Hlavní navigace

Hedge fondy - ruleta, nebo dobrá investice?

21. 7. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Hedge fond. Pro mnohé záhadné spojení dvou neznámých slov, pro jiné synonymum riskantního a hazardního investování, pro další příležitost k výnosné investici. V čem spočívá jejich strategie a proč jsou považovány za „nebezpečné“? Hedge fondy míří mezi běžné občany – připravme se na ně!

Co jsou to hedge fondy?

Přestože hedge znamená mimo jiné „zabezpečit se proti ztrátě“, hedge fondy mezi „zabezpečené“ nepatří vždy. První z hedge fondů sice založil Američan Alfred Winslow Jones v roce 1949 jako fond, který se různými finančními operacemi zajišťoval proti ztrátě, a byl tak schopen dosahovat zisku jak při růstu, tak při poklesu cen akcií, dnes tomu tak není zdaleka pravidlem.

Hedge fondy investují téměř do všech finančních i komoditních instrumentů a téměř do všech regionů a nepodléhají tak přísnému dozoru jako ostatní fondy. Proto záleží zejména na správci fondu, jakou strategii zvolí a jaké budou výsledky fondu.

Rizikovost hedge fondů neplyne jen z „nehlídaných“ investic. Zvyšuje ji též časté využívání úvěrů na provozování investiční strategie, například na nákup cenných papírů. K jednomu investovanému dolaru si další dva půjčí, čímž docilují takzvaného „pákového efektu“.

V situaci, kdy fond nakoupí kupříkladu akcie v ceně 1 USD a jejich cena vzroste o 20 centů za rok, je roční výnos investovaných prostředků 20 %. V případě, že si k jednomu investovanému dolaru půjčí další dva, nakoupí akcie za 3 USD a jejich celková cena vzroste o 60 centů – výnos z investovaného 1 USD je tedy téměř 60 %. Téměř proto, že je třeba zaplatit úroky z půjčených prostředků.

Na druhou stranu, klesne-li cena nakoupených akcií o 20 %, v případě investice bez „páky“ ztratí investor 20 % investované částky. Použije-li „páku“, jeho ztráta bude vyšší než 60 % – opět je třeba počítat s úroky z úvěru, které zaplatí, ať vydělává či nikoli.

Proč fond vybírá vklady?

Možná vás napadla otázka, proč fond vybírá vklady (podíly) od investorů a nepracuje pouze s půjčenými prostředky. Odpověď je nasnadě – protože by mu nikdo nepůjčil.

Ve výše uvedeném případě je popsána situace, kdy cena koupené akcie klesla o 20 %. Kdyby si fond původní jeden dolar půjčil a ručil pouze koupenou akcií, neměl by z čeho dlužnou částku splatit. Tím, že investor vkládá jeden dolar „ze svého“ a věřitel půjčuje jen další dva oproti zajištění cennými papíry, musela by cena akcií klesnout o více než 33,3 %, aby fond – investor neměl na zaplacení dluhu.

Na podobném principu jsou založeny též margin obchody s cennými papíry na kapitálových trzích. Burzy si stanovují maximální „margin“ (úvěr), jaký může obchodník použít. Ten navíc může ještě snížit případný věřitel.

Komu jsou hedge fondy určeny?

Hedge fondy sloužily původně především zkušeným investorům, kteří mohli investovat větší částky. Tomu odpovídají minimální investované částky a, bohužel, též obtížnost získání informací o mnohých fondech. Hedge fondy jsou také zakládány pro úzkou skupinu investorů, kteří se znají a společně investují.

V poslední době ale dochází u hedge fondů ke zlomu – otvírají se pro drobné klienty. Někteří investoři v tomto kroku vidí negativní signály a o retailových hedge fondech hovoří s hrůzou v očích a mrazením v zádech, jiní je s jiskřičkou v oku vítají jako dobrou příležitost. V každém případě by si měl drobný klient uvědomit nejen možné přínosy, ale i riziko hedge fondů. Drobný klient se též hůře, pokud vůbec, osobně seznámí se správcem fondu a všechny investiční strategie a záměry získá pouze zprostředkovaně.

Začátkem letošního roku povolil německý regulátor zakládat hedge fondy se vstupním základním kapitálem již od 50 euro a Deutsche Bank začátkem června spustila svůj první retailový hedge fond.

V březnu tohoto roku došlo k dalšímu zvratu – do hedge fondů se rozhodla umístit prostředky penzijního fondu jedna z největších britských firem – BT Group Plc. Do koše 40 fondů vloží (či již vložil) 500 miliónů britských liber z 26 miliard liber ve správě.

Hedge fondy volí a může volit stále širší okruh investorů.

Jaké jsou výnosy fondů?

Poradenská firma Greenwich Associates odhadla v březnu tohoto roku pravděpodobný výnos hedge fondů jako celku v příštích pěti letech na 9,1 % ročně. Je jisté, že některé fondy budou mít zisk nižší a některé budou ve ztrátě, jiné budou dosahovat výnosů mnohem vyšších. Greenwich Associates zároveň zveřejnila svůj odhad růstu akciového indexu S&P500 na 8,2 % ročně.

Předpokládané zvýšení úrokových sazeb FEDu výnosnost hedge fondů zřejmě sníží, neboť se prodraží jejich financování.

Jaké jsou poplatky hedge fondů?

Správcovské poplatky hedge fondů patří k nejvyšším mezi fondy. Za roční správu si účtují zpravidla 1 až 3 % vkladu, k tomu ještě podíl na výnosech až 20 %. Nejčastější poplatek u jednotlivých fondů bývá 1 % z aktiv plus 20 % z výnosu fondu, u koše fondů pak zpravidla 1,5 % z vkladu a 10 % z výnosu. Jsou sice i fondy, které si účtují pouze podíl na výnosech, bývají však spíše vzácností.

Poplatky fondů jsou jedna věc, kvalita správy je věc druhá – a v případě hedge fondů zásadní.

skoleni_15_4

Hedge fondy – ano či ne?

Než se rozhodnete investovat do hedge fondů, dobře to rozvažte. Mohou přinést vysoký výnos, ale zároveň s sebou nesou vysoké riziko. Investujte do nich pouze prostředky, jejichž ztráta neohrozí vaši finanční situaci. Dobře zvažte, který hedge fond nejlépe odpovídá vašim představám o investování a rozkládání rizika.

Máte-li slabší spaní a s obavami sledujete pohyby kursů svého malého akciového portfolia, raději hedge fondům své peníze nesvěřujte. Spíte-li dobře a dokážete-li využít pokles burzovních indexů ke svému prospěchu, pak může být dobře zvolený hedge fond příležitostí k rozložení rizika – jejich výnosy mají nízkou korelaci s akciovými trhy. Pokud předchozí větě nerozumíte, hedge fondům se vyhněte širokým obloukem.

Jsou hedge fondy vhodné pro drobného investora?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).