Hlavní navigace

Desetník: Nemocnice a akciové trhy v pádu...

22. 5. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Zítra se bude znovu rozhodovat o neziskových nemocnicích. Co přinese schválení zákona? Zdravotní péči pro všechny, nebo pád nemocnic? Zatímco nemocnice pád teprve čeká, akciové trhy si ho prodělaly již minulou středu… Co za tím stojí? O tom a mnohem víc – Desetník.

DESETNÍK 81/2006 (8. 5. 2006 – 21. 5. 2006)

Neziskové nemocnice a lékaři v ulicích

Psát čtrnáct dní před volbami o zákonu o neziskových nemocnicích je tak trochu zahrávání si s ohněm. Přesto se tomu nemohu ubránit, neboť zítra začíná 56. schůze Poslanecké sněmovny, na níž se bude rozhodovat o zákonu o neziskových organizacích. Pokud bude schválen, jsou zdravotníci, lékaři, pacienti a další připraveni vyjít do ulic.

O ožehavé téma se jedná čistě z politického hlediska. Pokud se kdokoli prohlásí za zastánce zákona, je automaticky označen za socialistu, přihlásí-li se jako jeho odpůrce, a nedejbože se rozhodne podpořit protesty, je doktorem Rathem ocejchován jako přívrženec ODS. Z ekonomického hlediska je situace jednodušší.

Žili-li bychom v ideální společnosti, mohli bychom říci, že jak zastáncům zákona, tak jeho odpůrcům jde o totéž – široce dostupnou, levnou a efektivní léčbu. I v ideální společnosti by se jejich názory mohly lišit, vždyť k jednomu cíli vede zpravidla více cest. Budu na chvíli idealistou a budu předpokládat, že cíl obou táborů je týž.

Zákon o neziskových organizacích má celou řadu nedostatků – a to legislativních, právních, technických i ekonomických.

Zákon neprošel standardním legislativním procesem. Odborná lékařská ani ekonomická veřejnost k němu nemohla vznášet námitky a připomínky v připomínkovém řízení. Když se posléze dostala k hotovému zákonu a nacházela na něm nedostatky, byla smetena s označením „ODS“ (váhal jsem, zda nenapsat neutrální „opozice“, ale zvolené blíže popisuje skutečnost).

Samotné schvalování zákona je bezprecedentní. Nebyl podpořen ani koaličními stranami, ale byl schvalován za podpory levicové části opozice. Následně byl vrácen senátem. Znovu prohlasován. Následně vrácen prezidentem… a zítra? Bude-li vládnoucí strana chtít, bude znovu přijat.

Přestože Ministerstvo zdravotnictví popírá, že by docházelo k vyvlastňování, majitelé nemocnic nebudou mít jinou možnost než se vzdát právní formy a značnou část vlivu odevzdat ministerstvu, nebo se vzdát zapojení do systému veřejného zdravotního pojištění. Jejich pacienti by si pak museli platit péči sami, přestože si ji hradí povinnými odvody z příjmů. To by znamenalo jediné – ztrátu pacientů, zdroje příjmů, krach… A spokojení pacienti? Ti by se museli poohlédnout po jiné nemocnici.

Podle rozboru Advokátní kanceláře Svejkovský, Kabelková, v.o.s. dojde přijetím zákona k porušení několika poměrně významných právních norem – Ústavy, zákona o veřejné podpoře, obchodního zákoníku, občanského soudního řádu…

Potíž je i technická. Jakmile vstoupí zákon v platnost, budou mít nemocnice čas 180 dní k přetvoření na neziskové nemocnice. K tomu ale musí Ministerstvo zdravotnictví udělat rozbor, které nemocnice mají v jakém objemu poskytovat tu kterou lékařskou péči. Zatím takový plán ale nepřineslo.

Aplikace zákona by působila komplikace i z ekonomického pohledu. Nezisková nemocnice by ze zákona nemohla zbankrotovat. Ač se to může jevit jako jev pozitivní, není tomu tak. Hrozba konkurzu a efektivní vlastník, tedy vlastník s rozhodovacími pravomocemi, jsou dva základní motory efektivního fungování nejen každé firmy, ale i nemocnice.

Jedním z argumentů pro zavedení neziskových nemocnic je obava, že komerční nemocnice (rozumějte „jakékoli, kromě neziskových“) by vedly k praktikování pouze lukrativních oborů. Osobně si nedovedu představit, že by se každá nemocnice věnovala např. kardiochirurgii, která je jedním z nejlukrativ­nějších oborů. Navíc o lukrativnosti oboru rozhoduje v současné době především právě Ministerstvo zdravotnictví nastavením sazebníku úkonů.

Minulý týden proběhla v Kongresovém centru konference „Perspektivy pražského zdravotnictví po reformě zdravotního systému“. Závěry konference byly chmurné. V případě přijetí a následné aplikace zákona o neziskových nemocnicích bude ohroženo několik prosperujících pražských nemocnic, mezi nimi pražské GynCentrum, které patří ke špičce ve svém oboru. A důvod? Jeho právní forma – společnost s ručením omezeným.


