Hlavní navigace

Zápis z jednání ECB by mohl odhalit více o dalším omezování kvantitativního uvolňování

16. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Hlavní událostí dnes bude zveřejnění zápisu ze zasedání ECB. To by mohlo objasnit několik detailů, které nebyly po posledním zasedání úplně zřejmé.

Včerejší data přinesla smíšený obrázek z americké ekonomiky a tomu odpovídalo i obchodování eura s dolarem. Dnešek by už měl být o poznání klidnější, když hlavní událostí bude zveřejnění zápisu ze zasedání ECB. To by mohlo objasnit několik detailů, které nebyly po posledním zasedání úplně zřejmé.

Francouzská nezaměstnanost klesla pod 10% hladinu

Kalendář ekonomických událostí dnes přináší o poznání méně důležitých čísel než včera. Očekáváme, že pokračující oživení ekonomické aktivity pomohlo v posledním čtvrtletí loňského roku ukrojit dvě desetiny procentního bodu z francouzské nezaměstnanosti. Několik zajímavých informací bychom se měli dozvědět ze zápisu z posledního zasedání ECB. Hledat budeme zejména detaily o možném startu snižování objemu odkupovaných aktiv. Dále budeme sledovat, jestli ECB zveřejní detaily o nákupu dluhopisů s výnosem nižším, než je současná depozitní sazba (-0,4 %). Ekonomové SG očekávají, že na svém březnovém zasedání ECB ohlásí postupné snižování objemu odkupovaných aktiv od poloviny roku.

Z USA přišla smíšená data

Včerejší data z USA přinesla smíšený obrázek. Lednová inflace měřená indexem spotřebitelských cen zrychlila na 2,5 % y/y. Velký vliv na cenovou hladinu měly ceny energií. Nicméně překvapení se nedá svést pouze na ně. O něco rychleji, než trhy očekávaly, rostly i jádrové ceny. Vyšší cenová hladina měla vliv i na statistiku maloobchodních tržeb, které tak přidaly více, než analytici očekávali. Celkové prodeje i prodeje zboží v kontrolní skupině v lednu přidaly 0,4 % m/m. Nicméně vzhledem k vlivu cen nebude dopad do soukromé spotřeby vyšší, než byla původní očekávání. Naopak průmyslová výroba v USA v lednu zklamala. To se však netýká zpracovatelského průmyslu, který v lednu zvýšil svůj výstup v souladu s očekáváním. Zveřejňování dat se projevovalo také na kurzu eura proti dolaru. Vyšší inflace poslala dolar až k hladině 1,052 USD/EUR, nicméně tam se kurz nejobchodovanějšího měnového páru odrazil a horší výsledek průmyslové produkce se projevil v korekci až na 1,062 USD/EUR, kde euro proti dolaru dnes ráno otevírá.    

Ceny zahraničního obchodu se normalizují

Dnešek zásadní data z regionu nenabídne. Statistiky dovozních a vývozních cen by měly zaznamenat další posun směrem nahoru. Meziroční růst dovozních cen by se dokonce mohl dostat poprvé od května 2015 do kladných hodnot. Polské statistiky by měly ukázat další zlepšení na trhu práce, kde se stále zvedá zaměstnanost a rostou mzdy.

skoleni_15_5

ČNB výrazně intervenovala i v první polovině února

Naše odhady ukazují, že v první polovině února ČNB musela na obranu kurzového závazku vynaložit přibližně 4,5 mld. EUR (120 mld. CZK). Oproti lednu je to sice výrazně níže (za leden odhadujeme intervence ve výši 13 mld. EUR), ale stále se jedná o druhý největší objem od zavedení kurzového závazku. I přes takto velké intervence jsme v únoru nepozorovali posilování dvanáctiměsíčního forwardového kurzu. Na spotovém kurzu se koruna držela přilepená k hladině kurzového závazku.  

Kurz maďarského forintu dnes ráno otevírá své obchodování přibližně na stejné úrovni jako včera (308,2 HUF/EUR). Zlotý zejména během asijské seance ztratil přibližně třetinu procenta a dnes ráno se obchoduje za 4,32 PLN/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v Komerční bance

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).