Hlavní navigace

Názory k článku Bitcoiny a právo: do jaké škatulky kryptoměnu zařadit?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 2. 2017 10:01

    Axl (neregistrovaný)

    Sakra jak se ten stát musí namontovat do všeho!

    Skupina nadšenců, ajťáků a matematiků si vymyslela ideální (decentralizovanou, deflační) měnu. Stát k ní nijak nezvali. Díky jejich genialitě ji ale začíná používat stále více lidí.
    Vlastně ne, pardon, ani ne tak kvůli jejich genialitě, jako kvůli impotenci a zkorumpovanosti správců dosavadní monopolní státní měny. Impotenci těch, kteří jen umí intervenovat, tisknout miliardy nových nekrytých peněz, intervenovat za oslabení vlastní měny, uměle manipulovat úrokovými mírami (a vytvářet tak bubliny a krize). A v mnoha státech světa to ještě korunují kapitálovými kontrolami, nesměnitelností měny či hyperinflací. A také (a to všude) totálním dohledem, zrušení bankovního tajemství. Jejich peníze již dávno neplní základní definiční funkci peněz: uchovatel hodnoty.

    A teď se jakoby diví, že lidé hledají lepší alternativu. A hned se do ní musí namontovat. Pod záminkou boje s terorismem a zločinem (opravdu? 99% zločinu se odehrává v jejich hotovosti!). Vše je to jen záminka, reálný motiv je STRACH Z KONKURENCE, ale ten nemohou přiznat, protože by si další masy lidí všimly, že tu opravdu je lepší konkurence.

  • 15. 2. 2017 13:08

    jehovista (neregistrovaný)

    Bitcoin tradicni meny nemuze nahradit z prosteho duvodu... 1 % lidi uz ma rozdeleno 90 % veskereho kapitalu. Kdyby se mely tradicni meny nahradit bitcoinem, tak by to znamenalo, ze 99 % lidi skokove malinko pohorsi, ale to 1 % lidi pohadkove zbohatne, protoze by kurz musel vystrelit asi tisickrat.

  • 15. 2. 2017 13:31

    Axl (neregistrovaný)

    Akorát že toto nikdo nebude nijak centrálně rozhodovat, ani se o tom nebude hlasovat. Hodnota bitcoinu, jeho rozšířenost mezi lidmi, informovanost o něm, množství služeb a akceptačních míst, poptávka po něm - to kontinuálně poroste.

    99% lidí také nemá zlato a nezná jeho význam a hodnotu. A přesto přicházejí období, kdy vám za papírky nikdo nic hodnotného nedá.

    Uvidíme, až na státních penězích vypukne pádivá inflace. Nebo až se pokusej zakázat hotovost. A na účtech nám zavést záporné úroky. Nebo až přijde další dluhová/finanční krize. Nebo až nám budou chtít zabavit polovinu vkladů na záchranu (bail-in) nemocných bank. Nebo až nám zavedou daň z majetku (to najedou bude poptávka po nezjistitelném majetku!).

    Lidi budou do bitcoinu prchat a na tu vaši tezi se ne a ne a nebudou ohlížet.

    Navíc ta teze není úplně správná: Ano, bitcoiny dnes má jen zlomek populace. Ale to procento roste. Zdaleka ne všechny ale byly vytěženy. A ti, co jej nemají, jej dost pravděpodobně začnou časem chtít. A mají několik možností:
    1) Těžba (ale tomu moc nevěřím, moc složité, ale někteří tou cestou asi půjdou - stačí se podívat do krizové Venezuely, jak to je pro ně najednou zajímavé)
    2) Konverze státních papírků na bitcoiny - a čím víc to lidi budou dělat, tím víc kupní síla papírků bude mizet a bitcoinů růst. Což přiláká další - pozitivní zpětná vazba
    3) Mohou si nechat platit bitcoiny za jejich služby, práci, výrobky. Preferovat v takové platbě bitcoin před papírky. Při platbě BTC dát slevu - ono se to vyplatí hned několikanásobně: získáte měnu, jejíž kupní síla neklesá, ale naopak roste. Jestli ten příjem zdaníte je asi jen na vás. Takže klidně nabídnete 20 i více procent slevu, když vám někdo za vaši práci zaplatí BTC. Takže ten problém, že BTC dnes má jen ta hrstka předvídavých, rychle zmizí.
    Již dnes jsou na internetu servery nabízející práci na dálku za bitcoiny (pro programátory, grafiky, atd...). A na internet se přesouvá celá ekonomika.

  • 15. 2. 2017 14:23

    * (neregistrovaný)

    "Akorát že nikdo nebude centrálně rozhodovat"...

    Kolega správně píše, že už je rozhodnuto. To je jako si libovat, že tě neutopí. Neutopí. Oni tě pověsí.

    No nic, myšlenka nahradit dnešní ničím nekryté měny, vytvářené lidmi nepodléhající žádné kontrole (to by se ti mělo líbit, když se ti nelíbí hlasování), ta je správná. Jenže BC něco málo problémů odstraní, a nejméně tolik nových vytváří. Tohle je z deště pod okap.

  • 15. 2. 2017 23:47

    Axl (neregistrovaný)

    No to je jistě relevantní názor.
    Ale znovu opakuji, že na něj vývoj nebude brát zřetel.
    Cena, oblíbenost, akceptace a použitelnost bitcoinu prudce roste.
    Takže to dost možná skončí tak, že vy si budete dokola opakovat svůj názor a za pár let budete koukat, co jste prošvihl. Třeba že jste bitcoiny nenakoupil dnes, když byly za tisícinu své budoucí ceny.

