Hlavní navigace

Česká nezaměstnanost je nejnižší v EU

29. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii spadla na nejnižší úroveň za posledních sedm let (8,8 %) a Česko je ve srovnání mezi 28 zeměmi EU nejlepší.

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii spadla na nejnižší úroveň za posledních sedm let (8,8 %) a Česko je ve srovnání mezi 28 zeměmi EU nejlepší. Míra nezaměstnanosti spadla v březnu na 4,1 %. To jenom potvrzuje naše sázky na rychlejší růst mezd v tomto roce. Nedostatek pracovníků v Česku již není zdaleka omezen na tradičně nedostatkové specialisty (svářeči, konstruktéři, IT specialisté), ale v řadě českých regionů se jedná o plošný nedostatek lidí ochotných pracovat. V průběhu roku 2016 by proto dál měly sílit domácí mzdově -inflační tlaky.

dan_z_prijmu

V rámci Evropské unie sice stále mezi členskými zeměmi zůstávají výrazné rozdíly – na jedné straně je Česko a Německo s nezaměstnaností okolo 4 % a na druhé straně Řecko nebo Španělsko s nezaměstnaností přes 20 %. Pro dopad na dynamiku hospodářství jsou ale důležité změny, a ty jsou pozitivní v naprosté většině členských zemí EU. Ve 25 členských zemích došlo k meziročnímu poklesu míry nezaměstnanosti a k největšímu vylepšení dochází častokrát v zemích s nejvyšší mírou nezaměstnanosti – ve Španělsku poklesla míra nezaměstnanosti z 23 % na 20,4 %. I díky tomu se v těchto ekonomikách odráží k rychlejšímu růstu spotřeba domácností a to je vidět i v relativně dobrých číslech za HDP.

ECB tak v zásadě nemusí moc trápit dnešní zprávy o nižší inflaci, která spadla v dubnu hlouběji do záporu. Když si odmyslíme ceny ropy (pohonných hmot), zůstává jádrová inflace podle našich odhadů stabilní a se zlepšující se situací na trhu práce může časem možná i mírně zrychlovat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).