Hlavní navigace

Jak vybrat správného makléře?

8. 8. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Přemýšlíte, že využijete současné situace na akciových trzích a budete na nich investovat? Jak vybrat vhodného makléře?

Úvod 

Český akciový trh byl v minulosti dynamickým místem, ze kterého vzešla řada makléřských společností. Většina z nich dodržovala jisté etické standardy a na trhu se uchytila. Některé z nich však nejednaly vůči svým klientům fér. 

Jakákoliv odbornost a snaha klientovi správně poradit šla v mnoha případech stranou, důležité bylo uzavřít co nejvíce obchodů a inkasovat z nich zisk. Tohoto jednání se také dopouštěla společnost Capital Partners. Abychom jí však nekřivdili – nebyla v tom zdaleka jediná a na firmu se „nalepili“ další vázání zástupci, kteří převzali praktiky této společnosti, nebo jednali ještě agresivněji. Výsledkem byl churning a obrovské pokuty od regulátorů. 

Co je to churning? 

Churning na akciovém trhu znamená nadměrný nákup a prodej klientových akcií obchodníkem s cílem generovat velké provize. (Wikipedia) 

Zatímco většina zprostředkovatelských společnosti působí pod jinými jmény, nebo byly zrušeny, společnost Capital Partners to ze všech firem odnesla nejvíce. Nejdříve policejní razií v Maďarsku, kdy orgány činné v trestním řízení zastavily chod firmy. Poté se dala do pohybu i České národní banka, která společnosti udělila pokutu ve výši 20 milionů Kč. Výsledkem bylo, že společnost Capital Partners přestala existovat.

Můžeme považovat český kapitálový trh za bezpečné místo? Podle Pavla Kočalky ze společnosti KLV Consulting, která by měla chránit klienty před jednáním makléřských společností, nikoliv.

Nic se nezměnilo

Situace je podle něj stále tristní. Churning je podle něj praxí velkých makléřských společností. Lidé jsou makléři tlačeni k rizikovým obchodům. Výsledkem jsou obrovské ztráty a naštvaní klienti. Měšec.cz však zjistil, že Kočalka založil makléřskou společnost v Bulharsku, kde zdejší pracovníci agresivně obvolávali své klienty a s velkou pravděpodobností je tlačili k uzavírání nevýhodných obchodů. Byl také úzce navázán na společnost Capital Partners. O tématu čtěte více: KLV Consulting: zachrání vás před investičními predátory?

Martin Kozumplík z prezídia České asociace obchodníků s cennými papíry (ČAOCP) označil Kočalkovo jednání jako podvodné. Jsou to podle něj snahy o pomluvy, proti kterým se lze bránit jen těžce. Kapitálový trh je snadná kořist, zvláště v současné době, kdy mají trhy za sebou mnoho velkých turbulencí, uvádí. 

Podle něj se média zajímají vždy o příběhy velkých ztrát a lidských tragedií. Dobré výsledky nikoho nezajímají. Osobně mě mrzí, že média otiskují lživé informace, navíc poskytované naprosto nedůvěryhodnými osobami, ale chápu, že není jednoduché se orientovat ve všech aspektech podnikání na kapitálovém trhu. Jediným arbitrem je Česká národní banka, která je na rozdíl od bank k obchodníkům s cennými papíry extrémně přísná, dodává.  

Dejme však stranou zášť obou pánů stranou a podívejme se, na co by si člověk měl dát pozor při výběru makléře. Jistá rizika totiž i podle Kozumplíka existují.

Vybíráme makléře. Co by měl splňovat? 

Pokud chcete vybrat makléře, co všechno by měl splňovat a na co se ptát? Makléř by měl podle Kozumplíka zejména informovat o jednotlivých rizicích investic: Není důvěryhodný ten, kdo slibuje vysoké zhodnocení. Obecně se vyplatí obracet se na společnosti s historií, které prověřil čas. Považuji za rozumné vyhnout se různým zprostředkovatelům a poradcům, kteří klientům navyšují placené poplatky a zdaleka nedosahují odborných znalostí a zkušeností makléřů zaměstnaných u licencovaných obchodníků s cennými papíry, uvádí. 