  • 16. 2. 2017 2:59

    J, Novák

    Když jste takový nadšenec, tak mi určitě odpovíte na celkem jednoduchou otázku: V jakém časovém horizontu mohu očekávat, že si za bitcoiny nakoupím u nás na vsi v sámošce rohlíky?

  • 16. 2. 2017 9:40

    turista

    To můžete de facto už dnes. Za bitcoiny si objednáte předplacenou platební kartu, bitcoinama jí dobíjíte. A platíte kdekoliv na světě, kde berou karty.

    Supermarket s potravinami, kde byste platil bitcoiny přímo, u nás asi není. Ale v Holandsku je jich už hodně: https://www.arnhembitcoinstad.nl/

  • 17. 2. 2017 13:36

    turista

    Například máte příjem v Bitcoinech. To dneska není nijak těžké. Můžete za bitocoiny prodávat software či jinou digitální službu, či na svoji užitečnou stránku či blog umístit donation adresu. Můžete se nechat jako programátor najmout jako freelancer. Atd.

  • 18. 2. 2017 19:45

    turista

    Když máte příjem v korunách, tak plaťte v korunách. S tímto tématem ("kdy budu moci bitcoiny zaplatit v sámošce") jste začal tu vy.

  • 25. 2. 2017 15:22

    Ivan (neregistrovaný)

    Pokud někdo má:
    1) Koruny a eura
    2) Švýcarské franky
    3) Zlaté mince a Bitcoiny

    tak za co si bude kupovat jídlo a platit další běžné výdaje?

    Dokud bude mít to první, tak samozřejmě za to.
    Pokud koruny a eura dojdou, nebo je postihne taková inflace (či krach/rozpad eurozóny), že už za ně nic koupit nepůjde (nikdo za ně nebude ochoten dát žádné hodnotné zboží), tak lidi přejdou na ty franky.
    Zlato a bitcoiny budou držet dokud to půjde a utrácet přednostně budou ty méně kvalitní (rychleji kazivé) peníze.
    Zlato a bitcoiny si budou schovávat až úplně na konec, protože u nich je jistota, že je nezničí (hyper)inflace, nezneplatní je žádná měnová reforma, nikdo si je jen tak nenatiskne.

    No a dokud lidé budou přednostně utrácet koruny+eura a zlato+bitcoin si schovávat (nepouštět do oběhu), tak ani obchodníci nebudou mít žádnou motivaci bitcoiny přijímat - představuje to pro ně náklady (i když malé), musí se s tím naučit pracovat, musí vyřešit, jak to udělat účetně, atd... A pokud by k nim přišel bitcoinem zaplatit jeden nadšenec do měsíce, tak to pro ně prostě nemá cenu.

    Vůbec bych tedy neočekával, že se bitcoin bude nějak postupně a lineárně šířit do běžných obchodů. Že za rok bude bitcoiny přijímat 5% obchodníků, za 2 roky 10%, atd...
    Takto to podle mě probíhat nebude. Bude to probíhat tak, že s růstem ceny bitcoinu poroste povědomí o něm. Povědomí jako o instrumentu, jak obejít inflaci, jak ochránit majetek před vyvlastněním/zda­něním. Bitcoin bude pronikat do portfolií běžných lidí spořících si na důchod. Transakčně se bude používat jen tam, kde je k tomu silný důvod - jako prostředek obcházení kapitálových kontrol např. v Číně, náhrada bankovních účtů v Africe, náhrada zrušené hotovosti v Indii, obejití inflace a socialistických regulací v Jižní Americe, .... Ale v Evropě a USA jej budou lidé zatím jen hromadit a ne utrácet. Až jednoho dne.... se něco stane. Třeba s eurem či dolarem. Nebo s nabobtnalým státním dluhem. Nebo přijde bankovní krize a budou se zabavovat bankovní vklady po kyperském vzoru. Nebo přijde ekonomická krize a na eurových a dolarových a korunových účtech se zavedou velmi záporné úroky (v podstatě se budou danit zůstatky na účtu). A výběry z bankomatů se omezí či zruší, aby tomu nešlo utéct. Nebo cokoli jiného. A v ten okamžik jednak kupní síla bitcoinu dramaticky vzroste a jednak se bitcoin začne skokově používat v transakcích - v první řadě tam, kde se kupuje něco opravdu cenného, s trvalou hodnotou - od obrazu po pozemek, od bytu po šperky. Za rychle hodnotu ztrácející koruny toto nikdo nebude ochoten vyměnit.

    V takové krizové situaci nejen že budou zablokované výběry z bankomatů, ale i převody peněz:
    - do zahraničí (kde by člověk mohl své koruny/eura směnit například za ty franky a ty si hotově vybrat)
    - na bitcoinové burzy (již dnes se s neochotou bank tam peníze posílat setkáváme)
    - k prodejcům investičního zlata
    Tedy nejen že nebude dovoleno vybrat si hotovost, ale ani peníze odeslat tam, kde by je bylo možné směnit za tvrdší měnu. Protože by to samozřejmě chtěl udělat každý a banky by se zhroutily.
    Jednoho dne tedy bude již pozdě. Kdo nakoupil do toho okamžiku, nejen že uchrání svůj majetek, ale asi i vydělá.

