Hlavní navigace

Stačí chybějící statistika a fondy vlají na půl žerdi

19. 10. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Smutek vládne v širých fondových krajích, když nedošla statistika ČSOB. Zbývá tedy bída s nouzí – necelých 100 milionů korun, přičemž sám ISČS Sporoinvest se na tomto nebohém součtu podílí 97 miliony korun. Tak, a tady vidíme názorně, o čem je náš český investiční svět.

Pokračuje alespoň záchrana v podobě fondů peněžního trhu a není tedy od věci se na ně blíž podívat. Zejména roční výkonnosti jasně dokazují starý dobrý investiční zákon: co jde dolů, musí jít nahoru. Takže ČPI Peněžní trh už na roce dává přes 4 %, Pioneer Sporokonto přes 2 % a ISČS Sporoinvest sice zatím jen 1,8 %, ale od začátku letoška také už přes 3 %. A zanedlouho uvidíme ještě lepší čísla, až se bude srovnávat s „propastí“ po loňském finančním pádu Islandu.

Podobnou situaci vidíme u dluhopisových fondů, i když tam je dlouhodobější vývoj komplikovanější – na dvouletém horizontu ještě u některých vidíme i ztrátu. Na roce je to „od zdi ke zdi“ – fondy korporátních dluhopisů vynesly 30 i 40 %, ty „normální“ se dostaly na cca 3 až 5 %.

Podílové fondy ve 42. týdnu
Podílové fondy V mil. Kč
Peněžního trhu 88
Dluhopisové 14
Smíšené  –2
Akciové  –1
Zajištěné  –3
Celkem 96

Jakou chybu udělali investoři, kteří houfně loni z fondů po jejich poklesu prchali do bankovních vkladů, depozitních schránek a slamníků. Již dnes jasně vidí, že prodělali – lépe řečeno vyměnili bezpečí za výnos. Možná i to (alespoň maličko) přispěje k jakési lidové sumě zkušeností, i když asi ne.

dan_z_prijmu

Zklamání ze smíšených fondů se rozptyluje jen pomalu. Sice se také již poněkud spravily, ale výkon na tříletém horizontu se stále potápí pod hladinou. A trhy se za poslední dva měsíce prakticky nepohnuly. Dluhopisy stagnují v očekávání přílivu nových státních superemisí, akcie rozmýšlejí, co s načatým podzimem. To nejhorší sice již odpracovaly, ale pokračovat v rally je iluzorní. Ani reporty firem nenaznačují jednoznačný směr: dokonce jeden jsou některé lepší, druhý den jiné horší. Začíná být také velmi nebezpečné jakékoli zpětné porovnání – zejména roční může být velmi matoucí. Krásný příklad PX: před 14 dny byl –9 %, minulý týden v pondělí najednou vylétl na +33 %. To však není všechno – přestože index se téměř nezměnil, ve středu bylo hned zas jen 8 %.

Podílové fondy ve 42. týdnu

Zkrátka vlnobití a zdaleka mu ještě není konec. Promítá se samozřejmě i do výkonnosti fondů, takže třeba ISČS Sporotrend předvádí už ročních 130 % a od začátku roku přes 160 %. A to za měsíc bude vše vypadat ještě lépe a radostněji – nenechte se tím ovšem navnadit příliš, budoucnost není zdaleka tak růžová.

Kolik peněz měsíčně investujete?

  • do 500 Kč
    6 %
  • 501 – 1000 Kč
    16 %
  • 1001 – 2500 Kč
    14 %
  • 2501 Kč a více
    14 %
  • Neinvestuji
    50 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem měsíčníku pro finanční poradce s názvem PROFI PORADENSTVÍ & FINANCE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).