Hlavní navigace

Analytici: Pro nezkušeného investora teď burza není

10. 8. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Co může podle analytiků obrátit současné pády v růst? A kdy se tak může stát?

Tato anketa navazuje na článek Máte rádi hazard? Nemusíte do kasína, nakupujte na burze a přináší celé odpovědi analytiků na následující dotazy.

1) Doporučil byste nyní kupovat akcie na pražské burze, nebo se ještě vyplatí čekat?

2) Co může zastavit pád cen?

Pavel Sobíšek, UniCredit Bank: Počkejte na velké objednávky

Pro drobného investora je značným rizikem snažit se nakupovat při padajícím trhu. Lepší strategií je počkat, až velké objednávky propad cen stabilizují. První známky stabilizace zřejmě přijdou po takto silném cenovém propadu poměrně brzy. Než ale budeme tušit, zda je pokles akcií přestřelený, nebo zda je v globální ekonomice skutečně zaděláno na recesi, uplyne řada týdnů. Během nich budou ceny akcií značně volatilní a těžko půjdou jednosměrně nahoru.

Milan Vaníček, J&T Bank: Nemá šéf FEDu trhům co říci?

Domnívám se, že propad akcií může ještě pokračovat nějaký den a to z důvodu paniky na trzích a právě absence jistého signálu, který by měl tento propad zastavit. Viz dnešní zrušení tiskové konference šéfa FEDu po jednání americké centrální banky, které si trhy mohou vyložit jako situaci, kdy pan Bernanke nemá trhům co sdělit, na což mohli někteří investoři sázet. Jednoznačně se již jedná o fundamentálně neopodstatněnou reakci, kterou v současnosti vidíme na trzích, nicméně bych nedoporučoval se takové akci stavět agresivně do cesty z pohledu spíše drobného investora. 

Domnívám se možná trochu s nadsázkou, že investoři, kteří mají zainvestováno z před tří let (doba finanční krize) mají ještě v čerstvé paměti za jaké úrovně mají nakoupeno, a tudíž stále mohou realizovat jisté zisky. Nedomnívám se, že aktuálně jsme ve stejné situaci jako před třemi roky a i podkladová ekonomika je v jiném stavu, alespoň z pozice likvidity. Nicméně jak již řečeno aktuálně nevnímám na trhu faktor, který by měl sílu stabilizovat současnou situaci kromě velmi levných cen.

Michal Stupavský, Conseq Investment Management: Růst za upřímnost

1) Vše záleží na investičním horizontu a rizikové averzi investora. Pokud je investor hodně rizikově averzní a nemá tedy rád, když mu hodnota investic v krátkodobém horizontu výrazně klesá, do akcií by investovat neměl, ať je počasíčko na pražské burze jakékoliv.

Pokud by si chtěl agresivní investor zaspekulovat na krátkodobý obrat trendu, neboť podle technické analýzy jsou akciové trhy z krátkodobého horizontu výrazně „přeprodané“, může si již dnes nebo v několika málo příštích dnech nějakou akciovou pozici ve volatilnějších titulech, jako jsou obě banky nebo uhelná NWR, vybudovat.

Akciový spekulant s horizontem delším něž několik málo týdnů by měl ještě podle mého názoru počkat. Po očekávaném konci panických výprodejů a krátkodobém růstu totiž mohou trhy začít znovu klesat, pokud nepřijdou pozitivní stimuly, ať ze strany novým makrodat nebo ze strany dalších monetárních stimulů klíčových centrálních bank.

2) Tento propad není dlouhodobě udržitelný, z čistě technického hlediska by se měly trhy v nejbližších dnech stabilizovat, taková panika nemůže trvat příliš dlouho. Po stabilizaci je také poměrně pravděpodobné alespoň krátkodobé posílení v podobě tzv. relief rally.

S tím, jak se dostaly ceny akcií na mnohem nižší a tedy zajímavější úrovně, začnou někteří investoři akcie postupně znovu nakupovat. Valuace neboli ocenění akciových trhů je totiž momentálně z dlouhodobého historického pohledu na velice atraktivních úrovních. Například německé akcie v hlavním indexu DAX se momentálně obchodují za pouze devítinásobek zis­ků.

Uvidíme také, jestli klíčové centrální banky nepřistoupí k dalším monetárním stimulům.

Nejvíce pozitivní faktor by přitom jednoznačně mohl přijít od politiků na obou stranách Atlantiku, když by předstoupili před své občany a nahlas prohlásili: „V minulých letech jsme si žili nad poměry, vývoj nebyl udržitelný, lhali jsme vám. Omlouváme se. Nyní musíme za každou cenu situaci se státní zadlužeností stabilizovat a absolutní výši státních dluhů postupně snížit. Ne jenom snižovat deficity státních rozpočtů, jelikož při nich absolutní výše dluhu roste, neboť deficit musí být pokryt emisí nových dluhopisů, tedy nového dluhu. V příštích letech budeme muset hospodařit s přebytkovými rozpočty. Bude to bolet, nicméně jiná cesta neexistuje.“ Jsem přesvědčen, že na takový faktor by akciové trhy reagovaly velmi vysokým růstem.

