Hlavní navigace

Začíná komoditám svítat?

18. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Ceny kaučuku v letošním roce vylétly vůbec nejvíce ze všech komodit a zdražily o více jak čtvrtinu oproti začátku roku.

Jakým komoditám se od začátku roku vede nejlépe a kterým naopak nejhůře?

Ceny kaučuku v letošním roce vylétly vůbec nejvíce ze všech komodit a zdražily o více jak čtvrtinu oproti začátku roku. O další příčky nejúspěšnějších komodit se dělí hned několik surovin. Jedná se o ropu, zlato, stříbro, cín nebo zinek. Všechny tyto komodity si od začátku roku připsaly zhruba 17 %. Naopak nejvíce zlevnil zemní plyn, a to o téměř 20 %, anebo rýže, která je o 15 % lacinější. Dolů šly především ceny zemědělských plodin (káva, cukr, bavlna), jejichž ztráty se pohybovaly do 10 %. Pokud bychom měli vzít komodity jako celek, tak jejich index dle agentury Bloomberg od začátku roku vzrostl o tři procenta.

Jak si mohou vést ve druhém čtvrtletí, či další části roku?

Vývoj cen komodit bude záviset především na stavu globální ekonomiky a zejména naplňování hrozících rizik. Jedním z nich nadále zůstává výrazné zpomalení čínské ekonomiky. Právě druhá největší světová ekonomika je hlavním konzumentem většiny komodit. Pokud by se černé scénáře nenaplňovaly, ceny komodit by z takového vývoje mohly začít těžit. Pro druhý kvartál a zejména pak pro zbytek letošního roku by jednou z výrazněji rostoucích komodit mohl být zemní plyn. Tato surovina nyní bojuje s výrazným převisem nabídky nad poptávkou, ale s očekávaným omezováním produkce by měly začít opětovně růst její ceny, které by tak ke konci roku mohly být až o polovinu vyšší. Řada komodit dle našich prognóz nabízí jen omezený růstový potenciál. Růst okolo 13 % by mohly zaznamenat například ceny bavlny. Naopak vyhlídky nejsou příznivé pro těžaře uhlí, jehož ceny by mohly zaznamenat i dvouciferný pokles. Investory zároveň v horizontu konce letošního roku odrazujeme od investic do drahých kovů, zejména zlata a stříbra.

dan_z_prijmu

Jak si může letos vést zlato a ropa?

Zlato – Dlouhodobě zůstáváme na ceny zlata negativní s tím, jak americká centrální banka bude zpřísňovat svoji měnovou politiku. Vzhledem k tomu, že to se v posledních měsících oddálilo, otevřel se zde prostor pro dočasné zisky zlata. Ty by však již neměly dosahovat enormních výšin a s blížícím se koncem letošního roku a rostoucími očekáváními na zvýšení sazeb by měla cena zlata klesat. Na konci roku očekáváme o zhruba 15 % nižší cenu.

Ropa – Začátek roku byl pro ceny ropy dost volatilní. Nicméně nedávný vývoj na straně nabídky i poptávky naznačuje, že dno bychom mohli mít již za sebou a že jsou patrné určité známky pomalého narovnávání ropného trhu. Přesto však fundamenty prozatím neukazují na strmý růst cen černého zlata. Naopak současné ceny se nacházejí mírně nad našimi očekáváními pro konec letošního roku. Jedním ze stěžejních faktorů bude, zda se členové i nečlenové OPEC domluví na společném omezení produkce. Pokud by se tak opravdu stalo a zároveň by se nenaplnily černé scénáře čínského zpomalení, mohl by se zdát náš odhad ceny ropy na konci letošního roku (Brent 40 USD/barel) jako konzervativní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).