Hlavní navigace

Zlato versus dolar

23. 4. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po staletí bylo světovým platidlem a rezervní měnou zlato. V novodobých dějinách ho na dlouhá desetiletí nahradil dolar. Má nyní zlato šanci alespoň část z těchto rolí získat zpět?

Houpající se akcie

Akciové trhy se poslední dobou povážlivě houpou. Na stránkách pražské burzy snadno zjistíme, že za poslední čtvrtletí klesl PX index více (14,5 %), než vzrostl za celý předchozí rok (14,1 %). Některé fondy se meziročně propadly o více než 20 %. Spoustě drobných investorů nezbyly než nevěřící oči pro pláč. V rozčarování ruší své investice do cenných papírů (i když při výběru dostanou méně, než původně vložili) a investují jinam. Mnozí do něčeho hmatatelného a staletími vyzkoušeného – do zlata, stříbra či drahých kamenů. Je toto rozhodnutí moudré?

Zlato lepší za koruny

Zlato se v době velkých hospodářských krizí vždy osvědčilo jako univerzální platidlo. V nouzi nejvyšší se za něj vždy dají nejnutnější životní potřeby získat kdekoli na světě. Zlaté mince i vysoké hodnoty jsou malé, snadno se dají schovat a přepravit, nepodléhají rzi ani plísni a jsou anonymní. Minulý měsíc dosáhla cena zlata nejvyšší hodnoty v novodobé historii a nikdo, kdo sleduje zprávy, nemohl uniknout bombastickým sdělením o překonání magické hranice 1 000 USD za Oz. (Oz = trojská unce, tradiční hmotnostní jednota drahých kovů = 31,1g.)

Vývoj cen zlata 01-08

Při bližším pohledu ale zjistíme, že v eurech nebyl vývoj ceny zdaleka tak dramatický. V dolarech pokořilo zlato tisícovku 14. 3., maxima dosáhlo 17. 3., kdy se vyšplhalo na 1023, aby další den prudce pokleslo. V eurech kulminovalo zlato vcelku ploše, mezi 20. 2. až 18. 3., a poté shodně s dolarem pokleslo. Maximum nepřesáhlo 650 euro za unci.

V českých korunách byl vývoj ještě méně dramatický, protože koruna byla velmi silná a zlato za koruny bylo tudíž vlastně levné.

Ceny zlata 01-08 s vývojovými trendy

Co z uvedeného vyplývá? Ve světě se se zlatem obchoduje především v dolarech, ale pokud kupujete svůj zlatý poklad (či rezervu) v eurozóně nebo přímo za koruny, nenechte se cenou v dolarech vyděsit.

Dokud je koruna silná, je dobré ji použít k nákupu hodnotné komodity. Experti se shodují, že koruna je v současné době uměle nadhodnocena, kromě toho se tím pojistíte před případným útokem na korunu, podobným, jako byl v devadesátých letech útok na britskou libru, kdy spekulanti využili snahy Bank of England udržet silnou měnu a nakonec dosáhli devalvace a pohádkových zisků. Česká republika přijetí eura stále oddaluje a bude jen logické, že se jako poslední ostrůvek v eurozóně stane obětí podobných spekulací.

Stříbrná popelka

Zlato není jediným zajímavým drahým kovem mezi komoditami. Stříbro sice není u nás osvobozeno od DPH, ale jeho cena také stále dlouhodobě roste. Mnozí předpokládali, že poté, co digitální technologie vytlačí klasickou fotografii, která používá chlorid stříbrný, poklesne zájem o stříbro a tím i jeho cena. Nestalo se tak. Naopak, světové zásoby stříbra se tenčí a jeho spotřeba je stále vysoká. Na rozdíl od zlata nejsou žádné velké zásoby stříbra ani v soukromých rukou ani v sejfech bank a hrozí tedy reálně jeho nedostatek. Investice do stříbra tedy rozhodně stojí za úvahu.

