Hlavní navigace

Investoři moc naděje nemají, pokud vůbec nějací zbyli

6. 4. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přestože zprávy i trhy neskrblí optimismem, naše fondy to nijak nezaznamenaly. Investoři si z nich opět odnesli přes 800 milionů korun a stále se na tom nejvíc podílí chronické krvácení fondů peněžního trhu, které mohou oplakávat dalších 630 milionů korun. Ty za poslední půlrok tak již ztratily neuvěřitelných 30 miliard korun.

Ani v ostatních fondech ale neklíčí žádná naděje, anebo si to alespoň myslí investoři, jestli vůbec nějací zbyli. Jen za březen si totiž z fondů u nás odnesli přes 4 miliardy korun, takže za kvartál to již přesáhlo 13,5 miliardy ko­run.

Býci vyrazili plnou silou

Fondy peněžního trhu stále devastuje vliv dluhopisů, přestože se situace finanční sféry významně uklidnila. To je vidět zejména na dluhopisových fondech, mezi nimiž za poslední půlrok nenajdeme žádný z kladným výnosem. Naopak –10 % není výjimkou a ani na kratším měsíčním ohlédnutí nevidíme zotavení (s výjimkou korporátních dluhopisů, které si polepšily). Obavy z budoucí tsunami vládních papírů na lepení různých záchranných balíčků neopadají. Navíc býci vyrazili jak na koridu, což dluhopisům nikdy nesvědčí.

Ale nemusí plakat ten, koho medvědí vláda už přestala bavit, mezitím něco naspořil a – investoval do perspektivnějších aktiv. Je to sice stále jen jako acylpyrin na zlomenou nohu, ale 30% měsíční výnos je určitě slušná odměna za odvahu. A to jen na indexu, dalo se trefit ještě líp.

Podílové fondy ve 14. týdnu
Podílové fondy V mil. Kč
peněžního trhu  –626
dluhopisové  –46
smíšené  –137
akciové  –1
zajištěné 17
Celkem  –793

Finanční kolaps je za námi

Je velmi pravděpodobné, že se ještě pohoupeme, ale krize ve smyslu finančního kolapsu je za námi, nyní nastupuje „zbytek“ recese. Ta bude sice ještě krutá, ale ozdravná – přichází věk menší rozhazovačnosti a úsporných technologií. Bude se rozhodovat, kdo nahradí krabice General Motors i mnohé odboráře. Nezaměstnanost ještě poroste… Na druhé straně některé náznaky ukazují, že realitní krize končí a ceny domů už vzrostly po roce a půl poprvé i ve Velké Británii.

dan_z_prijmu

U nás se obavy projevují jednoznačně: retailový našinec věří jen svým penězům a když je už slamník plný, svěří je i bance. Vždyť jsou vklady pojištěné, tak jen za poslední čtyři měsíce na ně uložil už 100 miliard korun. Kampak na něj s nějakými krachujícími fondy nebo klesajícími akciemi.

Fondy ve 14. týdnu

No, slamníček ale nikomu nepošeptá do ouška, že přes stále horší nezaměstnanost se březen amerických akcií stal paradoxně nejrůstovějším měsícem od roku 2002. Ke konci minulého týdne růst dosáhl 21 % a v Praze dokonce 30,5 %. Růst pocítily i naše akciové fondy: ING Český akciový vynesl přes 20 % a ISČS Sporotrend si připsal dokonce 29 % (od začátku roku 23 %). O tom se ale našinec nedoví na Nově ani v Blesku. Tak jen pěkně natřást slamníček, aby netlačil.

Do jakých podílových fondů investujete?

  • Do akciových.
    44 %
  • Do dluhopisových.
    2 %
  • Do smíšených.
    6 %
  • Do fondů peněžního trhu.
    7 %
  • Do nemovitostních.
    1 %
  • Do zajištěných.
    5 %
  • Do fondů fondů.
    2 %
  • Do jiných.
    0 %
  • Do podílových fondů neinvestuji.
    32 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).