Hlavní navigace

Býčí nebo medvědí. Jak se vyznat v názvech svíček grafů?

31. 5. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Základním nástrojem technické analýzy je cenový graf. Jedním z nejrozšířenějších typů grafu je graf svíčkový. Jak se v něm vyznat?

V minulém díle našeho seriálu jsme si představili vztah mezi umístěním klíčových cen, především pak otevírací a zavírací ceny. Čtěte více: Praktický průvodce technickou analýzou. Jak se vyznat ve svíčkovém grafu?

Nyní byste měli mít základní představu o tom, která skupina účastníků na trhu má v rámci konkrétní svíčky více navrch, zda nakupující či prodávající.

Svíčkové grafy

V celém dalším pokračování našeho seriálu se soustředíme na svíčkové grafy. Jak už nyní víte, svíčkové grafy nám zobrazují ty samé informace jako grafy čárové. Jsou ale vizuálně komfortnější a především pro začátečníky lépe čitelné.

Sami také používáme svíčkové grafy a jelikož příklady do našeho seriálu bereme z nich, tak není nejmenší důvod zaměřovat se na čárové grafy. Pokud vám však vizuálně více vyhovují čárové grafy, rozhodně vás nechceme odrazovat od jejich používaní.

Znalosti o technické analýze budeme v průběhu našeho seriálu postupně budovat. Nyní víme, jaké jsou typy grafů, co nám zobrazují jednotlivé svíčky a co nám říká vzájemné postavení klíčových cen v rámci jednotlivých svíček. Přečtěte si také: Vyznejte se v umístění klíčových cen grafů

Na cenovém grafu v praxi vidíme různý počet svíček a při pozorném studiu grafu zjistíme, že některé typy svíček se v čase opakují. Máme tedy určitý počet svíček, které bychom mohli s trochou nadsázky nazvat za “standardizované”. Vzhledem k jejich vyššímu počtu si tyto “standardizované” svíčky představíme ve dvou částech.

Dlouhá býčí

Otevírací cena je znatelně níže než zavírací cena. Svíčka má krátké stíny. Tato svíčka nám naznačuje, že cena urazila během časového intervalu vetší vzdálenost a že kupující měli na trhu mnohem větší sílu.

Krátká býčí

Tato svíčka má krátké tělo a krátké stíny. Svíčka nám naznačuje, že cena urazila od otevírací k zavírací ceně krátkou vzdálenost. Krátká býčí svíčka ukazuje malou převahu nakupujících a také to, že trh v daném časovém intervalu našel rovnováhu v úzkém cenovém rozpětí.

Dlouhá medvědí

Otevírací cena je znatelně výše než zavírací cena. Svíčka má krátké stíny. Tato svíčka nám naznačuje, že cena urazila během časového intervalu vetší vzdálenost a že prodávající měli na trhu mnohem větší sílu.

Krátká medvědí

Tato svíčka má krátké tělo a krátké stíny. Svíčka nám naznačuje, že cena urazila od otevírací k zavírací ceně krátkou vzdálenost. Krátká býčí svíčka ukazuje malou převahu prodávajících a také to, že trh v daném časovém intervalu našel rovnováhu v úzkém cenovém rozpětí.

Zelená Marubozu

Tato svíčka se vytvoří zřídka a je tudíž lehce identifikovatelná. Vyznačuje se tím, že nemá žádné stíny. Otevírací cena je shodná s low cenou a zavírací cena je shodná s high cenou. Bílá Marubozu ukazuje na totální převahu nakupujících.

Červená Marubozu

Tato svíčka se vytvoří zřídka a je tudíž lehce identifikovatelná. Vyznačuje se tím, že nemá žádné stíny. Otevírací cena je shodná s high cenou a zavírací cena je shodná s low cenou. Červená Marubozu ukazuje na totální převahu nakupujících.

Marubozu otevírací býčí

Otevírací Marubozu nám říká, že otevírací cena byla shodná s low vybraného časového úseku. Na rozdíl od klasické bílé Marubozu svíčky má otevírací býčí Marubozu horní stín. Ten nám říká to, že od počátku časového rámce trh ovládali nakupující a byli schopni cenu vytlačit výrazně výše. Okolo high ale na trh vstoupili prodávající a stlačili cenu níže, čímž se na svíčce vytvořil horní stín.

Marubozu otevírací medvědí

Otevírací Marubozu nám říká, že otevírací cena byla shodná s high vybraného časového úseku. Na rozdíl od klasické červené Marubozu svíčky má otevírací medvědí Marubozu spodní stín. Ten nám říká to, že od počátku časového rámce trh ovládali prodávající a byly schopni cenu stlačit výrazně níže. Okolo low ale na trh vstoupili nakupující a vytlačili cenu výše, čímž se na svíčce vytvořil spodní stín.

Marubozu zavírací býčí

Tato svíčka nám říká, že od otevření nebyli nakupující po celou dobu zvoleného časového intervalu kontrolující stranou trhu. Trh totiž v určité části zvoleného časového intervalu ovládli prodávající a stlačili cenu až k low. Okolo low ale do trhu začali vstupovat opět nakupující a jejich následná dominance vytlačila cenu až k high, kde svíčka také uzavřela.

Zavírací býčí Marubozu přikládáme mnohem větší váhu pro potenciální pokračování pohybu ceny vzhůru, než u otevírací býčí Marubozu. Otevírací Marubozu nás totiž upozorňuje na vstup prodejců do trhu okolo high, a proto je další pokračování ceny vzhůru méně pravděpodobné. 

skoleni_15_4


Autor grafů: Kadeřávek

V příštím díle našeho seriálu vám přineseme druhou část s dalšími druhy svíček.

Seriál o technické analýze pro vás připravuje Česká Národní Asociace Technické Analýzy (ČNATA), která pořádá workshopy, setkání obchodníků a semináře. Na jedno z členských pracovních setkání se můžete přijít podívat bezplatně. Více informací naleznete na webu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).