  • 26. 2. 2017 3:16

    J, Novák

    A co budete dělat, když se naplní ten váš katastrofický scénář, tedy nebude možno platit korunou, eurem, dolarem, frankem atd., nebude dovoleno převádět peníze jinam, kde by bylo možno uvedené peníze měnit, takže, podle vás, bude vlastně jedinou možností platby bitcoin a ti, kteří ho budou mít, budou tzv. za vodou. Ovšem jak vyřešíte to, že když někdo dokáže zablokovat elektronické převody běžných měn, tak nejspíš až zas tak velký problém nebude mít s tím, aby zablokoval přístupy k bitcoinu, resp. jak vyřešíte situaci, kdy nebude k mání elektřina, což v případě pádu všech vámi uváděných oficiálních měn lze celkem logicky dovodit? Jak to s tím bitcoinem vyřešíte?

  • 26. 2. 2017 9:42

    Ivan (neregistrovaný)

    1) Pokud nekryté papírové měny zkolabují (tak jako vždy v historii), budou i poskytovatelé elektřiny VELMI ochotní ji prodávat za bitcoiny. Ale třeba nezkolabují. Jen na nich bude inflace 30% pa, z banky nepůjde vybírat hotovost, úroky v bance budou -10% a občas vám půlku vkladů zabaví na záchranu banky.

    2) Nikdo nikde netvrdí, že máte veškeré své prostředky investovat do bitcoinu. Mějte v nich třeba jen 10% portfolia jako pojistku. Nebo klidně jen 2%, to je na každém. Ale mít aspoň trochu se může ukázat jako dost důležité. A když to bude jen trochu, tak ani jako bitcoin-skeptik moc neriskujete, ne?

    3) Mějte třeba i zlaté a stříbrné mince - ty fungují dobře i offline. Překlenete s nimi období, kdy případně bude problém s elektřinou či internetem.

    4) Je málo pravděpodobné, že elektřina bude vypnutá na celém světě. Takže pokud by opravdu došlo třeba v ČR k až tak velkému průšvihu, můžete se svým privátním klíčem odcestovat kamkoli jinam a tam si své bitcoiny užívat a na chaos v ČR se dívat ve zprávách při popíjení drinků na pláži.

  • 16. 2. 2017 10:54

    Axl (neregistrovaný)

    Jak je psáno níže: můžete si pořídit platební kartu. Pak platíte všude, kde berou karty a bitcoiny se vám odečítají v aktuálním kurzu.

    Ale POZOR: myslet si, že nějakým indikátorem úspěchu bitcoinu je, v kolika procentech venkovských konzumů a městských sámošek ho berou, je CHYBA. Proč? Protože zde máme Greshamův zákon. Ten říká: "Dobré peníze jsou z oběhu vytlačovány těmi špatnými".

    Zní to nelogicky? Ale vůbec! Když budu mít doma 10 zlaťáků, 10 bitcoinů, 10.000 korun a 10 milionů vietnamských dongů či venezuelských bolívarů, tak co budu utrácet dříve, čeho se budu zbavovat přednostně?

    No toho nejméně kvalitního, toho, co ztrácí hodnotu nejrychleji. Takže napřed se pokusím udat dongy a bolívary. Pak teprve koruny. A zlaťáky a bitcoiny si budu schovávat nejdéle, co to půjde. Dokud budu mít nějaké koruny a dokud mi za ně někdo bude ochoten něco prodat. A ta změna z "je ochoten" na "není ochoten" přichází víceméně skokově. Dlouho se nic neděje a najednou za nekrytý státní papírek nejde koupit nic. Ani za plný trakař papírků. Stalo se jim to asi 1000x v historii, vlastně vždy, kdy je zavedli. Takže to nebude tak, že napřed budou bitcoiny brát v 0.1% obchodech, pak v 1%, pak v 5%, pak 10, 20, ... Bude to víceméně skokové. Kdy? Nevím. Po další finanční krizi, resp. po opatřeních, která po jejím vypuknutí zavedou? Nebo až po té přespříští? Netuším. Ale i před tím zlomem asi bude přechod na bitcoiny čím dál dražší.

    Dnes má většina lidí příjem v korunách. Někteří neutratí vše a za ušetřené si třeba koupí zlaťák, stříbrňák či bitcoin. Nemá dnes smysl (pokud nejste nadšenec) si koupit zlaťák či bitcoin a hned na to ho jít utratit. Proč byste to dělal, když (zatím) můžete utrácet přímo tu korunu (ušetříte tak čas i náklady). Na druhou stranu přibývá počet lidí, kteří vydělávají přímo bitcoin a v internetovém globalizovaném světě jich bude stále přibývat. A naopak problémy státních nekrytých papírků se budou jen zvyšovat. Přijdou daně z majetku (z toho, o kterém stát ví). Přijdou záporné úroky. Přijdou záchrany bank z peněz vkladatelů. Přijde omezení výběrů (např. kapesné 1000Kč/týden, zbytek plaťte kartou či převodem) a časem i zrušení hotovosti. Může i přijít dekret o znárodnění zlata, jako v "demokratických" a "svobodných" USA roku 1933 (fakt je, že byly rozhodně svobodnější, než EU dnes a přesto...). To všechno budou významné vzpruhy pro bitcoin. Bude ho chtít každý, kdo nechce, aby se o něm vědělo, jaké léky kupuje. Kdy a jak často chodí do hospody. Bude je chtít každý, kdo je zvyklý řemeslníkům platit na ruku bez dokladu výměnou za slevu (protože po zrušení hotovosti jiná možnost, než BTC, nebude). Bude je chtít každý, kdo bude chtít mít majetek uložen v neinflačním prostředku. Skrytý před vyvlastňováním. Samozřejmě ho budou chtít i sami korupční politici.

