Hlavní navigace

Yellenová jde do Kongresu obhajovat politiku Fedu – dovolí si úkrok jestřábím směrem?

15. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Šéfka Fedu Janet Yellenová dnes po půl roce opět předstoupí před hospodářský výbor Kongresu a bude skládat účty

Zajímavé bude sledovat, jak bude odrážet dva druhy otázek. Proč Fed nezareaguje na rychlejší pokles nezaměstnanosti a vyšší inflaci rychlejším ukončením měnové expanze? A zda pomalý exit z politik kvantitativního uvolňování neohrožuje stabilitu na finančních trzích.

skoleni_15_5

Především míra nezaměstnanosti klesá daleko rychleji než předpokládá každá nová prognóza Fedu. Zhruba před rokem Fed očekával, že se nezaměstnanost dostane do blízkosti 6 % nejdříve na konci roku 2015. Teď jsme tam již v polovině roku 2014 a to aniž by výrazně poklesla míra participace – jinými slovy není to proto, že by lidé přestali práci hledat a vypadli tím z kolonky “nezaměstnaní”. Současně s tím inflace v posledních měsících vyrostla na 1,8 % meziročně a vrací se k cílovým hodnotám o poznání svižněji než v Evropě.Janet Yellenová v minulosti řekla, že rychlejší pokles nezaměstnanosti a rychlejší nárůst inflace mohou znamenat rychlejší start růstu úrokových sazeb po ukončení přímého tisku peněz (v říjnu 2014). Zatím se jí ale na rozdíl od řady jejích kolegů (např. Jamese Bullarda) nic takového naznačovat nechce. Uvidíme, jak tomu bude dnes.

Další sada nepříjemných otázek může mířit na stabilitu finančního systému. Janet Yellenová se na posledním vystoupení v MMF poměrně zevrubně věnovala dopadům měnové expanze na ochotu riskovat. Snažila se trochu otupit kritiku z pera Banky pro mezinárodní platby, podle které žene v tuto chvíli politika levných peněz banky a pojišťovny do nadměrného rizika. Emise korporátních dluhopisů se spekulativním a horším ratingem rostou jako houby po dešti a jejich výnosy jsou nebezpečně nízko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).