Hlavní navigace

Fondy začaly své podílníky vyplácet, ale stále jedou s kopce

18. 5. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přestože není už znamení Skopce, sranda je jak v hrobce (abychom si půjčili rýmy písničky Krausberry). I když se v minulých týdnech rýsovalo určité zmírnění odlivů z fondů, květen nepokračuje nijak nadějně. Špatné zprávy jsou však pro zahraniční fondy.

Začaly výplaty podílníkům

Tři čtvrtě miliardy ukazuje, že odlivová tsunami ještě neskončila. Přes 300 milionů opět opustilo fondy peněžního trhu a další klacek pod nohy ve výši 300 milionů přihodily zajištěné fondy. Tedy ve skutečnosti dvěma z nich skončilo investiční období, takže vyplatily podílníkům dokonce 450 milionů. Vidíme tak, že jejich hrubé prodeje přesáhly 150 milionů, přestože nešlo o „nové“ peníze. Naopak oněch 300 mega si klienti zas odnesli neznámo kam.

Po úrodných týdnech došlo k lokálním žním i na akciových trzích – co je ve stodole, to se počítá. Virtuální zisky jsou jen pro potěchu očím, ale až po jejich inkasu má sedlák skutečně dobré spaní.

Ostatní typy fondů se zatím nevymanily z oblasti nezájmu investorů, ale náznak uklidnění je cítit i nadále – zřejmě vytrvali už jen ti otrlejší. Dluhopisové fondy mají redukční dietu zřejmě již za sebou, takže odchod 20 milionů skoro nestojí za řeč. Ze smíšených odchází víc, ale ani tentokrát odkupy nepřekročily 100 milionů korun. Akciové fondy jsou tak trochu na jakémsi „odstavném parkovišti“ – občas pár milionů přijde, ale žádný masový úprk se ani v mnohem horších dobách nekonal. Na druhou stranu ani 50% růst minulých týdnů nepřilákal žádné nové návštěvníky.

Podílové fondy ve 20. týdnu
Podílové fondy V mil. Kč
peněžního trhu  –313
dluhopisové  –18
smíšené  –86
akciové  –12
zajištěné  –296
Celkem  –725

Špatné zprávy pro investory zahraničních fondů

Téměř děsivá zpráva přišla z AKAT ve formě kvartální statistiky – celkový odliv 31 miliard ukazuje, že krvácení bylo mnohem horší i v segmentu zahraničních fondů, které nevidíme v týdenních reportech: –15 MM, –8 dluhopisové, –3 smíšené a po –2,5 akciové a zajištěné. Od svého maxima 315 miliard z konce 2007 už tedy majetek fondů poklesl o téměř třetinu (o víc než 100 milionů) na 213 milionů korun.

skoleni_15_4

„Budeme v zisku“, slibují američtí giganti

Po euforickém vývoji minulých týdnů začalo střízlivění nejdřív samozřejmě na amerických trzích. Impulzem se staly množící se zprávy bank, že emitují kmenové akcie, aby navýšily kapitál, jak jim to doporučuje stress test. Navyšování kapitálu je ve srovnání s předchozími měsíci pro banky daleko výhodnější díky poměrně vyšším cenám akcií. Vybírání zisků a korekce sedmiměsíčních maxim postihly také Evropu, která zažila největší výprodejní objemy za poslední 3 týdny. Nu a středa v Praze – ze střízlivění byla nakonec kocovina jako hrom, přestože korekce byla dlouho očekávaná – 5,6% pokles indexu PX byl nejhorší ze všech 90 indexů, které sleduje zpravodajský kanál Bloomberg. Čtvrtek ubral další 2 %, ale US trhy naopak zamířily vzhůru – automobilka Ford úspěšně navýšila kapitál prodejem 300 mil. akcií a získala 1,6 mld. dolarů; AIG prý snad přežije a do tří až pěti let vrátí vládě i s 10% úroky – alespoň to slíbil generální ředitel skupiny AIG Edward Liddy v americkém Kongresu.

Podílové fondy ve 20. týdnu


Pátek přinesl smršť horších čísel: česká ekonomika padá o 3,4 %, německá o 3,8 % a slovenská dokonce o rekordních 5,4 %. Propady HDP za první čtvrtletí 2009 jsou výrazně vyšší než předpoklady analytiků. Evropské burzy se sice nevyděsily, Praha dokonce o 2 % zmírnila svůj týdenní pád na „pouhých“ 8,3 % a udržela 900bodovou laťku i letošek v 5% plusu, ale růžovou budoucnost nevidět. Navíc v evropských bankách je sice klid, ale prý jen klid před bouří.

Kde "kupujete" podílové fondy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).