Hlavní navigace

Jak se vyhnout osmi základním investičním chybám?

7. 9. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Lidé se při investování dopouštějí spousty chyb. Jaké to jsou? A jak se z nich vhodně poučit?

Mohlo se to stát některým z nás. Jsme na párty s přáteli, vychutnáváme si pití a předkrm a vidíme, jak se k nám blíží jeden z chvástalů. Přesně víme, že se tento člověk bude chlubit posledním obřím investičním úspěchem. Tentokrát si vzal dlouhou pozici ve společnosti XYZ a na růstu cen akcií vydělal. S postupujícím časem probíhajícího rozhovoru zjišťujeme, že tento chvástal neví vůbec nic o dané společnosti, je do ní stále zamilovaný a 25 % svého portfolia má v akciích společnosti v naději, že ještě jednou může zdvojnásobit své peníze. „Šťastlivec a trochu blázen,“ řekneme si v duchu a ironicky se pousmějeme.

Navzdory naší odolnosti proti monotónní řeči chvástala se začneme cítit pohodlně a s vědomím, že udělal nejméně čtyři základní investiční chyby. Můžeme jen doufat, že tentokrát dostane pořádnou lekci. Tento článek se bude věnovat osmi základním investičním chybám, mezi které můžeme zařadit: investování do něčeho, čemu pořádně nerozumíme; zamilování se do společnosti; nedostatek trpělivosti; časté změny v investičním portfoliu; načasování obchodu; čekání na navrácení investice; selhání při diverzifikaci a nechání se ovládnout vlastními emocemi.

1. Investování do něčeho, čemu pořádně nerozumíme

Jeden z nejúspěšnějších světových investorů, Warren Buffett, varuje před investicemi do obchodů, kterým pořádně nerozumíme. To znamená, že bychom neměli kupovat akcie společnosti, pokud její obchodní model nechápeme. Nejlepší způsob, jak se tomu vyhnout, je vybudovat diverzifikované portfolio burzovně obchodovaných fondů (ETFs – Exchange Traded Funds) nebo podílových fondů (Mutual funds). Pokud investujeme do jednotlivých akcií, ujistěme se důkladně, že rozumíme každé ze společností, které akcie reprezentují, před tím, než provedeme první příkaz k nákupu.

2. Zamilování se do společnosti

Velmi často se stává, že se zamilujeme do společnosti, do které jsme investovali, protože se jí daří velmi dobře. Ještě snadnější je však zapomenout, že jsme akcie nakoupili jako investici, proto je důležité si připomenout, že jsme nakoupili akcie, abychom vydělali peníze. Pokud se některý z důvodů, které vedly k nákupu akcií, změní, zvažme prodej akcií a zkusme se porozhlédnout po jiné investiční příležitosti v okolí. Jistě se nějaká brzy objeví.

3. Nedostatek trpělivosti

Zpomalení a ustálení obvykle přichází na vrcholu – ať už v tělocvičně, škole nebo v naší kariéře. Proč tedy očekávat, že to bude jiné při investování? Pomalý, ustálený a disciplinovaný přístup bude začátkem dlouhé a třeba i úspěšné cesty. Předpokládat, že naše portfolio udělá něco zcela jiného, než se od něj ve skutečnosti očekává, je receptem na blízkou katastrofu. To znamená, že potřebujeme udržet naše očekávání v realitě, co se týče délky, času a růstu každé akcie, kterou v našem investičním životě potkáme.

4. Časté změny v investičním portfoliu

Časté změny nebo otevírání a zavírání pozic je „zabiják“ zisku. Pokud nejsme institucionálním investorem s výhodou nízkých poplatků, mohou nás transakční náklady doslova sežrat zaživa, a to nemluvě o krátkodobých daňových sazbách a nákladech obětovaných příležitostí, které nám utíkají v rámci dlouhodobých výnosů u jiných dobrých investic.

5. Načasování obchodu

Načasování obchodu může být také „zabijákem“ zisku. Úspěšné načasování obchodu je velmi obtížné provést. Dokonce i institucionální investoři jej často nedokážou provést úspěšně. Velmi známá studie „Determinants of portfolio performance“, která v překladu do češtiny znamená „Ukazatelé výkonnosti portfolia“, ukázala, že v průměru téměř 94 % kolísání výnosů v čase je vysvětleno rozhodnutími investiční politiky. Laicky řečeno to znamená, že většina výnosu portfolia může být vysvětlena díky rozhodnutím vedoucím k efektivnímu rozdělení aktiv, a to spíše než načasováním obchodů nebo dokonce výběrem akcií.

