Hlavní navigace

Inflace v eurozóně by se měla vrátit do kladných čísel

30. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Osobní výdaje ve Spojených státech v květnu vzrostly o 0,2 % (trh 0,3 %). Osobní příjmy stouply v souladu s tržním očekáváním o 0,4 %.

Jádrový deflátor osobní spotřeby zůstal v květnu beze změny na úrovni 1,6 % y/y a naplnil tak tržní očekávání. Počet probíhajících prodejů domů v květnu poklesl o 3,7 % (trh –1,1 % m/m), v meziročním vyjádření prodeje vzrostly o 2,4 % y/y (4,6 % y/y).

Ekonomická důvěra v eurozóně si v červnu o tři desetiny pohoršila na 104,4 bodu (konsenzus 104,7 bodu). Spotřebitelská důvěra stagnovala na úrovni –7,3 bodu. Důvěra v německou ekonomiku v červnu o tři desetiny vzrostla na 10,1 bodu (konsenzus 9,8 bodu).

Euro vůči dolaru opatrně posiluje

Euro si vůči dolaru opatrně začíná vylepšovat svoji pozici. Ve středu posílilo o 0,3 % a posunulo se na 1,11 USD/EUR. Vůči dolaru si polepšila i libra, která posílila na 1,35 USD/GBP. Trhy si tak postupně začínají zvykat na nové status quo a do popředí se opět začnout dostávat data z reálné ekonomiky. Včerejší dvoudenní zasedání Evropské rady skončilo očekávaným výsledkem. Ta zdůraznila, že pokud bude chtít Velká Británie přístup na jednotný trh, bude muset respektovat všechny čtyři základní svobody, tedy volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a především osob.

Ve Spojených státech budou dnes zveřejněna pouze pravidelná týdenní data z trhu práce (počet stávajících a počet nových dávek v nezaměstnanosti). Ta si podle konsenzu trhu nepatrně pohorší. Zajímavější bude dění v eurozóně, kde bude zveřejněn první odhad červnové inflace. Ta by se podle ekonomů SG měla vyhoupnout ze záporného teritoria na +0,1 % y/y, přičemž díky efektu statistické základny, by měl růst inflace pokračovat i v následujících měsících. I tak to ale s inflací v eurozóně nebude letos slavné. V průměru by za celý rok měla dosáhnout 0,4 %, zatímco příští rok by to mělo být 1,5 %. V Německu budou zveřejněna data z trhu práce. Červnová míra nezaměstnanosti bude pravděpodobně stagnovat na 6,1 %, zatímco počet nezaměstnaných o 8 tis. poklesne.

ČNB ponechá načasování exitu beze změny – prozatím

Kurz koruny si během středečního obchodování udělal výlet pod hranici 27,10 CZK/EUR (na 27,08 CZK/EUR). V průběhu dne se však opět vrátil k úrovni 27,12 CZK/EUR. Klidného obchodování si užíval maďarský forint i polský zlotý. Ty ve srovnání s přechozím dnem skončily beze změny (4,42 PLN/EUR, 316,9 HUF/EUR).

skoleni_15_4

Z domácích událostí bude dnes nejzajímavější zasedání České národní banky, které bude v současném složení poslední. ČNB podle našich očekávání potvrdí, že je připravena kurzový závazek opustit v polovině příštího roku. Zatím však nebude mít k dispozici novou prognózu. Ta bude diskutována až na dalším zasedání (4. srpna). Otázkou tedy je, jak se ve své nové prognóze vypořádá s brexitem a s globálními riziky, která po brexitu vzrostla. Podle našeho názoru ČNB na tomto zasedání zdůrazní rizika s brexitem spojená, zmíní protiinflační vliv vnějšího prostředí, nicméně předpokládané ukončení závazku v polovině roku 2017 nezmění. Nechá si tak prostor pro posouzení dalšího vývoje na finančních trzích a dat, která budou přicházet z reálné ekonomiky. Riziko odsunutí exitu se po vystoupení Velké Británie z evropské unie nicméně zvýšilo. Podle našeho názoru může ČNB i pohrozit možností zvýšení hladiny kurzového závazku v případě, že by se na scéně objevila deflační rizika. Snížení úrokových sazeb však v současné době nepředpokládáme.

V Polsku bude dnes zveřejněn předběžný odhad červnové inflace. Ta podle konsenzu trhu dosáhne 0,1 % m/m, v meziročním srovnání však zůstane hluboko v záporných číslech (-0,8 % y/y). I tak ale polská centrální banka ponechá podle ekonomů SG úrokové sazby letos beze změny. Uvažovat by mohla spíše o snížení míry povinných minimálních rezerv, aby podpořila investice do domácí ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka pracuje jako analytik v Komerční bance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).