Hlavní navigace

Zareagují trhy na ECB?

8. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Zatímco v minulém týdnu svými statistikami z trhu práce poutaly pozornost investorů Spojené státy, v tomto týdnu je to starý kontinent, a to konkrétně Evropská centrální banka, která právě dnes zasedá ke své měnové politice.

Z nedávného průzkumu agentury Bloomberg vyplynulo, že nejsilnější tábor analytiků počítá s prodloužením stávajícího programu kvantitativního uvolňování za horizont března 2017, na kdy byl ohlášen jeho konec. Nemalou pravděpodobnost má i možné snížení depozitní úrokové sazby či další kolo dlouhodobých repooperací na dodávku další likvidity (TLTRO III). My se kloníme k první variantě a myslíme si, že dojde i k určité úpravě parametrů nákupů aktiv. Další přísun peněz skrz TLTRO nevylučujeme v dlouhodobějším horizontu a předpokládáme, že součástí kolaterálu by mohly být i hypoteční úvěry. Důvodem uvolnění měnových kohoutů je stále přetrvávající nízká inflace, zatímco údaje z reálné ekonomiky špatně nevyznívají. Na druhou stranu je zapotřebí zmínit, že tyto nekonvenční nástroje mohou mít dlouhodobé negativní implikace, a je nutné tak správně načasovat odchod z těchto opatření. K postupnému snižování nakupovaných aktiv v rámci kvantitativního uvolňování by mělo dle nás docházet již během příštího roku.

Ač rozhodování o nových opatřeních nebo jejich rozšíření nejsou pro centrální bankéře jednoduchá, Mariu Draghiovi a jeho partě to dnešní alespoň částečně usnadní situace na akciových trzích. ECB bude zasedat za nejklidnějších podmínek na trhu od doby, kdy spustila kvantitativní uvolňování. Volatilita pro evropský index Stoxx 50 klesla od červnového vrcholu o více jak 50 % a nachází se o 23 % pod svým průměrem z posledních deseti zasedání ECB. Uvidíme dnes odpoledne, zda centrální banka překvapí a rozčeří stojaté vody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).