Drahé kameny nejen pro korunovační klenoty

Diamanty jsou další alternativní investicí. Koncentrují hodnotu ještě lépe než zlato a mohou tedy představovat velmi nenápadné bohatství. Ceny broušených diamantů stoupaly v posledních letech spíše zvolna, i když v některých kategoríích briliantů činil nárůst 30 %. Nicméně je zde tradiční problém s ověřením pravosti a určením skutečné ceny. Pravost a její prokazování u zlatých a stříbrných předmětů upravuje u nás puncovní zákon (a řada přidružených směrnic a předpisů). O jejich pravosti se můžete přesvědčit na puncovním úřadě, pověření má také např. Safina. Pravomoc ověřovat nebo potvrzovat pravost drahých kamenů nemá v ČR žádná státní instituce a certifikace diamantů není u nás ze zákona povinná. V praxi to znamená, že se kupující musí spolehnout na dobré jméno obchodníka, od kterého diamanty kupuje. Může se opřít i o mezinárodní instituce, z nichž nejznámější je systém Rapaport, který sleduje dění na diamantovém trhu a vydává index velkoobchodních cen. Tento index je závazný pro obchodníky na celém světě a vztahuje se k momentálně uznávané světové měně. Na diamant je tedy skrze něj možno nahlížet jako na absolutně koncentrovaný do­lar.

Obchod s investičními drahými kameny je zatím u nás menší než např se zlatými mincemi a slitky, ale roste. Ačkoli v poslední době vstoupily na náš trh některé světoznámé firmy, jsou diamanty českou veřejností stále vnímány spíše jako šperk než komodita. K důvěryhodnosti diamantů jako investice nepříspívá ani to, že značná část světové produkce je v rukou jedné firmy (De Beers) a jejich cena je tedy poněkud umělá. Mimoto existují stále dokonalejší a relativně levné technologie výroby syntetických diamantů, které lze od diamantů přírodních odlišit jen velmi těžko.

Pro koho je taková investice vhodná a pro koho nevhodná

Drahé kovy a kameny nepředstavují investici v tom smyslu, že by přinášely pravidelné výnosy. Pokud si je investor koupí, musí počítat s tím, že je to investice minimálně na 5 let.

Je to nástroj jistoty a uložení části svých prostředků do konstantní hodnoty, která přetrvá i v případě politických či hospodářských krizí, která je dlouhodobá a běžně je předávána v rodinách mezi generacemi jako prostředek zabezpečení na nejhorší časy.

Nejsou správnou kapitálovou investicí pro ty investory, kteří potřebují vzrušení ze stoupajících a klesajících kurzů nebo rychlý zisk. Představují dlouhodobou jistotu pomalu, ale neustále stoupajících cen.

Likvidita

V případě, že investor potřebuje svůj zlatý poklad nebo drahý kámen prodat, může tak učinit kdekoliv na světě a získá peníze velmi rychle. Na druhou stranu, pokud prodává narychlo v nouzi, nemusí získat tu nejlepší cenu, kterou by v dané době mohl jinak požadovat. Dále je třeba vzít v úvahu, že v ČR je trh s diamanty zatím na svém počátku. Není zde ještě dobře rozvinutý systém obchodování s diamanty, a proto může prodej diamantu trvat delší dobu. U zlatých mincí a slitků je naopak zpětný odprodej již běžný a tudíž rychlý a za přiměřenou cenu.

skoleni_15_4

Záchrana amerického dolaru

Amerika se snaží zachránit dolar za každou cenu. Vždyť dosud to byla světová referenční měna. IMF odprodal část svých zlatých zásob, Federal Reserve intervenuje. To má za následek přechodné posílení dolaru. Pokud ale Ameriku opravdu zachvátí recese a dolar se neudrží, může světová ekonomika zažít krušné chvíle. Z pohledu investice do drahých kovů je podle mého názoru vhodné využít přechodných poklesů ceny zlata, které jsou většinou způsobeny posílením dolaru, a investovat do drahých kovů, protože dlouhodobě má dolar vyhlídky špatné.

Autorka článku provozuje specializovaný portál gold4you.cz a patří mezi významné odbornice na zlato.

Investujete do cenných kovů nebo podobných cenných komodit?

  • Ano.
    36 %
  • Považuji to za poměrně dobrou investici, ale nijak programově tímto způsobem neinvestuji.
    43 %
  • Ne.
    21 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).