Středeční pád na světových trzích

Středu minulého týdne můžeme bez nadsázky nazvat „černou“. Německá burza, měřená indexem DAX, poklesla během jediného dne o neuvěřitelné 3,4 %, což je nejvíce za 3,5 roku, a newyorkská burza o 1,88 %, což je nejvíce za 3 roky. Kdo za to může? Inflace.

Prvotním impulsem k nevídanému propadu byla zpráva o inflaci ve Spojených státech. Míra spotřebitelské inflace překonala o jednu desetinu procentního bodu očekávání a zahájila burzovní tobogán.

Důvodem tak prudké reakce na tak malý – a v mnohých časech nevýznamný – rozdíl je pravidelné zvyšování úrokové sazby FEDu, zahájené v polovině roku 2004 a nepřetržitě připisující čtvrt procentního bodu na každém zasedání. Z úvodní hodnoty 1 % se naposledy posunul až na 5 %. Spolu s prohlášením, že inflaci je třeba krotit dále, bude-li to ekonomická situace vyžadovat, je i desetina procentního bodu velmi špatnou zprávou.

Místo investory dlouho očekávané přestávky (či snad dokonce zastavení) zvyšování úrokové sazby se můžeme připravit na její další růst. Přičteme-li navíc růst výnosů amerických státních dluhopisů nad 5% hranici, což je také negativní podnět pro akciové trhy, tlaků k prudkému pádu je víc než dost. A to ještě není vše. Trh práce zároveň signalizuje slabší výsledky (méně nových míst, více nových nezaměstnaných), čímž oznamuje pravděpodobné zchlazení pohádkového růstu (nejen?) americké ekonomiky.

Česká burza si svůj pád o den odložila – hlavní dopad informací na německý a americký trh se projevil až po zavření pražské burzy, proto stihla poklesnout pouze o 0,85 %. Doháněla až ve čtvrtek, kdy ubrala dalších 1,58 %. Na pražskou burzu se ale nejedná o nijak dramatický propad – ten jsme zažili o dva dny dříve, kdy poklesla o 2,88 %. V září loňského roku zažila pražská burza pád ještě hlubší – o 4,4 % měřeno PX 50 a o 4,7 % měřeno PX-D.


Zprávy z Evropy

Uplynulá dekáda pracovních dnů byla zejména ve svém závěru bohatá na zprávy z Evropské unie – přijetí rozpočtu, nepřijetí Litvy, nerozhodnutí o Rumunsku a Bulharsku… Vše shrnuto i s komentářem.


Finanční novinky

Ani finanční instituce nelenily a přicházely s novinkami.

dan_z_prijmu

  • Home Credit – Telefonní půjčka: O půjčku budete moci zažádat telefonicky. Pak počkáte na písemné vyjádření a s ním se stavíte na poště. Získat tak můžete 10, 15, 20, 25 nebo 30 tisíc Kč s RPSN od 23,5 %.
  • Česká spořitelna – hypotéky ve slevě: Žádný nový objev, ale příjemné pro všechny žadatele o hypotéku. Až do 16. 6. 2006 zaplatí jen polovinu původního poplatku za schválení hypotéky.
  • Skandia – nová pojišťovna v Česku: Pojišťovna se sídlem ve Stockholmu obohatí český trh investičního životního pojištění o jeden ze svých produktů. Bude ho nabízet přes svou německou pobočku. Ať žije globalizace!
  • GE Money Auto – motoCREDIT: Specializovaný úvěr na nákup motocyklů. Financovat můžete nové a až 6 let ojeté motorky úvěrem do výše 300 tis. Kč.
  • GE Money Multiservis – „Bez navýšení“: Úvěr s minimální výší 7 000 Kč můžete od Multiservisu získat bez navýšení. Jediná podmínka – musíte dodržet splátkový kalendář. A kdo to za vás zaplatí? Zřejmě ti, kdo nebudou moci či chtít splácet rychle…

Stručně závěrem

Nejvyšší správní soud sice rozhodl, že poplatky v obchodě za platbu kartou nejsou diskriminační, nerozhodoval ale o dalších právních aspektech tohoto činu. Pokud si tedy chcete ve svém obchodě účtovat poplatek při platbě kartou, prohlédněte si bedlivě svou smlouvu s bankou. Nejspíš v ní naleznete ustanovení, které vám to smluvně zakazuje. To pak můžete chtít po bance změnit – ale půjde to jen u karet společnosti MasterCard, která účtování poplatku povolila loni počátkem roku.

V této souvislosti si neodpustím noticku, že MasterCard se chystá na burzu. Chce vydat 61,5 milionu akcií na vyplacení 1 400 bank – majitelů a rozšíření sítě. Primární emise by měla být nabídnuta již dnes, v ceně od 40 do 43 USD za akci, a následně bude kotována na NYSE.

Podpořil/a byste zákon o neziskových nemocnicích?

  • Ano.
    37 %
  • Ne.
    56 %
  • Nevím.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).