Hlavní navigace

Investice do akcií - jasná výhra?

2. 11. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Letošní rok se nezadržitelně blíží do své závěrečné čtvrtiny a drobní investoři se chystají počítat své zisky, aby si připravili hotovost na vánoční dárky. Ti, kteří investovali do akcií či akciových fondů, si mohou mnout ruce – téměř jistě vydělali. Je to ale skutečná výhra?

Akciové trhy zažívají zlaté období. A s nimi se daří též akciovým fondům. Stará dobrá poučka ale varuje: Minulé vysoké výnosy zdaleka neznamenají vysoké výnosy i v budoucnu! Podle jakých kritérií se tedy lze rozhodovat?

Zlatý Měšec 2005 – zvolte nejoblíbenější finanční instituci a vyhrajte zájezd v ceně 30 000 Kč!

V České republice působí jen několik málo českých investičních společností, které nabízejí akciové fondy. Jejich výsledky shrnuje tabulka Výnosy akciových fondů českých investičních společností. Investoři, kteří vložili své prostředky do fondu 18. října 2004, se mohou ve většině případů těšit z vysoké výkonnosti – jen dva podílové fondy vykazují pokles kurzu podílových listů a čtyři fondy vydělaly více než třicet procent.

Výnosy akciových fondů českých investičních společností
Investiční společnost Podílový fond Roční výkonnost (YTD) Tříletá výkonnost Pětiletá výkonnost
Conseq Investment Management Akciový fond A +33.95 +155.30 +109.13
Akciový fond B +34.36 +158.38 +112.96
Akciový fond C +34.36 +158.38 +112.96
ČP Invest Fond farmacie a biotechnologie +6.93 +16.00
Fond globálních značek  –0.71 +23.97
Fond nové ekonomiky  –6.14 +27.16
Fond ropného a energ. prům. +17.62 +52.25
ČSOB Investiční společnost ČSOB akciový mix – bývalý 1.IN – Fond fondů +9.93 +46.28  –19.10
1.IN – Akciový fond – sloučen s ČSOB akciový mix +10.38  –42.86
Investiční kapitálová společnost KB IKS Světových indexů +8.47 +17.04  –44.67
Investiční společnost České spořitelny Eurotrend +11.94 +24.46  –44.29
Sporotrend +30.27 +157.25 +79.54

Roční výkonnost je ale přesně to, před čím správci podílových fondů varují. Dalo by se říci, že občas fondům dělá i negativní reklamu. Řada drobných investorů se totiž nechá roční výkonností přesvědčit a do podílového fondu vstoupí. Když ale dojde k výkyvu kurzu podílového fondu, zpanikaří a svou pozici uzavírají (prodávají podílové listy). Není bez zajímavosti, že podílové fondy často zaznamenávají největší nákupy, když se jejich kurzy nacházejí v lokálním maximu, a naopak nejvíce lidí z fondu vystupuje v období propadu. Tedy přesně opačně, než by bylo racionální.

Čeho je lépe se držet při výběru fondu, je především investiční horizont a vztah k rizika. Ten, kdo se obává sebemenšího propadu hodnoty své investice, by neměl na akciový trh raději vstupovat ani prostřednictvím podílových fondů. Pokud budete peníze potřebovat dříve než za pět let, je také lepší zvolit méně volatilní investici (investice s menšími výkyvy). Ale o zisk – o výkonnost – jde přeci především. Jak zjistit, který fond ji zajistí?

Optimální je volit podle zaměření akciového fondu. Zjednodušeně: pokud jste přesvědčeni, že budoucnost má farmaceutický průmysl, pak si vyberte fond investující do akcií farmaceutických firem. Ale, ruku na srdce, kdo z drobných investorů má představu, které oblasti ekonomiky jsou dlouhodobě perspektivní a nejsou zrovna v době investice „přehřáté“ (zjednodušeně: s vyššími cenami, než jaký je potenciál firem)? Ostatně, to je jeden z důvodů, proč investovat prostřednictvím fondu a ne přímo do akcií…

Chcete získat vodítko, jak se orientovat na akciovém trhu? Sledujte seriál Úvod do technické analýzy.

Historickou výkonnost fondů má smysl sledovat pouze v delším období – alespoň pěti, ale lépe více let. To nelze vždy – u nově vzniklých fondů historie není. V tabulce jsou uvedeny proto též tříleté výkonnosti. Všimněte si, že výkonnost za poslední tři roky je vyšší než za pět let. To je dáno tím, že v posledních třech letech zažívají akcie svůj rozmach (nejen české) a světová ekonomika svou expanzi. Dva roky předtím byly pro akcie nepříznivé a i fondy bojovaly se ztrátami. Kdo však špatné roky přečkal, dnes sklízí ovoce.

Jak si vedou české fondy v porovnání se zahraničními?

České fondy si nestojí rozhodně špatně. Podle roční výkonnosti k dnešnímu datu z nejúspěšnějších patnácti fondů (výkonnost přes 39 %) má pouze sedm alespoň tříletou historii a z nich tři dosáhly za tři roky hospodaření ztráty téměř 90 %, další tři kolem 50 % a jen jeden „zachraňuje“ tříletou ztrátou ve výši 12,68 %. Mezi druhými patnácti fondy jsou již tři nejvýkonnější české (viz tabulka).

Z 965 akciových fondů sledovanými na stránkách iFondy.cz, pro které jsou k dispozici informace o ročním zhodnocení k datu, dosáhlo 91 fondů ročního zhodnocení k dnešnímu dni nad 20 %, 134 mezi 10 a 20 %, 198 nezáporného zhodnocení menšího než 10 % a ostatní (542 fondů) se pohybují ve ztrátě. I v tomto světle vypadají české fondy velmi dobře.

skoleni_15_4

Jak se budou akciové fondy vyvíjet dál?

Kdo by věděl, jak se budou akciové fondy nebo akcie, vyvíjet dál, zařadil by se mezi dolarové milionáře. Budoucí vývoj akciových fondů závisí na vývoji světové ekonomiky (podle MMF by měla v příštím roce růst o 4,3 %), vývoji cen ropy (pokud poroste, akciové trhy budou mít tendenci klesnout, ale těžařské a zpracovatelské společnosti porostou), hurikánech (Katrina, zdá se, bude mít na americkou ekonomiku jako celek spíše pozitivní vliv, pojišťovnictví ale nesvědčí) a mnoha dalších okolnostech. Nelze než přát „šťastnou ruku“.

Katalog nemovitostí – vyberte si dům nebo byt podle svých představ.

Psáno pro BusinessWorld.

Investujete do akciových podílových fondů?

  • Ano, a jsem spokojený/á.
    40 %
  • Ano, ale nejsem spokojený/á.
    10 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    40 %
  • Ne, a neuvažuji o tom.
    10 %
  • Nevím, o finance se stará manžel/ka.
    0 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).