Hlavní navigace

Jak zdvojnásobíte své investice?

26. 6. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Existují způsoby, jak dosáhnout po nějakém čase výnosu ve výši 100 %, pokud se tedy vyhnete potenciálním investičním podvodům, které slibují snadné a rychlé zbohatnutí.

Na myšlence zdvojnásobit naše investice něco bude, protože to zajímá většinu investorů. Je to svým způsobem odznak cti vytáhnutý na koktejlových večírcích, je to slib daný přespříliš horlivými finančními poradci a může to být také titulek, který bude umístěn na nějakém z nejoblíbenějších finančních magazínů. Možná to vychází někde z hloubky v naší investorské psychologii – riziko podstupující část z nás, která chce rychle vydělat.

Nebo možná je to prostě ta část z nás, která preferuje pěkně zaokrouhlená čísla. Říci, že jsem v plusu 97 %, nemusí jít tak snadno přes jazyk jako v případě, že můžeme konstatovat – zdvojnásobil jsem své peníze. Naštěstí je zdvojnásobení našich peněz realistický cíl, jehož směrem by se měli investoři vždy pohybovat. Stejně tak je to něco, co může přilákat mnoho lidí do impulzivních investičních rozhodnutí. V tomto článku se podíváme na správné a chybné způsoby, jak investovat pro získání velkých výnosů.

Klasický způsob – vydělejme to pomalu

Zahraniční investoři, kteří mezi námi již několik desítek let jsou, si jistě budou pamatovat klasickou reklamu od Smith Barney, ve které britský herec John Houseman informuje diváky jeho nezaměnitelným přízvukem, že přichází k penězům klasickou cestou, vydělávají si je. Pokud jde o nejtradičnější způsob, jak zdvojnásobit naše peníze, není tato reklama daleko od reality. Možná nejvíce zkoušený způsob, jak zdvojnásobit peníze v průběhu přiměřeného časového horizontu, je investování do důvěryhodného a nespekulativního portfolia, které je diverzifikováno mezi blue-chip akcie a dluhopisy investičního stupně. I když se toto portfolio nezdvojnásobí během jednoho roku, téměř téměř určitě se to v průběhu doby stane, a to i díky starému pravidlu 72.

Pravidlo 72 je slavná zkratka pro výpočet, jak dlouho potrvá investici, než se zdvojnásobí, pokud se růst investice skládá postupně na sebe (složené úročení). Podle pravidla 72 vydělíme toto číslo naším očekávaným ročním výnosem, což nám napoví, kolik roků bude trvat, než zdvojnásobíme naše peníze. Pokud by tedy náš očekávaný roční výnos byl 8 %, naše portfolio by se zdvojnásobilo každých 9 let (= 72 : 8). To není tak špatné, pokud si uvědomíme, že se může zčtyřnásobit po 18 letech.

Rebelský způsob – krev v ulicích

Dokonce i konzervativní a slušní investoři vědí, že může přijít čas, kdy musíme nakoupit. Ne v situaci, když by se každý chtěl dostat dovnitř se svým investičním nápadem, ale tehdy, pokud by se každý chtěl dostat pryč. Stejně jako u sportovců přicházejí výkonnostní výkyvy, kdy se k nim fanoušci mohou obrátit zády, i ceny akcií jinak skvělých společností můžou občas projít propady, protože se přelétaví investoři snaží rychle odejít. Jak jednou řekl Baron Rothschild: Chytří investoři nakupují, když je krev v ulicích, a to i v případě, že by byla jejich vlastní. Samozřejmě tím slavný finančník nemyslel, abychom kupovali nesmysly. Spíše se odkazoval na to, že existují období, kdy se dobré investice stávají přeprodané, což představuje kupní příležitost pro odvážné investory, kteří si dělali poctivě své domácí úkoly.

Asi nejtypičtější indikátory používané k odhadnutí, jestli jsou akcie přeprodané, jsou P/E poměr a účetní hodnota společnosti. Obě tato měřítka mají poměrně dobře postavené historické normy pro hlavní trhy i jednotlivá odvětví. Pokud vybrané společnosti sklouznou hluboko pod tyto historické průměry z běžných či systémových důvodů, začnou chytří investoři cítit příležitost ke zdvojnásobení svých peněz.

Bezpečný způsob

Stejně jako rychlé a pomalé pruhy na dálnici vedou nakonec na stejné místo, existují i rychlé a pomalé způsoby, jak zdvojnásobit naše peníze. Takže pro ty investory, kteří se bojí o svá portfolia, mohou dluhopisy poskytovat podstatně méně riskantní cestu do cílové destinace. Investoři, kteří chtějí podstupovat menší riziko s použitím dluhopisů, se však nemusí vzdát svých snů, aby se jednou mohli chlubit se zdvojnásobením svých investic. Ve skutečnosti nás mohou dluhopisy s nulovým kuponem udržet v této diskuzi.

Pro nezasvěcené mohou znít dluhopisy s nulovým kuponem hrozivě. V realitě jsou překvapivě snadno pochopitelné. Namísto nákupu dluhopisu, který nás odměňuje pravidelnou úrokovou platbou, si kupujeme dluhopis s diskontem ve vztahu k jeho hodnotě v době splatnosti. Investor si například může koupit namísto dluhopisu za 1000 CZK (nominální hodnota také 1000 CZK), který ponese úrok 5 % ročně, ten, který ho bude stát na začátku 500 CZK (nominální hodnota ale 1000 CZK). Ke dni splatnosti investor obdrží 1000 CZK a rozdíl je jeho výnosem, i když v mezidobí neobdržel žádnou úrokovou platbu. Jedna skrytá výhoda, kterou mají držitelé dluhopisů s nulovým kuponem rádi, je absence reinvestičního rizika. U standardních kuponových dluhopisů existuje přetrvávající výzva spojená s reinvestováním úrokových plateb, když jsou obdrženy. U dluhopisů s nulovým kuponem tu žádné takové problémy nejsou a podobně tak není třeba riziko klesajících úrokových plateb.

Spekulativní způsob

Zatímco termíny pomalé a stabilní mohou být lákavé pro některé investory, ti ostatní se mohou přistihnout, jak při tomto pomalu z nudy usínají za volantem. Tito investoři se dožadují více vzrušení ve svém portfoliu a jsou ochotní podstupovat větší rizika, aby dosáhli vyšších výnosů. Pro tyto lidi jsou nejrychlejšími způsoby, jak navýšit finanční rezervu, například opce (deriváty), pákové obchody či penny stocks (akcie s velmi nízkou tržní cenou).

skoleni_15_4

Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci

Existuje staré rčení, které říká: Je to příliš dobré, než aby to byla pravda. Je to moudrá rada, pokud jde o zdvojnásobení našich peněz, když vezmeme v potaz, že je zde pravděpodobně více investičních podvodů než jistých věcí. Zatímco jistě existují i jiné způsoby, jak zdvojnásobit naše peníze, než ty výše zmíněné, buďme vždy podezíraví, pokud nám někdo slibuje jisté a rychlé výsledky. Je úplně jedno, zda se jedná o našeho brokera, švagra, nebo televizní reklamu. Vždy se ujistěme, že nás někdo jiný pouze nevyužívá k tomu, aby si přes nás ve finále nezdvojnásobil jen ty své peníze, což by samozřejmě byla poněkud smutná záležitost.

Volná inspirace podle originálu od Kena Clarka z Investopedie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).