Hlavní navigace

Weby investičních společností (2.)

22. 5. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dnes se podíváme na jeden průměrný web, jeden spíše nevydařený a na jeden investiční web, který se tomu ideálnímu docela přibližuje… Co lze očekávat od webů investičních společností?

Jaké informace a služby jednotlivé weby nabízejí? Rozdílů není tolik. V Tab. 1 jsou stejně jako v předchozím díle uvedena tři kritéria, ve kterých se jednotlivé weby liší nejčastěji.

Tab. 1 Informace a služby

Tabulka č. 350
Investiční společnost Nákup PL Komentáře portfolio managerů Investiční test
ČP Invest (profil, web) NE ANO NE
ŽB Trust (profil, web) NE ANO ANO
1. IN (profil, web) ANO1 ANO NE


Poznámky:
1 investor odešle „smlouvu o koupi podílových listů“ přes Internet, vrátí se mu podepsaná poštou, dostane své ID a prvotním zainvestováním (převedením peněz na účet fondu) vchází smlouva v platnost

ČP Invest
+ Výroční zpráva a různé formuláře (smlouvy) k dispozici ke stažení.
- Několikrát jsem narazil na odkaz typu: „To, co hledáte, najdete Zde“. Chybí informace o portfolio managerech. Z podmenu „Otevřené podílové fondy“ nefunguje odkaz na „Profil společnosti“. Pro zvýraznění textu je často nevhodně používáno podtržení, občas se v textech objeví nepěkně vypadající tučná kurzíva. Tabulky nemají jednotný vzhled. Některé prvky na stránce působí „přilepeným“ dojmem. Celá prezentace připomíná web společnosti IKS (profil, web), ale provedení je o poznání horší.

ŽB Trust
+ Výroční zpráva. Na stránkách je k dispozici „chat“. Ojedinělá je možnost sledovat aktuální hodnoty a historickou výkonnost sedmnácti tržních indexů (PX-50, šestiměsiční a tříměsiční Pribor, Dow Jones ad.). Za povšimnutí stojí denní stručné komentáře k dění na českých i světových trzích.
- „Investiční kvíz“ se sestává z jediné trapné otázky. Nechápu, z jakého důvodu je vůbec něco takového na stránkách prezentováno. Investiční profil je investiční test, který není interaktivní, ale odesílá se společně s vaším emailem do společnosti. Opravdu jsem zvědav, co mi pánové ze ŽB Trustu döporučí na základě informací, že „nejradějí mám mexickou či thajskou kuchyni“ a že „vyhovuje mi pravidelnost, ale změny vítám (?!)“. Prezentace je plná odkazů na aktuální informace, nové produkty, aktuální komentáře, apod., ale v naprosté většině případů se po kliknutí na odkaz žádná (natož aktuální) informace neobjeví. Investiční kalkulačka nebyla v době, kdy jsem ji zkoušel, funkční. U některých fondů chybí základní informace o produktu. Najít neúplný ceník (chybí správcovský poplatek) ve formátu pdf není jednoduché. Stránky jsou naprogramované v jazyce JSP a jsou velmi pomalé.

1. IN
+ Po designové a typografické stránce se jedná asi o nejčistší prezentaci ze všech hodnocených. Velmi přehledná a logická navigace. Kvalitní měsíční zprávy a manažerské komentáře u každého fondu.
- Velikost obrázků v sekci „Informace o fondech“ by se dala zredukovat. Historické grafy se počítají na jiném serveru a otvírají se v nových oknech, čímž se prezentace zbytečně tříští. Nepříliš vydařené grafy struktury aktiv.

Daně III

Tab. 2 Provedení (hodnotili Radek Němeček a Petr Zámečník)

Tabulka č. 351
Investiční společnost Orientace/Navigace Grafická úroveň/Technické zpracování
ČP Invest (profil, web) 60 % 50 %
ŽB Trust (profil, web) 50 % 45 %
1. IN (profil, web) 70 % 70 %


Stejně jako v minulém díle je zajímavou skutečností, že ani jedna z investičních společností, za kterou stojí silná finanční instituce (ČP Invest, ŽB Trust), nenabízí on-line nákup podílových listů.

Který z webů investičních společností hodnotíte jako nejlepší?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).