  • 16. 2. 2017 8:02

    * (neregistrovaný)

    Ale kdepak. Na tom co dělám dnes a budu dělat zítra naprosto nezáleží. Ono dokonce i kdyby to celé fungovalo, a já jsem si naprosto jistý že nikdy ve vetším měřítku nebude, tak jsem to prošvihl už před několika lety.
    Navíc prošvihl a neprošvihl. Z tohoto pohledu je BC letadlo. A takových letadel už bylo, co jsem "prošvihl". A neboj se, tohle jsem si vyhodnotil už před několika lety, že tohle vynechám.

    Bezpečný uchovatel hodnoty to také není, proč to už rozebral kolega.

    No a kdyby mi šlo o anonymní platby, tak až je budu potřebovat, tak se rozhlédnu, co je k dispozici. Ale zatím potřebu nevidím. Ono si uvědom, že kdyby ta potřeba byla z důvodu drobných daňových úniků, tak BC masově ve světě zakáží. Protože budou muset, aby se státy nezhroutily.

  • 16. 2. 2017 11:08

    Axl (neregistrovaný)

    "Letadlo", které úspěšně trvá 8 let. Nebo jen odůvodnění toho, že jsem něco důležitého prošvihl? I když podle mne neprošvihl. Až bitcoin vejde do mainstreamu, nebo až se začne hroutit eurozón, bude nám dnešní cena BTC připadat směšná a budeme si rvát vlasy, že jsme nenakoupili za vše, co jsme měli.

    Dolar, euro, koruna je úplně stejné letadlo. Založené čistě na víře a důvěře. Jen s tím rozdílem, že provozovatelé toho letadla si dále tisknou nové miliardy těch korun, dolarů a eur. Zakladatelé bitcoinu si nic tisknout nemohou, bitcoinů je konečný počet.

    Zakázat bitcoin? Jak? Nedaří se to ani čínským soudruhům, ani skorototalitní Venezuele. Jediná šance by byla zcela zrušit internet ala KLDR. Se všemi důsledky - blahobyt a ekonomická výkonnost na úrovni té KLDR. A to v situaci, kdy se k internetu lze připojit přes satelit, nebo v rámci sítě navzájem propojených WiFi buněk. Lidi jsou neskutečně vynalézaví, pokud jde o peníze a udržení hodnoty majetku.

    Plus je zcela iluzorní, že by se na zákazu dohodl celý svět. A pokud ho zakážou třeba v ČR či EU (což možná udělají, až jim fakt poteče do bot, ale to už bude taková panika, že BTC poletí raketově nahoru a zachránit svůj majetek přesunem do BTC bude chtít každý držitel CZK a EUR), tak to ničemu nevadí. Tedy napřed by tu ČR či EU museli fakt odříznout od celosvětového internetu (to bych chtěl vidět). Ale i pak - svůj bitcoin stále mám. Stačí mít privátní klíč. A odletím do USA, Číny, Brazílie, Ruska, Japonska, Austrálie, Singapuru.... a stále mám k dispozici své bitcoiny. Jejichž cena kolapsem eurozóny a zoufalým zákazem bitcoinu a internetu v EU vyletěla do oblak.

    Samozřejmě toto všechno jsou spekulace a nic z toho není jisté. Také ale nikomu neradím, aby vše co má, převedl na bitcoiny. Jen říkám, že to jsou možné scénáře a že bitcoin je zajímavá možnost pojištění se proti nim. Jestli do bitcoinu člověk vloží 1 či 10% svých úspor, to už je věc každého. Ale měl by to udělat dřív, než to dojde i většinovému Novákovi :-)

  • 16. 2. 2017 23:22

    grg (neregistrovaný)

    "Dolar, euro, koruna je úplně stejné letadlo. Založené čistě na víře a důvěře."

    Tak úplne zhodné to nie je, pretože ich hodnota je o.i. podložená zákonom väčšieho psa, presnejšie schopnosťou príslušných štátov vymáhať dane v týchto menách a vymáhať povinnosť prijímať tieto meny.

    Osobne si myslím, že ak by dolár či euro spadli takmer k nule, nie je to dôvod začať používať bitcoin, ale dôvod zháňať čo najviac zbraní a streliva. Lebo to bude znamenať, že štáty sú v takom rozklade, že už nikto nebude garantovať nič.

  • 22. 2. 2017 16:48

    xXx (neregistrovaný)

    Jasně. Ale vymáhat daně mohou pouze z příjmu a majetku, o kterém vědí :-)

    To jsou minusové body pro akcie, nemovitosti, bankovní vklady, atd...

  • 17. 2. 2017 4:09

    J, Novák

    Kde berete jistotu, že bitcoin půjde nahoru? Není to až zas tak vzdálená minulost, kdy se prudce propadl, že? Jaké jsou záruky, že se tak nestane opět? Jste si jist, že se nemůže už opakovat to, co se už jednou stalo?

  • 25. 2. 2017 15:38

    Ivan (neregistrovaný)

    Koukněte se na graf vývoje ceny bitcoinu.
    Samozřejmě že jde jednou nahoru a jednou dolu.
    Ale v dlouhodobém průměru nahoru - bodejť by ne. Jeho množství je dáno, ale počet transakcí i lidí, kteří ho používají, roste.