Aleš Michl, Raiffeisenbank: Nepanikařit

Neumím spekulovat. Spekulanti, co znám, mají horší auta než já. Věřím na pravidelné investice.

Takto komunikuji s klienty:

Co se osvědčilo při minulých propadech burz?

(1) Nepanikařit

(2) Pro ty, kdo mají pravidelnou investici:

(a) Pokračovat

(b) Přikoupit si „ve slevě“ dle rizikového profilu klienta; nejlépe korunové fondy (koruna se osvědčila při světových krizích)

(3) Pro ty kdo mají jednorázovou velkou investici

(a) Tohle je přesně ta chvíle, proč klient má fond a platí si portfolio manažera fondu. Klient není na řešení situace sám. Portfolio manažer teď reaguje za něj a bude se snažit přebít trh… Sledujte jeho práci versus benchmark

(b) Přikoupit si „ve slevě“ dle rizikového profilu klienta; nejlépe korunové fondy (koruna se osvědčila při světových krizích)

Jiří Tyleček, X-Trade Brokers: Investoři jsou upnutí k FEDu

1) Vstup na burzu je v současné době velice riskantní. Probíhají výprodeje plně srovnatelné s podzimem 2008, trhy jsou extrémně volatilní a dají se také očekávat prudké, i když podle mého názoru pouze krátkodobé, pozitivní korekce. Chytré peníze spekulují na negativní dopad konce kvantitativního uvolňování už několik měsíců a tyto pozice mají na trzích stále smysl. Vstupovat ale v současné době na trhy, zvláště v případě investora bez dlouhodobých zkušeností, je podle mého názoru jednoduše gambling. Na tom se dá vydělat i prodělat, ovšem malí investoři obvykle ztrácí. Ke vstupu na burzu musí existovat důvod. Může jím být ohlášení dalšího monetárního či fiskálního stimulu, něco co alespoň krátkodobě změní náhled na trhy. Úvahy typu: Akcie už spadla o třetinu, teď už to musí růst, jsou z dlouhodobého hlediska nefunkční a prodělečné strategie.

2) Na rozdíl od předchozí krize mají vlády a centrální banky daleko méně munice. Fiskální podporu typu amerického TARPu si lze jen obtížně představit. Západní země jsou zadlužené až po uši a už tak budou mít problémy s nedostatkem příjmů státního rozpočtu po zpomalení ekonomiky a pravděpodobně následné recesi. Evropská centrální banka nakupuje dluhopisy států postižených dluhovou krizí, což krátkodobě odvrací možnost jejich bankrotu, ale k podpoře cen akcií to očividně nestačí. Investoři se teď upínají k americké centrální bance, která může spustit verzi kola kvantitativního uvolňování. To by mohlo spustit prudkou korekci propadů posledních týdnů.

Upozornění: FED zasedá dnes a ve 20:15 bude zveřejněn statement ze schůzky. Vůbec bych se nedivil, kdyby ohlásili určitou formu podpory.

Aleš Tůma, Partners For Life Planning: Vyloučit nelze nic

Nakupovat výhradně domácí akcie nemusí postačovat k diverzifikaci, tím spíše, že na pražské burze dominují tituly související s energetikou a banky, tedy cyklická odvětví. 

skoleni_15_4

Ale k věci – akcie jsou o pětinu levnější než před měsícem, to začíná vypadat jako dost zajímavá příležitost, ale vyloučit nelze v dnešní době opravdu nic. Tedy s výjimkou úspěšného „časování trhů“ – na snaze koupit přesně na dně a prodat přesně na vrcholu většina investorů dlouhodobě ve srovnání s trhem prodělá.

Petr Gapko, GE Money Bank: Už ani minimální důvěra

Situace v posledních dnech je hodně nečitelná. Je jasné, že z trhů se vytratily poslední zbytky důvěry v politiku „oddlužení“ západních zemí a tento sentiment se přenesl i na pražskou burzu. Příštích pár dní bychom měli vidět obchodování s vysokou volatilitou, nicméně odhadnout přesný okamžik, kdy se propady zastaví, je téměř nemožné. Impulz k nákupu pravděpodobně přijde až s lepšími makroekonomickými daty, případně s jasným řešením dluhové krize v Evropě. Možný je i scénář, při kterém se současné ceny přizpůsobují nové situaci, tedy nižšímu rating největší ekonomiky světa, Spojených států. Určitě bych v této situaci nedoporučoval vstupovat do trhu méně zkušeným investorům.

Kupujete nyní akcie?

  • Ano, pro zábavu
    15 %
  • Ano, jsem spekulant
    9 %
  • Ano, investuji pravidelně s dlouhodobým horizontem
    29 %
  • Ne
    47 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).