Hlavní navigace

Názory k článku Japonský měnový experiment čekají nelehké výzvy

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 6. 2013 18:18

    petík (neregistrovaný)

    Místo nákupu vládních dluhopisů se 7 letou splatností měla centrální banka nakoupit určité množství dluhopisů a tyto odepsat. Tj. mohla přímo snížit státní dluh, který je do budoucna Damoklovým mečem. V Británii už s tímto experimentují a zjistili, že trhy rozdíl mezi normální a "věčnou" půjčkou moc nerozlišují.
    Neříkám, že lze takto odepsat celý dluh, ale že v deflační situaci, kdy by centrální banka nejraději nasadila záporný úrok - aby oživila ekonomiku - to může být užitečný nástroj.
    Pokud si dáme za cíl 2% inflaci, tak 1% klidně můžeme takto "zdanit" - tj. převést do státní kasy a umazat tak dluh.

    Jsem programátor a ne ekonom. Chápu, že takto se kdysi postupovalo všude a výsledkem byla velká inflace. Chápu, že se zavedlo pravidlo - stát si netiskne peníze pro vlastní potřebu - a proto jim můžeme věřit. Situace, kdy roste zadlužení státu a současně jsou úroky na 0, je ale takovému řešení nakloněna.

  • 5. 6. 2013 20:58

    Mo (neregistrovaný)

    Obdobně bychom měli postupovat u nás. Klidně si pošleme 65 miliard Kč do Brusele z devizových rezerv ČNB a ty pak doplníme devizovými rezervami nakoupenými za nově "natištěné" koruny. Dočasného oslabení koruny si snad všimli všichni. A co tak občas nakoupit státní dluhopisy a sem tam trochu ten státní dluh snížit, jak je vidět 50 miliard korunu zase až tak moc neoslabí, jen se to nesmí sejít s dividendama bank a nákupy deviz na dovolené, to pak tou korunou zatřepe více.

  • 8. 6. 2013 12:15

    Mudrlant (neregistrovaný)

    Promiňte mi ten offtopic, ale musel jsme se zasmát výrazu "do Brusele".
    Patrně jste použil skloňovací vzor podle lidového slova pro hýždě :)
    Možná to i podvědomě demonstruje postoj k naší EU :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).