    Samozřejmě pokud se rozhodnete dnes, že do bitcoinu půjdete a uděláte to jednorázově, určitě riskujete.
    Bitcoin je dnes kolem svých historických maxim. Pokud například SEC zamítne vznik bitcoinového ETF, může cena klesnout (příležitost pro nákup!).
    Snížit riziko lze zejména tím, že nenakoupíte jednorázově (= splašit se a naráz na bitcoiny převést své celoživotní úspory). Ale že budete přikupovat po kouskách a postupně.
    A samozřejmě ani ten největší nadšenec vám nedoporučí dát do bitcoinu vše.
    Uvažovat můžete třeba takto:
    Vyděláváte solidně a jste schopen (a ochoten) spořit třeba 18 tisíc měsíčně.
    Tak se stanete klientem nějakého akciového investičního fondu a trvalákem si tam budete posílat třeba 10 tisíc měsíčně.
    4 tisíce se rozhodnete dávat do bitcoinu. Pokud chcete co nejvíce průměrovat, koupíte každý týden za 1000Kč - třeba v bitcoinovém bankomatu.
    A 4 tisíce vám zbydou na investice do drahých kovů - každý měsíc si tak koupíte 2 uncové stříbrné investiční mince a jednou za 2 měsíce zlatý dvacetifrank.
    Samozřejmě to jde dělat s libovolně velkou částkou, jen se podle toho upraví, co a kde kupujete (zlato či bitcoiny se ve velkém a v malém vyplatí kupovat jinde). Pokud to budete dělat od 30ti do 65ti, budete mít penzi příjemnější i než průměrný Němec.

    Druhá možnost je, že si s tím zkusíte více hrát - s bitcoinem se dá relativně levně a lehce spekulovat (zaregistrovat se na bitcoinové burze). A pak můžete zkusit nakupovat při poklesech a když se vám zdá, že cena bitcoinu vzrostla až moc a až příliš rychle, můžete část se ziskem odprodat. Ale to už vyžaduje nějaké zkušenosti, u začátečníka bych spíš byl pro postupné nakupování.

  • 25. 2. 2017 15:41

    Ivan (neregistrovaný)

    Pravděpodobný tvůrce bitcoinu je nevyléčitelně nemocný a nechal ze zmrazit v naději, že až vynaleznou léčbu, podaří se ho rozmrazit - což je nepravděpodobné, je to spíše výraz zoufalství, poslední naděje smrtelně nemocného.

    Pokud privátní klíč k jeho milionu bitcoinů nikomu nepředal, tyto bitcoiny jsou trvale ztracené, nepoužitelné.

  • 15. 2. 2017 15:22

    jehovista (neregistrovaný)

    Me prijde, ze o BTC vite jenom z bulvarnich clanku.

    "99% lidí také nemá zlato a nezná jeho význam a hodnotu. A přesto přicházejí období, kdy vám za papírky nikdo nic hodnotného nedá."
    Az ta doba prijde, tak pravdepodobne nebude ani vseobecne dostupna elektrina a rychle pripojeni k internetu. Pak bude Bitcoin totalne bezcenny, protoze nebude mozne provadet overene transakce(temi papirky se aspon muzu zahrat kdyz je hodim do kamen)

    "Zdaleka ne všechny ale byly vytěženy"
    Bylo vytezeno uz pres 2/3 vsech moznych bitcoinu a narocnost tezby roste.

    "Těžba (ale tomu moc nevěřím, moc složité, ale někteří tou cestou asi půjdou - stačí se podívat do krizové Venezuely, jak to je pro ně najednou zajímavé)"
    Nesmysl. Touhle cestou rozhodne nepujdou nejaci Venezuelane. Tezba uz je dnes i s pouzitim specialne navrzenych obvodu a pri levne elektrine na hranici rentability.

    Predstava, ze nejaka vyznamna cast lidi sveri penize do pro ne nepochopitelne kryptomeny, je usmevna. A ta deflacnost bitcoinu znamena, ze jako hlavni prostredek smeny neobstoji a hlavne se totalne zastavi ekonomika. Proc bych ten bitcoin utracel dnes, kdyz zitra bude mit vyssi hodnotu?

    Bitcoin ma pouziti akorat na to co rikate - anonymni platby, na ktere stat nedosahne a tedy je nemuze zdanit a sledovat.

  • 15. 2. 2017 16:26

    * (neregistrovaný)

    Ani tím posledním si nejsem ani trochu jistý.
    Bezpečnostní problémy tam už byly, byť zatím se týkaly jiných věcí. Já osobně bych určitě nespoléhal na něco, co není pořádně dokumentované, a co se už několikrát změnilo...
    Možná to bude anonymní pokud chce někdo něco schovat před dětmi, ale pokud by šlo o skutečně vážné a zajímavé věci... Například kdybych potřeboval špínu na nějakého politika, na dostatečně vysoké pozici, abych ho mohl ovládat...

  • 16. 2. 2017 0:01

    Axl (neregistrovaný)

    Pokud přijde totální krach, apokalypsa, návrat do doby kamenné, tak ano, zlato bude lepší, než bitcoin. A nejlepší bude zbraň, munice, konzervy, sirky, ...
    Ale pravděpodobnost až takového konce (při ztrátě důvěry ve státní nekryté papírky, dluhový kolaps předlužených státu, demografický kokaps penzijních systémů, atd...) je velice nízká. Ale samozřejmě mít i zlato a nějakou trvanlivou potravinu nikomu nerozmlouvám.

    Ano, bylo vytěženo 2/3 a náročnost těžby roste. No a? Stejně tak roste výkon těžebních strojů. Ale samozřejmě pro běžného smrtelníka je jednodušší si bitcoin proste koupit za nekryté papírky - z pohledu budoucí ceny mi přijde stále směšně levný.

