Hlavní navigace

Dolar zůstává pod tlakem

27. 8. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dat je tento týden požehnaně, navíc bude pozorně sledován další vývoj kolem Řecka a Španělska

Hlavní trhy

Fed zveřejňuje Béžovou knihu, která tentokrát přitáhne vzhledem k nejistotě ohledně časování dalšího případného kvantitativního uvolňování větší pozornost než obvykle a ještě více se bude čekat na nedělní projev B. Bernankeho na konferenci v Jackson Hole. Ze samotných dat bude nejzajímavější německý konjunkturální index IFO, u kterého se čeká další mírné zhoršení. V Německu ještě budou zveřejněny maloobchodní tržby, předběžný CPI a nezaměstnanost. Ve Spojených státech bude pozorně sledován vývoj spotřebitelské důvěry (jak Conference Board tak michiganský index) a osobních příjmů a výdajů. Z činitelů Fedu promluví Evans a Pianalto, oba spíše s holubičí inklinací, takže možná podpoří očekávání trhu na blízké kvantitativní uvolňování.

skoleni_15_5

FX a FI: Dolar zůstává pod tlakem, přispěla k němu vyšší pravděpodobnost dalšího měnového uvolnění v USA. Dolaru by mohly pomoci případné problémy klem Řecka a Španělska, trh je na cokoliv negativního stále velmi citlivý. Záznam z posledního jednání FOMC měl také silný dopad na benchmarkové dluhopisy, zastavil růst výnosů a vedl ke korekci. Čekáme zde stabilizaci a čekání trhu na další vývoj. Kombinace předchozího růstu a nejistoty ohledně globálního vývoje vede k vybírání zisků i u akcií. Z komodit má stále tendenci růstu ropa a silně poskočily cenné kovy. Důvodem byl opět Fed.

CEE region 

Makro data:. Tento týden v Polsku vyjde HDP za druhé čtvrtletí. Poslední data za reálnu ekonomiku naznačují zpomalení ve srovnání s prvním čtvrtletím (3.5% y/y). Očekáváme proto růst ekonomiky na úrovni 2.7% y/y což je o něco pesimističtější než trh. Růst nad 3% by byl překvapením. V Maďarsku zasedá CB, příběh se nemění: shoda nad zákonem o centrální bance s EU (ECB) stále chybí, kreditní linka s MMF tím pádem také. Centrální banka tedy bude s cutem dále čekat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).