíka je tedy důležité, aby klienti byli s prací obchodníka spokojeni: Pro nás je důležitý dlouhodobý vztah s klientem. Jedině tak je možné podnikat na dlouhodobě klesajícím trhu, řekl. 

skoleni_15_4

Kdo vám pomůže?

Pokud investujete do svého vzdělání alespoň 1000 Kč a nakoupíte si knihy o investování, většinou nebudete pomoc makléřů potřebovat. Sami pak můžete investovat za nízké poplatky prostřednictvím internetu. V tomto případě se bude jednat o investici, která se vám zhodnotí mnohonásobně.

Pokud však prodáváte několikrát do měsíce klesající akcie zdravých firem a nakupujete rostoucí společnosti, které jsou předražené (podle nejrůznějších ukazatelů), je zde vysoká šance, že o část svých peněz přijdete. Otázka, zdali vám v tomto případě společnosti, jako je KLV Consulting, pomohou, prozatím zůstane bez odpovědi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).