    Spíše to vypadá, že z bulváru čerpáte vy. Na renomovaných serverech jsem četl, jak právě ve Venezuele těžba funguje. Výkonné ASIC chipy se tam pašují z Číny (čili je vyjdou levěji, než nás s eurosocialistickým clem a DPH) a díky jejich levicové vládě, přes všechny bídu, tak je elektřina dotovaná, prakticky zadarmo.

    Představa, že část lidí svěří peníze do nepochopitelné kryptoměny... změna vnímání u běžného Nováka je věc několika málo let. Až ten Novák uvidí, že má v bance záporný úrok, hotovost stát zrušil a pokud bude chtít od řemeslníka 20% když to bude na ruku a bez dokladu, tak jedině právě bitcoinem.

    A představa, že při deflaci se zastaví ekonomika, je nesmysl. Po celou historii lidstva se platilo deflačním zlatem. Lidi těžko odloží nákupy jídla, elektřiny, benzínu, atd... Nebudou s návštěvou kina a hospody čekat rok, až zlevní. Stějně tak s dovolenou. Lidé si i dnes kupují například LCD televize, přestože jejich cena setrvale klesá. Jak to vysvětlíte? Nijak! Protideflační mánie je jen propaganda státu a centrální banky, která má ospravedlnit tisk, QE, intervence. Reálný základ to nemá.

    Ale samozřejmě jako jsem vás nenutil bitcoin kupovat, když pokořil cenu jednoho dolaru, ani jsem vás nepřemlouval je konverzi na BTC když dosáhl ceny 10 a posléze 100 dolarů, tak vás ani nebudu lámat teď při ceně 1000 dolarů. Holt budete nasedat krutě nevýhodně při ceně třeba 100.000 dolarů, až se ukáže, že prodejce něčeho (auta, pozemku, časem i rohlíku) nebude od vás jako protihodnotu chtít kousek inflačního papírku, ale něco tvrdšího.
    Dříve či později přijdou záporné úroky a omezení výběrů a později zrušení hotovosti. A zákaz převodu peněz na účty bitcoinových směnáren a prodejců zlata. Pak už bude docela pozdě. Tipuju, že k tomu dojde možná už při další ekonomické/dluhové krizi.

    Ale je to samozřejmě jen můj názor (a také na něj nevsázím ze sta procent, jen se tímto směrem jistím), vy máte svůj a každý se řiďme tím svým.

  • 16. 2. 2017 10:37

    jehovista (neregistrovaný)

    Berte to jako nazor cloveka, ktery ma v penezence necelych 10 BTC, ktere vytezil v drevnich dobach na CPU. Nekupuji, neprodavam. Kdyz bitcoin vylitne tak jak doufate, za bitcoiny nakoupim nemovitosti co me zajisti do konce zivota a zaplati mi to hejlove, kteri se na tom budou chtit taky svezt.

  • 16. 2. 2017 11:17

    Axl (neregistrovaný)

    To není o "doufáte".
    To je o zajištění své budoucnosti, například penzijní.
    Jasně že daleko víc úspor mám v akciích a nemovitostech.
    Ale může se stát (a v dlouhém horizontu spoření na penzi jabysmet), že se něco podělá. A když vidím čím dál šílenější experimenty vlád a centrálních bank (2biliony CZK natištěných v rámci intervencí ČNB, QE, záporné úroky, rušení bankovního tajemství, boj s hotovosti, ...), když vidím vývoj zadlužení států (od dluhové krize vzrostlo, ne kleslo) a vývoj demografie (za chvíli prostě nebude na penze, ale penzisti dál budou ve volbách požadovat "důstojné" penze), tak mám obavy, že v tom delším investičním horizontu spoření na penzi k nějakému "kotrmelci" dojde.

    A BTC je jedna z forem pojištění proti tomu, co může přijít. Aby člověk celý život nespořil a pak mu to politici nesebrali na sanaci bank, penze pro masy zchudlých penzistů a na pokrytí státního dluhu.
    Druhou formou je třeba zlato. Ovšem zlato i BTC mají specifické výhody a nevýhody, nejsou to srovnatelné instrumenty a tak je lepší přístup "od každého trochu".

    Jenže toto brzy dojde i běžným lidem. Dojde to i správcům penzijních fondů.
    Co by se asi stalo, kdyby penzijní fondy se svými bilionovými aktivy, se rozhodly alokovat byť jen 1% portfolia do BTC? No BTC by zdražil ne o procenta, ale řádově. Proto je dobré myslet trochu dopředu. Vy jste na tom samozřejmě nejlépe: vytěžit 10BTC na existujícím HW (CPU) s prakticky nulovými dodatečnými náklady, to je (bylo) super.

  • 16. 2. 2017 11:34

    K O U P I M (neregistrovaný)

    Koupim od vas tech 10 BTC za 10ti nasobek ceny z doby, kdy jste je vytezil :-)

    Mozna i za 100nasobek.

  • 16. 2. 2017 16:52

    jehovista (neregistrovaný)

    Neprodam :D Tehdy byl bitcoin bezcenny. Jeste ho neobjevila ani mainstreamova media a me to prislo jako celkem zajimavy(nerikam, ze zivotaschopny) projekt. Stacilo tomu obetovat par hodin vyzkumu a par dni tezby a mel jsem svych par BTC. V te dobe se to dalo prodat mozna tak v kurzu 10 BTC za dolar.
    No a co ted? Muzu teoreticky prodat za 200k, ale to neni castka, ktera by mela na muj rozpocet nejaky zasadni vliv. Kdyz BTC skonci, tak si rvat vlasy nebudu, protoze me to prakticky nic nestalo. A je tady(byt minimalni) sance, ze jeste hodne poroste. Az to nebude 200k, ale 20M, tak prodam a budu mit do smrti vystarano. Osobne takovemu scenari ale moc neverim.