6. Čekání na navrácení investice

Čekání na navrácení investice je další cestou vedoucí ke ztrátě zisku, který bychom mohli realizovat někde jinde. To znamená, že čekáme s prodejem investice, která je v záporných hodnotách, než se dostane zpátky na původní úroveň vložených nákladů. Behaviorální finance toto nazývají kognitivní chybou. Tím, že investoři realizují ztrátu, vlastně ztrácí ve dvou ohledech: jednak se snaží vyhnout prodeji špatné investice, která může nadále pokračovat v poklesu, dokud se nestane bezcennou, ale také nesou náklady obětované příležitosti z jiné nevyužité investice, na kterou by bylo vhodnější použít tyto zadržené peníze.

7. Selhání při diverzifikaci

Zatímco profesionální investoři mohou být schopní generovat větší výnos, než má benchmark, díky investování pouze do několika pozic. Běžný investor by se o to neměl pokoušet a měl by se držet principů diverzifikace.

Při budování portfolia burzovně obchodovaných fondů nebo podílových fondů nezapomeňme přidělit pozice do všech hlavních příležitostí. Při budování akciového portfolia je dobře rozdělit investice do všech hlavních odvětví a selektivně vybrat ty větve odvětví, které by mohly nést budoucí potencionál. Nedávejme však více než 5–10 % našich prostředků do jedné investice, abychom zachovali pravidla diverzifikace a nenesli na svých bedrech přílišné riziko případného neúspěchu.

8. Nechání se ovládnout vlastními emocemi

Pravděpodobně největším „zabijákem“ našeho výnosu jsou vlastní emoce. Tvrzení, že strach a chamtivost vládnou světu, je skutečně pravdivé. Nenechme tyto špatné vlastnosti, aby se nás zmocnily. Zaměřme se na větší pohled. Výnosy na akciovém trhu mohou být poměrně divoké z krátkodobého pohledu, ale v tom dlouhodobém se můžou při historickém srovnání držet v průměru na úrovni 10–11 %. Uvědomme si, že v průběhu delšího časového horizontu by se výnosy neměly odchýlit od těchto průměrných hodnot.

Jak se vyhnout těmto chybám?

Zde jsou na ukázku tři ze způsobů, jak se vyhnout výše zmíněným chybám a udržet si tak portfolio v pořádku.

1. Vytvoření plánu

Cílem plánu je zjistit, kde se v životním cyklu investice nacházíme, jaké jsou naše cíle a kolik musíme investovat, abychom se k nim dostali. Pokud se necítíme dostatečně kvalifikováni k vytvoření tohoto plánu, můžeme využít nějaký finanční plánovač. Vzpomeňme si, proč jsme investovali své peníze, a budeme více inspirováni k získání ještě více a možná nalezneme snadnější cestu, která povede ke správnému rozdělení našeho portfolia. Zůstaňme však na očekáváních, která jsou v souladu s historickými tržními výnosy. Nemůžeme čekat, že z nás naše portfolio udělá boháče přes noc. Jenom důsledná a dlouhodobá investiční strategie nám může v průběhu doby zajistit bohatství, i když slovo bohatství je poměrně relativní pojem a každý si pod tímto termínem jistě představí trochu něco jiného.

2. Zautomatizování plánu

Jak náš příjem roste, možná budeme chtít přidat ještě více, proto sledujme naše investice. Na konci každého roku přezkoumejme naše investice a jejich výkonnost. Určeme, jestli by měl zůstat poměr mezi variabilními a fixními příjmy stále stejný nebo by se měl změnit v závislosti na tom, kde se v životním cyklu investice právě nacházíme.

3. Peníze k zábavě

My všichni jsme občas pokušení potřebou utrácet. Je to prostě povaha lidské existence. Takže místo toho, abychom s tímto faktem bojovali, raději můžeme pokušení chytře podlehnout. Oddělme si peníze na zábavu, které by neměly přesahovat více než 5 % našeho investičního portfolia. Rozhodně nepoužívejme peníze na důchod. Vždy sledujme investice renomovaných finančních společností, protože by ani tento jednotlivý proces neměl sklouznout ke gamblingu a zbytečnému riskování. Nicméně se počítá s tím, že tyto peníze můžeme kompletně ztratit, protože slouží například pro otestování nových investičních přístupů a strategií.

skoleni_15_5

Závěr

Chyby při investování jsou součástí investičního procesu a musí se s nimi rozhodně počítat. Je důležité vědět, jak vypadají, pokud je uděláme, a jak se jim podruhé z pozice investora úspěšně vyhnout. Abychom předešli dělání investičních chyb, je dobré mít vytvořený promyšlený a systematický plán, kterého se budeme držet.

Pokud chceme udělat něco nestandardního, mějme připravené peníze k zábavě, které jsme ochotni plně ztratit. V investičním světě není nic jistého, ani kolikrát „100%“ investiční doporučení, ale obratné vyhýbání se chybám nám nepochybně může poskytnout stabilní výnosy i v dlouhodobém časovém horizontu, což si přeje každý, kdo do této oblasti vstupuje, a dlouhou ničím nerušenou cestu.

Jak jste na tom s investováním?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).