Hlavní navigace

Brexit: trhy se oklepaly z paniky, začíná vyčkávání

30. 6. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Po prvotním šoku z Brexitu napětí z trhů opadává. Akcie šly včera v Americe i v Evropě opět vzhůru a v Británii dokonce zcela smazaly post-brexitové ztráty.

Na druhou stranu britským akciím do velké míry pomáhá libra, která je na frontě s eurem stále o zhruba deset procent slabší. Na devizových trzích navíc dál přetrvává silná poptávka po “bezpečném” yenu a výnosy německého desetiletého dluhopisu zůstávají v předtuše agresivnější ECB v záporu. Jak tedy číst současnou situaci na trzích?

skoleni_15_4

Trhy již po prvotním šoku dostaly některé informace, které částečně omezují nejistotu. Navíc vidí, že pohotově reagují na vzniklé napětí centrální banky od Londýna po Tokio. Velké otázky ohledně postavení Británie v EU a možného šíření politické nákazy napříč EU ale zůstanou ještě nějakou dobu nezodpovězené. Stejně tak jako nakonec pro trhy zásadní otázka, jak se vyšší politické napětí promítne do slabších investic napříč EU.I když trhy sice v tuto chvíli vypadají klidněji, zůstanou tak podle našeho názoru vysoce citlivé na nově příchozí informace. Jen se zdá, že v nejbližší době jich moc nepřijde a možná i proto se trhy oklepaly z paniky a v tuto chvíli spíše vyčkávají.

Seriózní vyjednávání o formě Brexitu začnou totiž nejdříve v září a první velký test politické nákazy z Brexitu přijde v říjnu – v italském ústavním referendu (premiér Mateo Renzi by v případě neúspěchu odstoupil). Do té doby může být zajímavé sledovat, jak zbytek Unie táhne či netáhne za jeden provaz a zda sílí nebo slábnou preference antievropských stran v zemích, kde jsou v roce 2017 na programu volby (Nizozemí, Francie, Německo). Trhy také v nejbližší době nebudou mít jasno v tom, zda a jak moc zatím vzniklá nejistota ovlivní investiční aktivitu podniků v kontinentální Evropě. První post-brexitové podnikatelské nálady přistanou na trzích až v průběhu srpna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).