  • 16. 2. 2017 17:00

    K O U P I M (neregistrovaný)

    Neprodal ani tvurce Satoshi Nakamoto. Ten, ktery ma asi nejlepsi predstavu o potencialu BTC.
    Ma jich cca milion.
    A neprodal je, ani kdyz ty "bezcenne" tokeny dosahly parity s dolarem (kdo pohrdne milionem dolaru?).
    Neprodal je, ani kdyz byly za 10, ani za 100, ani za tisic dolaru - a to by dostal miliardu dolaru, coz uz je sluzne!

    Ne ze by na tom nejak zalezelo, bitcoin si zije svym zivotem at je jeho tvurcem kdokoli a ten tvurce na nej nemuze mit zadny vliv. Ale je to rozhodne zajimave.

    Premyslim, zda kdybych zalozil v garazi softwarovy startup, tak zda bych odmitl investora, ktery mi za nej chce dat 25 miliard korun :)

  • 16. 2. 2017 17:35

    jehovista (neregistrovaný)

    Ona je otazka, kam by az spadnul kurz, kdyby se tu "miliardu" v bitcoinech pokusil smenit.

  • 17. 2. 2017 8:13

    * (neregistrovaný)

    Uvědom si, že taková hypotetická postava s takovým hypotetickým množstvím BC úplně v klidu vyžije i s prodejem nepatrného zlomku toho, co má mít v držení.

    Takže nejhorší co se mu může stát je "lehce nabyl, lehce pozbyl". Ale co by to udělalo s kursem.... další důvod proč do toho nejít, existence (pokud je to pravda), takže možná existence takových hráčů.

  • 17. 2. 2017 8:07

    * (neregistrovaný)

    A to je přesně ono. Jeden to neprodá, a bude na tom sedět. Ze zjevných důvodů, spekuluje na ještě větší výšku letadla.
    Druhý do toho přeci nepůjde jen proto, aby zaplatil prvnímu jeho spekulaci, protože dnes je riziko příliš veliké, možný zisk příliš nejistý.

    OBOJE JE ROZUMNÉ CHOVÁNÍ, oboje dává smysl.

  • 21. 2. 2017 8:47

    Martin P. (neregistrovaný)

    Jak už tam padlo

    -BTC není měna
    -BTC není plně anonymní
    -BTC není ideální /
    -BTC nezničí záložny\banky jako instituci
    -BTC nezmění poměr držení bohatství na světě
    -BTC už "není v rukou" hodné a naivní komunity, ale v rukou korporací a oligarchů převážně z asie které rozhodně chudoba nezajímá.

    1000x krát vymlácená sláma z úst levicových intelektuálů o těch chudých... ..ti chudí budou chudí i pokud se bude platit hřivnami, dukátama, dolarama , bitcoinama nebo velbloudama.

    Běžný občan používáním BTC místo aktuální měny si nepolepší. Naopak mu stoupnou náklady na IT. Pokud někdo má mizerný plat , bude tomu tak i s BTC. Pokud někdo je chudý, tedy nevlastní bohatství se samotným přechodem na BTC se to nemění. Pokud někdo potřebuje půjčit , uchovat, investovat bude to BTC to samé.

    V Africe se rozmáhá mnohem levnější alternativa k bitcoinu. Protože ti chudí rozhodně nemají zrovna dost volných financí na elektriku,internet a počítač. A vystačí s hloupý telefonem ( ano nikoliv smartphone) který někde někdy nabijí a jen si převádí kredit na volání\sms

  • 15. 2. 2017 12:43

    Igoru (neregistrovaný)

    Článek úplně minul rozhodnutí Soudního dvora EU o DPH u BTC, kterým je Česká republika automaticky vázána. Čekám, až se k tomu kdokoli z právníků nebo politiků vyjádří a kdy se toto rozhodnutí dostane do našich zákonů. Nemohl by se autor pokusit se na to zeptat, pokud ho problematika hodně zajímá. Rozhodnutí je zde:
    http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=9ea7d2dc30ddaa07debb40e04441a6c4f29a93e79f26.e34KaxiLc3qMb40Rch0SaxuRbxn0?text&docid=170305&pageIndex=0&doclang=CS&mode=lst&dir&occ=first&part=1&cid=785381

  • 16. 2. 2017 11:53

    B T C a D A N E (neregistrovaný)

    Me hlavne prijde divny to, co ctu na ruznejch diskusich o BTC.

    Jako ze kdyz v BTC primo vydelavam, tak ze nic nedanim. Respektive danim az tehdy, kdy si ty BTC promenim na koruny.

    To mi prijde dost divne.
    Pak by lidi, co maj pulku prijmu v CZK a pulku v BTC, vubec ten BTC prijem nedanili, pokud by vyzili z tech korun a BTC si odkladali az na dobu po kolapsu statu. Nebo na dobu, az se na duchod odstehujou nekam do Thajska a teprve tehdy ty BTC budou menit na fiat.

    Celé to zastánci této teorie odůvodňují tím, že bitcoin je považován spíše za komoditu.

    Ale přeci pokud prodám dům za zlaťáky, nebo pro někoho vykonám nějakou práci a on mi za to dá stříbrňáky, tak to neznamená, že to nemusím zdanit, ne? Respektive že to musím zdanit třeba až za 30 let, až to zlato prodám (třeba v tom Thajsku na penzi).

