Hlavní navigace

Dluhopisy pro občany? Kampaň za peníze daňových poplatníků

24. 10. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dluhopisů pro občany se prodalo na 20 miliard a připravuje se další emise. V zájmu občanů ale nejsou. Státní kasa přichází v čase všeobecného šetření o stamiliony.

Tento text je názorovým vyjádřením autora. Redakce serveru Měšec.cz není jeho autorem a nemusí se ztotožňovat s obsahem názoru.

Dluhopisy pro občany byly prezentovány jako skvělý finanční instrument. Je přece rozumné nabídnout dluhopisy spíše občanům než vyděračským finančním institucím, které z nás udělají druhé Řecko. Když se oprostíme od těchto ideologických výkřiků, tak skutečnost a fakta jsou značně děsivá. Daňoví poplatníci mohou přijít každý rok o 600 milionů korun, což by během 5 let znamenalo ztrátu až 3 miliardy korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek si velmi pochvaluje získanou cenu za nejlepšího ministra financí v rozvíjejících evropských ekonomikách. Dokonce ho pochválil i vysoký představitel opozice, první místopředseda ČSSD Michal Hašek: Jde o zprávu, kterou, doufám, nepřehlédnou ratingové agentury a investoři českých dluhopisů.

Pomiňme skutečnost, zdali skutečně nejlepší ministr financí zvyšuje daně a stále více zatěžuje kapsy běžných občanů. Dluhopisy pro občany jsou však faktickým příkladem, který ukazuje na velkou finanční negramotnost ve správě státních financí. Příklad, kdy ideály snížení rozpočtového deficitu jdou stranou, důležité je především propagovat vlastní stranu – propad preferencí nepřichází totiž v úvahu.

Dluhopisy pro občany jen naoko

To, že investoři pokládají naši zemi za stabilní přistav v rozbouřeném moři není žádnou novinkovou. Výnos pětiletých dluhopisů se pohybuje na úrovni 2 procent. Zdá se, že je ideální čas si půjčovat. Místo toho však ministr financí Kalousek činí kroky, které nelze pochopit selskou logiku.


Zdroj: bloomberg.com

Výnosnost pětiletých dluhopisů České republiky

Příkladem tohoto nesmyslného kroku je vydávání státních dluhopisů pro „občany.“ Běžné dluhopisy končí z velké části v rukou penzijních fondů či bankovních společností. U penzijních fondů však stojí samotný občan, který inkasuje prostřednictvím svého fondu úrok. Banky získávají z nemalé části dluhopisy díky vkladům. Občan tak hraje významnou úlohu i při současných dluhopisech, proto lze „dluhopisy pro občany“ považovat za závádějící a populistické heslo.

Koneckonců, příkladem může být i „občan“, který si koupil státní dluhopisy za 300 milionů korun. Pokud nepočítáme privatizační zbohatlíky, tak je opravdu těžké najít u nás „občany“, kteří běžně mají 300 milionů korun na bankovním účtě.

Záruky, co nejsou zadarmo

Co je však důležité je právě úrokový rozdíl. Nabízené „Kalouskovy dluhopisy“ nesou průměrný výnos 3 % u pětileté splatnosti a 2 % u jednoleté. U jednoletých dluhopisů se výnos liší o 0,9 procenta oproti běžné aukci pokladničních poukázek, u těch pětiletých je to o něco méně.

To však nejsou jediné náklady.  Dalším nákladem je vložená PUT opce – neboli držitel dluhopisů je může ve stanovených termínech prodat zpět státu za jejich plnou cenu včetně alikvotní části výnosu. Znamená to, že i přes případný pokles tržní ceny dluhopisu pod 100 % investor vždy dostane jeho 100procentní hodnotu. A tato jistota má určitou hodnotu, kterou musíme k výnosům „Kalouskových dluhopisů“ přičíst. O to se dále zvyšuje úrokový rozdíl.

Mobilní aplikace – nepřetržité informace o českých trzích

Měšec.cz vám zdarma nabízí jedinečnou mobilní aplikaci, díky které můžete mít neustálý přehled o stavu svých investic. Najdete v ní kurzy českých i zahraničních akcí, komodit, fondů i forex.

Dostupná na Apple Store.

Náklady na prodej, vše zaplatí lid

Kdo ale tyhle dluhopisy prodá? Na to se všude zapomínalo. Značné jsou náklady na prodej drobným investorům, na který je třeba použít rozsáhlou síť poboček komerčních bank a to něco stojí. Není jasné jak jsou tyto náklady vysoké, není to ani na stránkách ministerstva financí dohledatelné. Lze tak jen spekulovat, o jak atraktivní obchod pro banky se jedná.

Suma sumárum: při konzervativním odhadu, který se drží znatelně při zemi dosáhne celkový rozdíl u emitovaných dluhopisů 1 procento oproti těm prodávaným standardně v aukcích.

Kalkulačka pak pro nás připraví nepříjemné překvapení. Při již emitovaných 21 miliardách a dalších zhruba 40 miliardách plánovaných na další rok to znamená, že každým rokem státní kasa přijde o 600 milionů korun. Po pěti letech to znamená celkovou ztrátu ve výši 3 miliardy korun! 

dan_z_prijmu

O tyto peníze přijde daňový poplatník, nejčastěji tvrdě pracující příslušník střední třídy odevzdávající více než 60  procent veškerých příjmů obrovskému státnímu sektoru. Ten se svými příjmy sotva vystačí uživit rodinu a sebe, natož aby si ušetřil ještě peníze na dluhopisy. Čtěte také: Vyvázali byste se ze systému sociálního pojištění?  

Závěr

Opravdu je ministr Kalousek tím hodným strýčkem, který lidem dal bezpečný produkt a sebral peníze zlým bankám? Nebo se jednalo o podvod, který ještě nikdo neprohlédl? O podvod, který daňové poplatníky může připravit až o 3 miliardy korun a který může sloužit jako politická kampaň strany TOP 09? Nechť si každý udělá názor sám.

Koupili jste si v posledních týdnech státní dluhopis?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).