Kočalka by testoval odbornou způsobilost makléře. Nechte si předložit zkoušky – pro osoby jednající se zákazníky (vázaný zástupce), tak  tento člověk může předávat pouze pokyny, nikoliv však vymýšlet investice! upřesňuje.

Podle něj je nutné si investiční doporučení uchovávat v písemné formě a nedbat na ústní doporučení. Jestliže vám někdo radí kupte např. ČEZ, nechte si předložit zkoušku pro  investičního makléře a písemnou podobu investičního doporučení zmiňovaného ČEZ si nechte poslat e-mailem – nikdy proto nezůstávejte jen u ústní formulace, uvádí. V čele analytického týmu by podle něj měla být osoba s titulem CFA The Chartered Financial Analyst  I. nebo II. stupně, která splňuje mezinárodní kritéria pro analytiky. 

Další kontrolu by měl klient podniknout návštěvou stránek ČNB, kde se vám po zadání jména firmy v pravém vyhledávacím okně otevřou všechny pokuty, které kdy firma dostala. Také se podívejte, zdali společnost má povolení k činnosti. Koukněte se zejména u zahraničních obchodníků, jestli mají v ČR zřízenou organizační složku. Pokud ne, pak případné spory budou vedeny v zahraniční  právní normě, dodává Kočalka. 

Podle Kozumplíka jsou největším rizikem takzvaní investiční zprostředkovatelé, Česká národní banka je nereguluje dostatečně a v případě, že dostanou pokutu, tak založí firmu pod novým jménem. Jsou to údajně oni, kdo kazí pověst místnímu kapitálovému trhu.

Každý je odpovědný za své rozhodnutí 

Vstoupit do vod kapitálových trhů bez potřebného vzdělání a vždy uvěřit makléřovi by se tak klientovi mohlo vymstít. V konečném důsledku totiž odpovídá každý za své rozhodnutí sám. Klient je vždy informován o možných rizicích investice v souvislosti s očekávaným výnosem. Vysoký potenciální výnos znamená vysoké riziko,  uvádí Kozumplík.

Toto pravidlo je podle něj třeba tesat do kamene a stále opakovat. Neexistuje investice, která vydělá 10 % bez rizika. Klient, který je seznámen s rizikem, a přesto se rozhodne investovat, nemůže z poklesu hodnoty investice vinit makléře. Každé doporučení je podloženo nějakou analýzou, očekáváním a mnoha dalšími faktory, které však nemusejí nastat a v době klesajících trhů jsou například krátkodobé spekulace velmi riskantní. Každý investor je v konečném důsledku zodpovědný za své rozhodnutí sám, dodává Kozumplík.

Závěr

A jaká bude budoucnost podnikání na kapitálových trzích? Bude bezpečnější? Investování v Čechách nemá podle Kozumplíka takovou tradici, jako na západ od našich hranic. Investoři se ovšem chovají všude stejně, v době rostoucích trhů roste zájem o investování a v současné době, kdy trhy spíše klesají, je tomu naopak. Trhy se chovají cyklicky, takže každá krize skončí a zájem o obchody s cennými papíry se zase oživí. Není důvod malovat černé scénáře, kapitálový trh nezanikne, dokud budou existovat peníze, řekl Kozumplík. 

skoleni_15_4

Kočalka je optimista. Celé podnikání na kapitálovém trhu se mění. Lidé a média se nebojí o problémech mluvit, na soudech leží spousty kauz a ČNB začíná zvyšovat své tempo. Obchodníkům pomalu ale jistě dochází, že takto dál jít nemohou. Někteří skončí, někteří změnu přežijí. To je v kapitalismu normální,  uvádí. 

Podle něj je ČNB chytřejší z dob předešlých, měla by však fungovat ještě lépe. Až bude fungovat ČNB a bude judikatura,  konečně dorazí do ČR kvalitní obchodníci, kteří sem z těchto důvodu nešli. Investování nikdy nevymře, jen se mění podle potřeb, dodává Kočalka.

Investujete do akcií?

  • Ano, pravidelně přikupuji.
    25 %
  • Ano, spíše jednorázově.
    20 %
  • Ne, je to moc složité.
    13 %
  • Ne, je to moc drahé.
    4 %
  • Nemá to smysl, nejde na tom vydělat.
    11 %
  • Uvažuji o tom.
    27 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).