Hlavní navigace

Zisk 60 000 Kč na jednom obchodu. I tak se dají vydělat peníze

16. 10. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Euforie a psychologie. Zkušenosti autora článku, který si zkusil obchodování na vlastní kůži.

Malý slovník investora

Fundamentální analýza - zkoumá  ekonomická, účetní, statistická data, stejně jako politické, historické a demografické faktory u jednotlivé firmy či obchodního instrumentu.

Technická analýza – užívá při předpovídání budoucích cenových pohybů na základě zkoumání a analyzování minulých a současných dat. Cílem je odhadnout, kdy dojde k otočení trendu – podstatě se jedná o čtení v grafech.

Stop-loss – nastavení krajní hranice ztráty, kterou jste schopni akceptovat. Obchod se na této hranici automaticky ukončí.

Volatilita – je kolísavost daného instrumentu. Čím je větší volatilita, tím také kurz kolísá ve větším rozpětí.

Zdroj: Wikipedia.cz, FXstreet.cz

Příležitost zkusit něco jiného

Vždy jsem jako investor sázel na fundamentální analýzu. O krátkodobý vývoj jsem se nezajímal, grafy jsem téměř vůbec nesledoval. Zastával jsem názor, že pokud je společnost vysoce zisková, úspěšná a tržní ocenění společnosti tomu neodpovídá, pak si v podstatě kupuji „kvalitní zboží za výprodejové ceny“.

Stačilo pak už jenom čekat, než kurz vyšplhal do takové úrovně, kdy akcie přestala být výhodná – hodnota akcie už přestala odpovídat hodnotě účetní nebo ziskům společnosti, a realizovat zisk. Jako investor totiž dlouhodobě zastávám strategii hodnotového investování, kterou definoval úspěšný investor Benjamin Graham – učitel ještě proslulejšího investora Warrena Buffetta. Více se o hodnotovém investování můžete dočíst zde: Zbohatněte pomocí hodnotového investování

Soutěž společnosti Bossa mi však nabízela velkou příležitost, jak zkusit něco jiného. Opravdu může technická analýza fungovat? A lze pomocí ní dosahovat i desetiprocentních výnosů každý měsíc? Moje znalosti v této oblasti však nebyly velké a rozhodl jsem se podrobit intenzivnímu vzdělávání. Nejdříve jsem podrobně pročetl rozsáhlý seriál serveru Měšec o technické analýze. Podívejte se na náš seriál: Vyznejte se v technické analýze

První týden soutěže jsem neobchodoval, byl jsem spíše pasivním divákem a sledoval jsem jednotlivé grafy.  Když jsem začal investovat v druhém týdnu soutěže, řekl jsem si, že mým cílem není dosáhnout nejvyššího výnosu a vyrovnat se nejlepším v soutěži, ale svůj vklad postupně zhodnocovat pomocí konzervativnější strategie. Povedlo se?

První den byl ve znamení euforie

Po delším zvažování jsem se rozhodl obchodovat se šablonou Dinapoli. Je nejpřehlednější a lze podle ní určit další trend v grafu. Sledoval jsem pečlivě grafy a začal realizovat první obchody. A s úspěchem. Česká koruna byla vůči euru velice volatilní (kolísavou měnou) a realizoval jsem na ní první zisk. Společně s tím jsem obchodoval také s ropou a EUR/USD a tyto pozice jsem uzavřel ziskové.

Svůj majetek jsem za první den zhodnotil o 2200 Kč. Začal jsem propadat mylné naději, že obchodování je jednoduché a lze na něm velmi snadno vydělat. To se mi i vymstilo. Obchod s ropu, který jsem realizoval ve středu večer, byl značně ztrátový. Obchodoval jsem unavený, špatně jsem nastavil stop-lossy a realizoval jsem obchod, do kterého bych nejspíše po pečlivém zvážení nešel. Prodělal jsem na obchodu celkově 5500 Kč. K tomu se nevydařily další dva obchody, kde však byla ztráta podstatně menší. Můj majetek se ztenčil až na 26 300 Kč.

Psychologie je možná nejdůležitější

Znovu se potvrdilo, že psychologie je při obchodování zásadní. Ještě, že brokerské společnosti umožňují zkusit si obchodování nanečisto a projít tak procesem poučení z vlastních chyb. Je potřeba také vzít na vědomí, že obchodování s reálnými penězi je ovlivněno psychologií mnohem více.

Co se mi nepotvrdilo?

Nepotvrdilo se mi, že forex je místem, kde během lze během chvilky přijít o veškerý majetek. Samozřejmě, že při obchodování lze realizovat výrazné ztráty, a to zvláště u vysoce volatilních komodit (například ropy). Na druhé straně však správným nastavením stop-lossu lze veškeré ztráty výrazně snížit. Krátkodobé obchodování však chyby neodpouští, a pokud se jich dopustíte, pak realizujete i vysoké ztráty. Není však třeba propadat panice a je nutné se z chyb poučit.

První dva dny obchodování byly ve znamení zisků. Už jsem se nejen „dostal“ ze ztráty z předchozího obchodování, ale majetek jsem začal mírně zhodnocovat. Pokračuji v obchodování a věřím, že dodržováním strategie dosáhnu nízkého, ale stále zajímavého zhodnocení původního virtuálního vkladu. Ale o tom až příště.

Nejlepší zhodnotil majetek o více než 600 %

Přejděme však k těm úspěšným. Soutěžícím, který přímo postupuje do reálného kola s 10 000 Kč od Bossy je obchodník s přezdívkou “menstar“, který nejvíce vydělával na komoditách. Za týden díky tomu zhodnotil svůj majetek o 600 %. V minulém týdnu přitom obchodník zhodnotil svůj majetek „jen“ o 405,17 %. Čtěte více: Investiční soutěž má prvního vítěze, virtuální peníze zhodnotil čtyřnásobně

A co se nejvíce obchodovalo? Největší podíl měl měnový pár EUR/USD (47 %), zlato, ropa, ale i měnový pár USD/CZK.

skoleni_15_4


Autor: Bossa

Co se nejvíce obchodovalo?

O zajímavý vývoj na finančních trzích se ve čtvrtek podle analytičky Michaly Moravcové, analytičky Bossa, postarala především zpráva ministerstva zemědělství USA, které zveřejnilo své odhady budoucího vývoje světových zásob a poptávky po jednotlivých komoditách. Tyto události se odrazily na nejziskovějším i nejztrátovějším obchodě uplynulého týdne.

Ti, kteří byli ve správnou dobu na správném místě, a navíc ještě před zveřejněním těchto výsledků, se tak zařadili mezi nejúspěšnější obchodníky týdne. Nejziskovějším obchodem uplynulého týdne byl nákup 0,6 jednotek futures kontraktu kukuřice dne 10. 10. 2012. Následným prodejem o den později investor inkasoval zisk téměř 60 000 Kč. Soutěžící tak profitoval na výrazném pohybu, kdy kukuřice vystřelila na 3týdenní maximum, poté co zpráva odhalila, že světové zásoby této plodiny výrazně klesly po nejhorším suchu v USA za posledních 50 let, uvádí. Nejztrátovějším obchodem byla krátká, ale dvojnásobně větší pozice na futures kontraktu na plyn v tu samu dobu, kdy soutěžící ztratil 66 000 Kč.  


Autor: Bossa

Graf 4hodinový futures kontrakty na kukuřici

Zúčastníte se investiční soutěže?

  • Ano, za zkoušku nic nedám
    37 %
  • Ne, je to jen ztráta času
    63 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).