Hlavní navigace

5 tipů, jak vybrat vhodný podílový fond

20. 10. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vhodným výběrem podílového fondu se můžete dlouhodobě zajistit na důchod. Jak vybrat ten pravý podílový fond a nenechat se nachytat?

1. Investiční profil

Jste konzervativní investor, nebo se akciových trhů nebojíte? Chcete investovat do podílových fondů dlouhodobě nebo jen na pár let? To vše může výrazně ovlivnit, do jakých podílových fondů investujete či jaké ztráty nebo výnosy zde realizujete.

V případě, že hodláte peníze uložit na delší investiční horizont, pak určitě volte dynamické fondy s velkým zastoupením akcií. Akciové trhy jsou sice rizikovější, na druhé straně dosahují výrazně vyšších výnosů.

Konzervativní fondy, které především své peníze investují do státních dluhopisů a pokladničních poukázek, vám velký výnos nevygenerují, zvláště v současné době. Spíše je volte v případě krátkého investičního horizontu nebo v případě, že už investujete dlouhodobě a blížíte se ke konci vašeho investičního horizontu s tím, že si výraznější ztráty před „důchodem“ nemůžete dovolit. Je také otázkou, zdali lze státní dluhopisy považovat za dlouhodobě bezpečnou investici. Čtěte také: Dluhopisy: současná situace mění konzervativní investici v bezcenný papír

2. Poplatky

V současné době jsou diskutované především poplatky za vstup do fondu, které můžou dosáhnout značně vysokých výšin kvůli tomu, že se fondy různě předprodávají (každá strana si tak vezme svou provizi) a poplatky tak můžou vystoupat velmi vysoko.

Takové poplatky můžou být vysoké, ale v případě dlouhodobého investování by vás měly zajímat především pravidelné poplatky manažerům. Užitečným ukazatel může být takzvaný TER (total expense ratio), který uvádí pravidelné náklady placené z majetku fondu. Naleznete ho v dokumentu nazvaném „Klíčové informace pro investory“, který musí podílové fondy od roku 2011 podle zákona zveřejňovat. Fondy peněžního trhu mívají poplatky obvykle okolo 0,5 % z průměrné roční hodnoty majetku daného fondu. U akciových fondů se pak setkáte s poplatkem okolo 2 %. V případě, že budete chtít z fondu odejít, tak také zaplatíte výstupní poplatek.

Podílové fondy na Měšci

Sledujte své oblíbené fondy, porovnejte si výnos či ztrátu od doby založení. Největší databáze podílových fondů vám umožní najít přesně to, co potřebujete.

Pokud je tento náklad nízký, nemusíte mít vyhráno. Investoři můžou s vaším portfoliem spekulovat místo dlouhodobého investování. Zaplatí tak poplatky za nákup a prodej akcií. Tyto nepřímé náklady sice v ukazateli TER nenajdeme, na druhou stranu však platí, že pokud je TER nízký, lze předpokládat, že se manažeři zběsilým nákupům akcií příliš nevěnují (což je možná také dobře). Tip: Zbohatněte pomocí hodnotového investování

Dobrou zprávou je, že výši transakčních nákladů lze zhruba odhadnout z hodnoty tzv. míry obratu portfolia (portfolio turnover rate). Tento ukazatel nalezneme v dokumentu „Sdělení dodatečných informací“ (Statement of Additional Information), popřípadě na stránkách výzkumné agentury Morningstar.

3. Historická výkonnost

Pamatujte, že minulé výnosy rozhodně nejsou zárukou budoucnosti. Budoucnost vám nedokáže nikdo predikovat a pokud vám bude finanční poradce kreslit krásné grafy budoucího vývoje portfolia, pak buďte na pozoru – tento poradce měl spíše volit kariéru věštce po boku Vlasty Plamínka nebo Jolandy, nikoliv kariéru finančního poradce.

Jak tedy poznat výkonnost daného fondu? Roční, tříletý, ale i pětiroční horizont nepostačí. Pokud má fond dlouhodobou tradici a můžete si analyzovat výkonnost v posledních 10–20 letech, pak takový dlouhodobý horizont může být dostatečnou zárukou, že fond bude úspěšný také v budoucnosti. Pokud v tomto dlouhodobém horizontu fond v průměru překonává trh, pak se spíše než o štěstí jedná o zkušenost portfolio manažerů, kteří podílový fond řídí.

4. Kdo spravuje moje peníze?

K osobám, které spravují vaše peníze, byste měli mít důvěru. Zajímejte se tedy, kdo je hlavní portfolio manažer daného fondu: Byl v minulosti v jiných fondech? Na jaké pozici zde byl a jak se jeho bývalým fondům dařilo (zajímejte se o to, jaký průměrný výnos realizoval fond alespoň v 10letém horizontu)? Ač tyto otázky můžou především finanční poradci považovat jako dotěrné, bez jejich zodpovězení se rozhodně nenechte přesvědčit do investování do podílových fondů.

Důležité také je, kdo vám podílový fond prodává. Pokud se jedná o poradce finančně-poradenské společnosti, pak chtějte jen takové poradce, kteří jsou čistě zaměření na segment podílových fondů. Pokud vám totiž poradce společně s investicí do vybraných podílových fondů nabídne pojištění majetku a investiční životní pojištění, pak to pro vás může být dostatečným varováním, že se jedná o poradce – „bouchače“, který má o podílových fondech jen obecný, nikoliv specializovaný pohled.

skoleni_15_4

5. Makro faktory a oblast investice

Samozřejmě se zajímejte, v jakých zemích fond investuje. Obecně se zastává názor, že vám akcie porostou přibližně o růst HDP v dané zemi. V rozvojových zemích, kde je růst vyšší, tak můžete zároveň vygenerovat vyšší výnosy. Na druhé straně zde akciové trhy mohou být „přehřáté“, což by znamenalo, že byste na trhy prostřednictvím fondu vstupovaly v ten nejhorší čas. Po přehřátí akciových trhů následuje splasknutí akciové bubliny a hospodářský propad. Zkušenost Japonska ukazuje, že taková krize může trvat i desetiletí. Pokud je fond v jiné měně, než je česká koruna, pak je potřeba také myslet na měnové riziko. Koruna by měla dlouhodobě vůči hlavním měnám posilovat, v posledních letech to ale neplatilo. Čtěte více: ČNB vzala Čechům iluze. Zapomeňte na silnou a stabilní korunu i na spoření

Důležitá je také oblast investování. Jedná se o technologický, energetický nebo těžební sektor? Každý sektor má svá specifická rizika, která je potřeba zvážit. Nebo fond investuje do všech sektorů zároveň?

Jaký typ podílové fondu dlouhodobě preferujete?

  • Akciový fond
    63 %
  • Dluhopisový fond
    13 %
  • Fond peněžního trhu
    4 %
  • Zajištěný fond
    19 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).