    Chápu, že technicky to lidé asi nedaní, protože stát o tom BTC příjmu neví. Ale jak to je podle zakona, to nevím.

  • 21. 2. 2017 11:01

    Martin P.

    Není mi známo, že na území ČR by byla firma, která by vyplácela mzdu v BTC . Stejně není mi známo, že na území ČR by šlo za běžný spotřební koš platit v BTC.

    V mnoha částech ČR to reálně nelze bezhotovostně, bez ohledu a typ platidla.

  • 25. 2. 2017 15:49

    Ivan (neregistrovaný)

    Asi to ta firma zapomenula vám (a finančáku) oznámit :-)

    Navíc to nemusí být česká firma. Češi mohou přes internet pracovat pro firmy na celém světě (pokud dělají v oboru, kde to je možné). Existují burzy práce placené v bitcoinech. A také je možné se na tom s firmou dohodnout, nabídnout jí za to něco na oplátku. Třeba slevu - větší, než korporátní daň (ve světě tak 10-20%), ale menší, než zdanění práce (superhrubá versus čistá). Poměrně slušné rozpětí k vyjednávání :-) Zvlášť pokud člověk spadá do vyššího daňového pásma (solidární daň) a to nemluvím o té megaprogresi, kterou nyní navrhla ČSSD. Čech pracující pro světovou firmu za běžný západní plat bude v ČR vždy vládou považován za boháče, kterého je potřeba řádně podojit.

  • 15. 2. 2017 17:19

    Ex (neregistrovaný)

    nevěříte ? naše grupa si zvolila akcii O2. Ta má sice nominál jen 10 Kč, ale slib neomezeného odkupu, zatím jen do 297 Kč i sem tam injekce v podobě dividendy z této akcie dělá zajímavější nástroj než je nějaký imaginární bitcoin založený na počítačových hrách. Nevěříte ? Nevadí, stačí když budete sledovat další vývoj této naší české kryptoměny. Dnes je třeba 1 AO2 za 272,50 Kč. Nebude trvat dlouho a budete příjemně překvapeni. Musíme totiž vycházet i z toho, že všetci nekradnů !

  • 15. 2. 2017 22:38

    jezevec (neregistrovaný)

    hm. to tady byl jeden, který několik roků všechny diskuse tapetoval exploatací své jasnozřivosti, s jakou investoval do arcelor mittal, jejíž akcie rostly do nebes. pak šla fabrika plajte a pán zmizel. takže good luck s 02! a sežeňte si film - sázka na nejistotu.

  • 17. 2. 2017 17:02

    Ex (neregistrovaný)

    No z Vás asi burzovní hráč nebude. Ale musím říci, že naše kryptoměna zatím úspěšně posiluje a dnes skončila už na 278, kdo AO2 nevěří, tak si je na burze může vyměnit za koruny a obráceně.

  • 16. 2. 2017 0:19

    Zeus (neregistrovaný)

    Kolik jich už asi má dnes nakoupeno ten, který vidí i za roh? :) Kluci v Paralelní Polis mu to vysvětlili, jeho ministerstvo bitcoiny rovnou prosadilo do zákona o EET (jinak by ho to nenapadlo) a za pár let se bude chlubit, jak je levně (hodně pod 1000 usd) nakoupil - jediné pozitivum bude, že pro bitcoiny vyjedná výjimku z daně z příjmu.. :)
    http://btctip.cz/andrej-babis-uz-diky-paralelni-polis-tusi-co-je-bitcoin/

  • 21. 2. 2017 14:23

    guest (neregistrovaný)

    Mně na světě virtuálních měn vadí to, je už je jich strašně moc. Snad stovky nebo tisíce různých virtuálních měn na principu bitcoinu. Kdybych chtěl nějakou takovou měnu nakupovat, jakou si mám vybrat? Která bude trvat i za 10, 20, 50 let a která bude za 2 roky bezcenná nebo zanikne úplně?

    DogeCoin, LittleDogeCoin, mCoin ... atd. Přijde mi to fakt jako svět těch pyramidových her, kdy člověk zaplatil peníze a pak sháněl 6 lidí a ti sháněli zase 6 lidí atd. To bylo taky Happyline, Skyline a už ani nevím jak se to všechno jmenovalo. Jedni prodělali peníze v jedné takové hře, tak si založili jinou, aby byli na vrcholku pyramidy. A tady u těch coinů je to možná taky tak. Na bitcoinu už "Franta" rychle nezbohatne, tak vymyslí DogeCoin a bude na vrcholu té pyramidy. Možná se pletu, ale na základě toho, co vím, to takto vnímám.

  • 25. 2. 2017 10:35

    turista

    Ano, vytvořit novou kryptoměnu je triviální (jsou na to na internetu dokonce wizardy, ani programovat nemusíte). Takže to opravdu hodně lidé udělalo. A co s tím, máte dělat vy? Ignorovat to. Více než pár měn (z nichž každá musí mít navíc nějaké unikátní vlastnosti) se stejně neprosadí.

  • 26. 2. 2017 12:35

    N E L Z E (neregistrovaný)

    Bitcoin N E L Z E zakázat, zrušit či vypnout.
    Nedaří se to ani totalitní Číně, i když by moc chtěla, protože z Číny v nebezpečném množství utíká kapitál, devizové rezervy prudce klesají, ale díky bitcoinu jsou uvalené kapitálové kontroly (zákaz vývozu peněz) děravé jak cedník.

    https://www.bloomberg.com/view/articles/2017-02-24/even-china-can-t-kill-bitcoin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).