Hlavní navigace

3 signály které napoví, kdy je čas prodat dluhopisy

18. 12. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Cenový vývoj dluhopisů závisí na různých faktorech. Jaké sledovat signály, abychom věděli, kdy je raději prodat?

Investování může být záludné, i když se jedná o takzvané „bezpečné“ investice, mezi něž můžeme zařadit dluhopisy. Mnoho investorů si vybírá dluhopisy jako dlouhodobé investice, protože mají zaručit návratnost investice a jako bonus navíc získají také kuponové platby, pokud jsou tedy na dluhopis navázané v rámci emisních podmínek (výjimkou jsou dluhopisy, které v sobě nenesou žádný kupon, v angličtině se používá slovní spojení „zero-coupon bonds“).

Nicméně pokud investujeme do dluhopisů, měli bychom sledovat některé důležité signály, které nám můžou napovědět, že je právě vhodný čas přemýšlet o prodeji. Více se o těchto signálech dozvíme v následujících odstavcích tohoto článku, který se věnuje dluhopisům a faktorům, které mohou mít vliv na cenu těchto investičních nástrojů.

Úrokové sazby vzrostou

Nejvýznamnější prodejní signál na dluhopisovém trhu nastává, když se chystají úrokové sazby výrazně vzrůst. Protože hodnota dluhopisů na volném trhu závisí do značné míry na kuponových sazbách jiných dluhopisů, při zvýšení úrokových sazeb dochází k tomu, že naše současné dluhopisy pravděpodobně ztratí na své hodnotě. Novější dluhopisy budou vydány s vyššími kuponovými sazbami, což bude reflektovat zvýšené úrokové sazby, a u dluhopisů starších s nižším kuponem dojde k poklesu tržních cen, aby došlo ke kompenzaci nových kupců v návaznosti na relativně nižší kuponové platby.

Odborníci, analytici a kdokoliv jiný s finančním blogem může spekulovat o tom, jak a kdy budou centrální banky zvyšovat úrokové sazby. Pokud prodáme dluhopisy v okamžiku, jakmile se někdo zmíní o spojení „prudký nárůst sazeb“, mohli bychom si naběhnout přímo do dráhy vystřelené kulky. Místo toho bychom měli bedlivě sledovat oznámení po zasedání centrálních bank. Na těchto zasedáních se může rozhodovat o budoucích úrokových sazbách, takže je dobré brát závěry z těchto zasedání vážně. Pokud je tržní shoda, že je zvýšení sazeb právě za rohem, je ten správný čas vyrazit směrem na trh.

Pokud je naším cílem držet dluhopisy do splatnosti navzdory skutečnosti, že jsou v okolí dostupné výnosnější možnosti, rýsující se zvýšení úrokových sazeb by mělo být jasným prodejním signálem. Jedno malé upozornění se nicméně vztahuje na krátkodobé dluhopisy nebo ty, které jsou poblíž splatnosti. Pokud držíme dluhopisy, které mají méně než jeden rok do splatnosti, bude úrokové riziko minimální, protože naše návratnost investice je tak blízko a kuponové platby byly již do značné míry vyčerpané, proto nás tato změna na trhu tolik neohrozí. Ohrožení by se měli cítit ti, kteří drží dluhopisy s dlouhou dobou do splatnosti.


Autor: Shutterstock

Před růstem sazeb byste se měli zamyslet nad prodejem dluhopisů. Informace ale nejprve ověřte

Emitent se zdá být nestabilní

Dalším dobrým důvodem pro prodej námi držených dluhopisů je situace, kdy se emitent náhle stává finančně nestabilní, utrpí obrovskou ztrátu, která ohrožuje jeho schopnost zůstat ziskový v budoucnosti, nebo se nějakým způsobem zaplete do právních problémů. Přitažlivost dluhopisů spočívá v tom, že přinášejí garantovaný příjem, pokud se bavíme o těch s fixním kuponem, proto by kredibilita a solventnost emitenta měly být naším hlavním zájmem. V případě, že vláda nebo korporace, která vydala dluhopisy, vyhlásí bankrot, s velkou pravděpodobností dostaneme zpátky pouze zlomek naší původní investice.

Podívejme se do hospodaření korporací a států, které vydávají dluhopisy na pravidelné bázi, nebo si zajistíme, že to za nás udělá náš finanční poradce, a vážně uvažujme o prodeji, pokud to vypadá, že vše směřuje do oblasti sestupné spirály, která by mohla vést ke špatnému konci nejenom pro emitenta jako takového, ale i pro jeho věřitele. I když můžeme získat část z našich peněz zpátky v rámci vypořádacího procesu, pokud emitent zkrachuje, včasná likvidace našich pozic před tím, než se tyto problémy naplno a jasně projeví navenek, může být lepší volbou. Takto získané peněžní prostředky navíc můžeme vložit do bezpečnějších investičních nástrojů, což je ve finále obecně vzato jednodušší, rychlejší a obezřetnější přístup.

Tržní cena je nezvykle vysoká

Stejně jako u akcií se aktivní obchodníci v rámci dluhopisového světa často dívají na technické indikátory, které signalizují doporučení pro nákup nebo prodej. Abychom maximalizovali výnosy, je důležité stanovit si pravidla ve smyslu kolik zisku očekáváme a kolik ztráty jsme ochotni přijmout. Ačkoliv držba dluhopisů až do splatnosti může být svým způsobem do jisté míry lukrativní záležitost, můžeme generovat větší výnos tím, že prodáme dluhopisy, když je jejich tržní cena vysoká, a to obzvláště v případě, kdy již držíme dluhopisy několik let a získali jsme několik vyplacených kuponových plateb na ně navázaných.

dan_z_prijmu

Je dobré se také dívat na průměrnou tržní cenu našich dluhopisů v rámci krátkodobého i dlouhodobého období, protože si tak můžeme identifikovat momenty, kdy je cena nejvyšší, a prodat dluhopisy před tím, než se vrátí zpět na původní úroveň, respektive k nastavenému průměru. Stejně jako u akciové analýzy to bude s pomocí interaktivních grafických nástrojů snadnější. Sledujme momenty, kdy krátkodobý jednoduchý klouzavý průměr protíná ten dlouhodobý. Toto indikuje, že aktuální prodejní cena našeho dluhopisu byla vyšší v posledních dnech, než tomu bylo v rámci zvoleného dlouhodobého období. Samozřejmě bychom před každým obchodem měli vždy udělat analýzu nákladů a výnosů. Pokud je výnos spojený se současným prodejem roven nebo vyšší ve srovnání se situací, kdy bychom dluhopisy drželi až do splatnosti, je ten správný čas na jejich prodej.

Inspirováno článkem od Claire Boyte-Whitové.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).